Πώς μια αστεία γκριμάτσα μπορεί να κάνει την αναγνώριση προσώπου πιο ασφαλή

Πώς μια αστεία γκριμάτσα μπορεί να κάνει την αναγνώριση προσώπου πιο ασφαλή Facebook Twitter
0

Η ασφάλεια μιας συσκευής με τη χρήση αναγνώρισης προσώπου είναι μακράν πιο εύκολη από το θυμάται κανείς ένα PIN ή έναν κωδικό, ωστόσο η τεχνολογία δεν είναι αλάνθαστη. 

Υπάρχουν πολλοί τρόποι παράκαμψης των διαφόρων συστημάτων ασφαλείας με αναγνώριση προσώπου (μεταξύ άλλων απλώς μια φωτογραφία του προσώπου), αλλά ερευνητές ανέπτυξαν καινούργιο αλγόριθμο που θα μπορούσε να το αλλάξει αυτό βάζοντας τους χρήστες να καταγράψουν μια χαρακτηριστική κίνηση του προσώπου

Το Face ID της Apple είναι αναμφίβολα μια από τις καλύτερες εφαρμογές αναγνώρισης προσώπου ως εργαλείο ασφαλείας επειδή η μπροστινή κάμερα της συσκευής χαρτογραφεί και ταιριάζει την γεωμετρία του προσώπου του χρήστη και το σύστημα δεν μπορεί να ξεγελαστεί απλώς με μια φωτογραφία. Ωστόσο δεν είναι τέλειο καθώς ερευνητές βρήκαν τρόπους να παρακάμψουν το Face ID, αποκτώντας πρόσβαση στο iPhone κάποιου ενώ κοιμάται

Ο D.J. Lee, καθηγητής Ηλεκτρολογίας- Μηχανολογίας στο Brigham Young University, πιστεύει ότι υπάρχει ένας εύκολος τρόπος να βελτιωθεί ριζικά η συγκεκριμένη τεχνολογία. Το «Concurrent Two-Factor Identity Verification» ή C2FIV για συντομία καλεί τους χρήστες να καταγράφουν τον εαυτό τους να κάνει μια συγκεκριμένη και εύκολα επαναλαμβανόμενη κίνηση στο πρόσωπο, όχι περισσότερο από μερικά δευτερόλεπτα- θα μπορούσε να είναι ο,τιδήποτε από μια αστεία γκριμάτσα μέχρι μια σιωπηλή ανάγνωση μιας μυστικής φράσης που δίνει στα χείλη χαρακτηριστικές κινήσεις κατά τη διαδικασία.  

Με το C2FIV καταγράφονται τα χαρακτηριστικά μαζί με τις κινήσεις του προσώπου του χρήστη- ο τρόπος δηλαδή που ολόκληρο το πρόσωπο αλλάζει κατά την σύσπαση και κίνηση των μυών. Το σχήμα του προσώπου μας δεν αλλάζει τόσο πολύ από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά το να ζητήσεις σε κάποιον να αναπαραστήσει τέλεια μια συγκεκριμένη κίνηση του προσώπου καθημερινά κάθε φορά που θέλει να χρησιμοποιήσει το τηλέφωνό του είναι σχεδόν αδύνατο. Οπότε για να συμπεριλάβει τις ελαφρώς διαφορετικές κινήσεις κάθε φορά, το C2FIV χρησιμοποιεί ένα ειδικό σύστημα για να κατανοήσει καλύτερα πώς μια πράξη που γίνεται ξανά και ξανά μπορεί να είναι κάθε φορά διαφορετική.

Για να ελέγξουν το νέο αλγόριθμο, ο καθηγητής Lee με τον διδακτορικό φοιτητή του, Zheng Sun, μελέτησαν 50 ανθρώπους και κατέγραψαν 8.000 βίντεο όπου κάνουν διάφορες κινήσεις με το πρόσωπό τους, όπως να κλείνουν το μάτι, να χαμογελούν και να σηκώνουν το φρύδι τους. 

Αν και πρόκειται για σχετικά μικρή βάση δεδομένων στην εκπαίδευση ενός συστήματος τεχνητής νοημοσύνης, το C2FIV κατάφερε να ταυτοποιήσει επιτυχώς τις κινήσεις του προσώπου με ακρίβεια μεγαλύτερη του 90%. 

Η ιδέα ελαχιστοποιεί την πιθανότητα να ξεκλειδώσει κάποιος το smartphone απλώς κρατώντας το μπροστά από τον πρόσωπό σας, καθώς χρειάζεται επίσης να σας αναγκάσει να κάνετε την χαρακτηριστική κίνηση που καταγράψατε, κάτι σαφώς δυσκολότερο. 

Σε κάθε περίπτωση το εγχείρημα δεν είναι ιδιαιτέρως εύκολο, αφού το Face ID της Apple, για παράδειγμα, λειτουργεί σχεδόν ακαριαία. Η ανάγκη παύσης για μερικά δευτερόλεπτα προκειμένου (να θυμηθείτε και μετά) να κάνετε μια συγκεκριμένη κίνηση στο πρόσωπο και στη συνέχεια να περιμένετε να επεξεργαστεί απλώς περιπλέκει τη διαδικασία. 

Με πληροφορίες από Gizmodo

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αιμομιξία είναι πολύ πιο συχνή απ’ ό,τι ίσως νομίζουμε

Tech & Science / Η αιμομιξία είναι πολύ πιο συχνή απ’ ό,τι ίσως νομίζουμε

Οι ευρέως διαδεδομένες εξετάσεις DNA αποκαλύπτουν τη μία μετά την άλλη «μυστικές» περιπτώσεις παιδιών που γεννήθηκαν από στενούς συγγενείς, παρέχοντας μια άνευ προηγουμένου καταγραφή της αιμομιξίας στις σύγχρονες κοινωνίες.
NEWSROOM