Οι αστρονόμοι απαθανάτισαν νέες, εντυπωσιακές εικόνες του Δία - Με ειδική τεχνική

Οι αστρονόμοι απαθανάτισαν νέες, εντυπωσιακές εικόνες του Δία - Με ειδική τεχνική Facebook Twitter
INTERNATIONAL GEMINI OBSERVATORY/NOIRLAB/NSF/AURA M.H. WONG (UC BERKELEY)
0

Οι αστρονόμοι απαθανάτισαν κάποιες από τις πιο ευκρινείς εικόνες του Δία που έχουν ποτέ καταγραφεί από τη γη, χρησιμοποιώντας μια τεχνική γνωστή ως «lucky imaging».

Οι παρατηρήσεις από το αστεροσκοπείο που βρίσκεται στο ανενεργό ηφαίστειο Μάουνα Κέα της Χαβάης, αποκαλύπτουν συστήματα καταιγίδας και κεραυνούς ανάμεσα σε νέφη πάγου και νερού. Οι εικόνες αποτυπώνουν τα ζεστά, βαθιά στρώματα της ατμόσφαιρας του πλανήτη.


Σε συνδυασμό με τις παρατηρήσεις του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble και της μη επανδρωμένης αποστολής Juno της NASA, οι εικόνες αποκαλύπτουν νέες πληροφορίες για το σχηματισμό των μεγάλων καταιγίδων του μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, αλλά και την περίφημη Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα - μια τεράστια καταιγίδα που παρατηρήθηκε για πρώτη φορά τον 17ο αιώνα.

Οι αστρονόμοι απαθανάτισαν νέες, εντυπωσιακές εικόνες του Δία - Με ειδική τεχνική Facebook Twitter
INTERNATIONAL GEMINI OBSERVATORY/NOIRLAB/NSF/AURA M.H. WONG (UC BERKELEY)

«Τα δεδομένα του τηλεσκοπίου Gemini είναι κρίσιμης σημασίας γιατί μας επιτρέπουν να εξετάσουμε ενδελεχέστερα τα νέφη του Δία» τονίζει ο Μάικλ Γουόνγκ του Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που κατέγραψε τις εικόνες, συμπληρώνοντας: «Χρησιμοποιήσαμε μία πανίσχυρη τεχνική που αποκαλείται lucky imaging». 

Η τεχνική που ήχρησιμοποιείται ευρέως στην αστρονομία, περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό λήψεων μικρής έκθεσης και στη συνέχεια επιλογή των εντονότερων. Οι τελευταίες αυτές εικόνες είναι οι πιο ευκρινείς που έχουν καταγραφεί ποτέ από τη γη: «Οι φωτογραφίες αυτές ανταγωνίζονται εκείνες που έχουν τραβηχτεί από το διάστημα» σημειώνει ο Γουόνγκ.

«Σε αυτήν την ανάλυση, το τηλεσκόπιο θα μπορούσε να καταγράψει τα δύο φώτα αυτοκινήτου στο Μαϊάμι από τη Νέα Υόρκη» αναφέρει ο αστρονόμος του αστεροσκοπείου της Χαβάης.

Με πληροφορίες από Guardian/CNN

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