Μια παραλλαγή του κορωνοϊού που προήλθε από τους Ισπανούς εργάτες σε αγροτικές περιοχές εξαπλώθηκε ραγδαία σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης από το καλοκαίρι και τώρα αντιπροσωπεύει την πλειονότητα των νέων κρουσμάτων σε πολλές χώρες.

 

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων που παρακολουθεί τον ιό μέσω των γενετικών μεταλλάξεων του, περιέγραψε την εξαιρετική εξάπλωση της παραλλαγής αυτής, που ονομάζεται 20A.EU1, σε έρευνα που θα δημοσιευθεί την Πέμπτη.

 

Η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι που επέστρεψαν από διακοπές στην Ισπανία έπαιξαν βασικό ρόλο στη μετάδοση του ιού σε όλη την Ευρώπη, δημιουργώντας ερωτήματα σχετικά με το εάν το δεύτερο κύμα που σαρώνει την ήπειρο θα μπορούσε να μειωθεί με τη βελτιωμένη παρακολούθηση των φορέων του ιού σε αεροδρόμια και άλλους κόμβους μεταφορών.

 

Επειδή κάθε παραλλαγή έχει τη δική της γενετική υπογραφή, όμως, μπορεί να εντοπιστεί στον τόπο από όπου προήλθε.

 

«Από την εξάπλωση του 20A.EU1, φαίνεται σαφές ότι τα μέτρα (πρόληψης ιών) που ισχύουν συχνά, δεν ήταν αρκετά για να σταματήσουν τη μετάδοση εισαγόμενων παραλλαγών αυτό το καλοκαίρι», δήλωσε η Emma Hodcroft, εξελικτική γενετιστής στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

 

Οι επιστημονικές ομάδες στην Ελβετία και την Ισπανία βιάζονται τώρα να εξετάσουν τη συμπεριφορά της παραλλαγής αυτής του ιού, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν μπορεί να είναι πιο θανατηφόρα ή πιο μολυσματική από άλλα στελέχη.

 

Η dr Hodcroft τόνισε ότι «δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η (ταχεία) εξάπλωση της παραλλαγής οφείλεται σε μια μετάλλαξη που αυξάνει τη μετάδοση ή επηρεάζει το κλινικό αποτέλεσμα».

 

Τόνισε όμως ότι το 20A.EU1 δεν έμοιαζε σε τίποτα με την έκδοση του Sars-Cov-2 (του ιού που προκαλεί το Covid-19) που έχει συναντήσει έως σήμερα.

 

«Δεν έχω δει καμία παραλλαγή με αυτό το είδος δυναμικής όσο διάστημα εξετάζω γονιδιωματικές ακολουθίες του κορωνοϊού στην Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά.

 

Συγκεκριμένα, οι ομάδες συνεργάζονται με εργαστήρια ιολογίας για να εξακριβώσουν εάν το στέλεχος 20A.EU1 φέρει μια συγκεκριμένη μετάλλαξη, στην «πρωτεϊνική ακίδα» που χρησιμοποιεί ο ιός για να εισέλθει σε ανθρώπινα κύτταρα, και η οποία μπορεί να αλλάξει τη συμπεριφορά του.

 

Όλοι οι ιοί αναπτύσσουν μεταλλάξεις, αλλαγές δηλαδή στα μεμονωμένα στοιχεία του γενετικού τους κώδικα, που μπορούν να ομαδοποιηθούν σε νέες παραλλαγές και στελέχη.

 

Μια άλλη μετάλλαξη στο Sars-Cov-2, που ονομάζεται D614G, έχει εντοπιστεί και εικάζεται ότι κάνει τον ιό πιο μολυσματικό.

 

Ο Joseph Fauver, γενετικός επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Yale, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, δήλωσε πως «Χρειαζόμαστε περισσότερες μελέτες όπως αυτή για να βρούμε μεταλλάξεις που έχουν αυξηθεί σε υψηλή συχνότητα στον πληθυσμό και στη συνέχεια να τις αναστρέψουμε για να δούμε αν κάνουν τον ιό πιο μεταδοτικό.».

 

Η νέα παραλλαγή, η οποία έχει έξι διακριτικές γενετικές μεταλλάξεις, εμφανίστηκε μεταξύ των αγροτικών εργατών στη βορειοανατολική Ισπανία τον Ιούνιο και διαδόθηκε γρήγορα μέσω του τοπικού πληθυσμού, σύμφωνα με τη μελέτη.

 

Η Tanja Stadler, καθηγήτρια υπολογιστικής εξέλιξης στο ETH στη Ζυρίχη, δήλωσε ότι η ανάλυση δειγμάτων ιών από όλη την Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες έδειξε ότι προέρχονται από την ίδια παραλλαγή.

 

«Μπορούμε να δούμε ότι ο ιός έχει εισαχθεί πολλές φορές σε πολλές χώρες και αρκετές από αυτές τις εισαγωγές έχουν εξαπλωθεί στον πληθυσμό», πρόσθεσε.

 

Ο ερευνητής Iñaki Comas, επικεφαλής της κοινοπραξίας SeqCovid-Spain που μελετά τον ιό και συν-συγγραφέας της μελέτης, προειδοποίησε πως «Μια παραλλαγή, με τη βοήθεια ενός αρχικού γεγονότος που προκαλεί υπερδιασπορά, μπορεί γρήγορα να επικρατήσει.»

 

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η «ριψοκίνδυνη συμπεριφορά» των παραθεριστών στην Ισπανία, όπως είναι η παραβίαση του μέτρου κοινωνικής απόστασης, οι οποίοι «συνεχίζουν να συμπεριφέρονται αναλόγως και στην πατρίδα τους» βοήθησαν στη διάδοση του νέου αυτού στελέχους.

 

Η έρευνα έδειξε ότι η νέα παραλλαγή αντιπροσώπευε περισσότερες από οκτώ από τις 10 περιπτώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο.

 

Αντίστοιχα, τα ποσοστά αυτά διαμορφώνονται σε 80% στην Ισπανία, 60% στην Ιρλανδία και έως και 40% στην Ελβετία και τη Γαλλία.

 

Στην έρευνα δεν υπάρχει η περίπτωση της Ελλάδας.

 

Τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένου και του lockdown, στις αρχές του έτους βοήθησαν να τεθεί υπό έλεγχο το αρχικό κύμα της πανδημίας, με τα νέα κρούσματα να περιορίζονται σημαντικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

 

Αλλά ο ιός εξαπλώθηκε ραγδαία στην Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες σε μια αναζωπύρωση που ανάγκασε τις κυβερνήσεις να εισαγάγουν επώδυνους νέους περιορισμούς στις κοινωνικές δραστηριότητες.

 

Με πληροφορίες των Financial Times