Οι πρωταθλητές των διαγωνισμών με χοτ ντογκ πλησιάζουν στο απόλυτο ρεκόρ

Οι πρωταθλητές των διαγωνισμών με χοτ ντογκ πλησιάζουν στο απόλυτο ρεκόρ Facebook Twitter
0

Το απόλυτο ρεκόρ φυσικών ορίων, πλησιάζουν οι «πρωταθλητές» των διαγωνισμών κατανάλωσης χοτ ντογκ, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη. 

Το θεωρητικό όριο έχει προσδιοριστεί στα 84 χοτ ντογκ σε 10 λεπτά, ενώ τρέχον ρεκόρ, που κατοχύρωσε ο Joey «Jaws» Chestnut νωρίτερα μες στο μήνα είναι τα 75. 

Ο James Smoliga από το High Point University της Βόρειας Καρολίνα, επικεφαλής της έρευνας, πιστεύει ότι τα 84 χοτ ντογκ είναι «ανώτατο δυνατό όριο για μια τύπου Γιουσέιν Μπολτ επίδοση».

Η ανάλυση βασίζεται σε ιστορικά στοιχεία 39 ετών από τον διαγωνισμό Nathan's Hot Dog Eating Contest, που διοργανώνεται κάθε χρόνο στο Κόνι Άιλαντ της Νέας Υόρκης, σε συνδυασμό με τα τελευταία στοιχεία της θεωρίας των σπορ, που χρησιμοποιεί μαθηματικά μοντέλα για την προσομοίωση και τις εκτιμήσεις σε ιδανικές συνθήκες. 

Η σύσταση και το μέγεθος των χοτ ντογκ φέρεται να έχουν μείνει αναλλοίωτα στην 104 ετών ιστορία του φαστ-φουντ Nathan's Famous, επιτρέποντας μια αξιόπιστη σύγκριση μεταξύ των διαγωνιζομένων όλα αυτά τα χρόνια.

Όπως και με άλλα σπορ, μεταξύ των οποίων οι αγώνες δρόμου και το άλμα επί κοντώ, έτσι και στους αγώνες χοτ ντογκ, αρχίζει να παρατηρείται η χαρακτηριστική «επιπέδωση της καμπύλης» των ρεκόρ, μετά τα πρώτα χρόνια της ανοδικής πορείας, καθώς οι αθλητές πλησιάζουν τα απόλυτα όρια. 

Οι πρωταθλητές των διαγωνισμών με χοτ ντογκ πλησιάζουν στο απόλυτο ρεκόρ Facebook Twitter

Στα πρώτα χρόνια του διαγωνισμού, οι διαγωνισμοί περιλάμβαναν μια ετερόκλητη ομάδα νικητών από κυρίως «παχύσαρκους άντρες» που δοκίμαζαν την τύχη τους, σύμφωνα με τον Smoliga. Το 1984, κέρδισε ο Birgit Felden, ένας 17χρονος που ζύγιζε περίπου 60 κιλά, μέλος της ομάδας τζούντο της δυτικής Γερμανίας, ο οποίος κατάφερε εννιάμισι χοτ ντογκ παρόλο που δεν είχε φάει ποτέ ξανά πριν τον διαγωνισμό. 

Μέχρι την δεκαετία του 1990, η συμμετοχή διαγωνιζομένων από την Ιαπωνία είχε αλλάξει εντελώς το τοπίο. Το 2001, ο Takeru Kobayashi, κατάφερε να φάει 50 χοτ ντογκ, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ των λίγο παραπάνω από 25. «Δεν συμμετείχαν πλέον απλώς άνθρωποι με μεγάλη όρεξη», λέει ο Smoliga. 

Κορυφαίοι «αθλητές» ξεκίνησαν να ακολουθούν πιο περίπλοκες διατροφικές «προπονήσεις», με κάποιους να καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες υγρών ή τζελ για να μεγαλώσουν το στομάχι τους χωρίς να χρειάζεται να επεξεργαστούν τις θερμίδες. Ο Chestnut, φετινός νικητής, υποστηρίζει πως έκανε προπόνηση για τρεις μήνες πριν τον διαγωνισμό, μεταξύ άλλων εβδομαδιαίο τρέξιμο, προσεγμένη κι ελεγχόμενη διατροφή καθώς επίσης γιόγκα αλλά και ασκήσεις αναπνοής για να μπορεί να συγκεντρώνεται καλύτερα. 

Επίσης το να είναι κανείς αδύνατος θεωρείται γενικά πλεονέκτημα επειδή ένα παχύ στρώμα λίπους γύρω από την μέση μπορεί να πιέσει το στομάχι. Το θεωρητικό όριο των 84 χοτ ντογκ προκύπτει από την εφαρμογή της καμπύλης των γνωστών δεδομένων, αφήνοντας ένα περιθώριο λάθους, μέσα στο οποίο εντοπίζεται το συγκεκριμένο, ανέγγιχτό για την ώρα ρεκόρ. 

