Πρωινός καφές: Μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με νέα έρευνα

Πρωινός καφές: Μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με νέα έρευνα Facebook Twitter
Καφές: Φωτ. Αρχείου: Unsplash
0

Η ώρα που πίνετε τον καφέ σας μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με νέα έρευνα. Ο πρωινός καφές φαίνεται να συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις, συγκριτικά με την κατανάλωση καφέ καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο European Heart Journal, ανέλυσε δεδομένα από 40.725 ενήλικες που συμμετείχαν στην Εθνική Έρευνα Υγείας και Διατροφής των ΗΠΑ από το 1999 έως το 2018. Οι συμμετέχοντες απάντησαν ερωτήσεις για την κατανάλωση καφέ – την ποσότητα και την ώρα που τον πίνουν.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Dr. Lu Qi από το Tulane University Obesity Research Center, παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για σχεδόν μια δεκαετία. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, καταγράφηκαν 4.295 θάνατοι, εκ των οποίων οι 1.268 σχετίζονταν με καρδιαγγειακές παθήσεις.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι πρωινοί πότες καφέ είχαν 16% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν, συγκριτικά με όσους δεν έπιναν καφέ, και 31% λιγότερες πιθανότητες θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις. Από την άλλη, οι πότες καφέ όλη μέρα δεν παρουσίασαν καμία μείωση στον κίνδυνο, σε σχέση με τους μη πότες.

Η πιθανή εξήγηση

Ο Dr. Qi εξηγεί ότι η κατανάλωση καφέ αργότερα μέσα στην ημέρα μπορεί να διαταράξει τους κιρκάδιους ρυθμούς του σώματος, τη φυσική δηλαδή 24ωρη λειτουργία του οργανισμού. Η καφεΐνη ενδέχεται να επηρεάσει την παραγωγή μελατονίνης, μιας ορμόνης που ρυθμίζει τον ύπνο, οδηγώντας σε αλλαγές στη φλεγμονή και την αρτηριακή πίεση, που επηρεάζουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

«Χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιώσουμε τα ευρήματα και να κατανοήσουμε πώς η ώρα κατανάλωσης καφέ επηρεάζει την υγεία», πρόσθεσε ο Dr. Qi.

Τι λένε οι ειδικοί

Σε συνοδευτικό άρθρο, ο καθηγητής Thomas F. Luscher από το Royal Brompton and Harefield Hospitals στο Λονδίνο, σχολίασε: «Το πρωί, το σώμα μας είναι πιο ενεργό λόγω της αυξημένης συμπαθητικής δραστηριότητας, η οποία φθίνει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Είναι πιθανό ότι η κατανάλωση καφέ αργότερα διαταράσσει αυτόν τον φυσικό ρυθμό.»

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι οι πρωινοί πότες ήταν πιο πιθανό να καταναλώνουν τσάι και αναψυκτικά με καφεΐνη, αλλά λιγότερο πιθανό να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες καφέ.

Με πληροφορίες από BBC

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM
Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

Τech & Science / Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

OpenAI, Google, Meta και Microsoft επενδύουν σε chatbots που θυμούνται όλο και περισσότερα για τους χρήστες τους, ενισχύοντας την εμπειρία αλλά και τα ερωτήματα για την ιδιωτικότητα και την εκμετάλλευση των δεδομένων
LIFO NEWSROOM
Το κουνούπι τίγρης μπορεί να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο Τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες στην Ευρώπη

Τech & Science / Ευρώπη: Το κουνούπι τίγρης ενδέχεται να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες

Το κουνούπι τίγρης μετακινείται όλο και πιο βόρεια στην Ευρώπη καθώς η παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής
LIFO NEWSROOM