Η πρόβλεψη θα αποδειχθεί σωστή, λέει ο Smoliga, εκτός αν εμφανιστεί ένα «νέο είδος διαγωνιζόμενου» - κάποιος με γιγαντισμό ή με μεταβολισμό που τον τοποθετεί πολύ εκτός των φυσιολογικών παραμέτρων της ανθρώπινης βιολογίας. 

Ο περιοριστικός παράγοντας είναι πιθανότατα το μάσημα και η κατάποση, και όχι η χωρητικότητα, βάσει των παρατηρήσεων που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, καθώς αρκετοί διαγωνιζόμενοι προσπαθούν να φάνε μερικά λουκάνικα και ψωμάκια ακόμη, στο τέλος του διαγωνιστικού δεκαλέπτου. 

Σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Royal Society journal Biology Letters, τα κατορθώματα των ανθρώπων που τρώνε πάρα πολύ γρήγορα είναι εντυπωσιακά ακόμη και σε σύγκριση με εκείνα άλλων ειδών.

«Οι άνθρωποι είναι σε θέση να τρώνε πιο γρήγορα από τις αρκούδες ή τα κογιότ», λέει ο Smoliga. Ωστόσο οι λύκοι, που καταβροχθίζουν το θήραμά τους με απίστευτη ταχύτητα, θα μπορούσαν να ξεπεράσουν ακόμη και τους ταχύτερους του ανθρώπινου είδους. 

Με πληροφορίες από Guardian

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τεχνητή νοημοσύνη αυξάνει τις κυβερνοεπιθέσεις και η Ευρώπη είναι από τα πιο ευάλωτα «θύματα» - Ο λόγος

Τech & Science / Η τεχνητή νοημοσύνη αυξάνει τις κυβερνοεπιθέσεις και η Ευρώπη είναι από τα πιο ευάλωτα «θύματα» - Ο λόγος

Η τεχνητή νοημοσύνη καθοδηγεί τις κυβερνοεπιθέσεις και χρησιμοποιείται από χάκερ για να παραβιάσουν την ασφάλεια σε διάφορα επίπεδα και να διαδώσουν τις επιθέσεις μέσω πολλών παρόχων διαδικτύου (IP) ώστε να αποφευχθεί η ανίχνευση
LIFO NEWSROOM
«Δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε πόσο παράξενος ήταν»: O δεινόσαυρος Spicomellus αποκαλύπτεται ακόμη πιο αλλόκοτος

Τech & Science / Ο «παράξενος» δεινόσαυρος Spicomellus αποκαλύπτεται ακόμη πιο αλλόκοτος

Σε κάθε πλευρά του σώματός του υπήρχαν αγκάθια μήκους περίπου 30 εκατοστών, ενσωματωμένα στα πλευρά, χαρακτηριστικό που δεν έχει καταγραφεί ποτέ σε κανένα άλλο σπονδυλωτό, ζωντανό ή εξαφανισμένο
LIFO NEWSROOM
Θανατηφόρο βακτήριο «χτυπάει» Νέα Υόρκη: Τι είναι η νόσος των Λεγεωνάριων και γιατί ανησυχούν οι ειδικοί

Τech & Science / Θανατηφόρο βακτήριο «χτυπάει» Νέα Υόρκη: Τι είναι η νόσος των Λεγεωνάριων και γιατί ανησυχούν οι ειδικοί

Έξαρση της νόσου των Λεγεωνάριων στο Χάρλεμ με έξι νεκρούς και πάνω από 100 κρούσματα - Πώς οι επιστήμονες ερευνούν δεκάδες πύργους ψύξης στη Νέα Υόρκη για να εντοπίσουν τη θανατηφόρα πηγή του βακτηρίου
LIFO NEWSROOM
Mounjaro: Βρετανοί ξεσπούν για την αύξηση στην τιμή - «Ντροπή, ήταν σαν μαγικό φίλτρο και τώρα το χάνω»

Τech & Science / Mounjaro: Βρετανοί ξεσπούν για την αύξηση στην τιμή - «Ντροπή, ήταν σαν μαγικό φίλτρο και τώρα το χάνω»

Πολλοί άνθρωποι σκέφτονται ότι δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το φάρμακο, με τους ίδιους να ανησυχούν για την ψυχική και σωματική τους υγεία
LIFO NEWSROOM
Νέα έρευνα: Επιστήμονες λένε ότι βρήκαν τον κρυφό «διακόπτη» που κάνει το λίπος να καίει θερμίδες

Τech & Science / Νέα έρευνα: Επιστήμονες λένε ότι βρήκαν τον κρυφό «διακόπτη» για απώλεια βάρους

Η μελέτη δεν περιελάμβανε ανθρώπους - Προηγούμενη έρευνα έχει υπονοήσει ότι ένα συγκεκριμένο αμινοξύ μπορεί να είναι ένας παράγοντας αλλά μέχρι τώρα ο ρόλος του δεν ήταν σαφής
LIFO NEWSROOM