Ένας από τους «νονούς» του AI προβλέπει την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης

Τεχνητή Νοημοσύνη: Δεν πλησιάζει ακόμη την ανθρώπινη κατανόηση Facebook Twitter
Φωτ.: Instagram / Yann LeCun
0

Ένας από τους «νονούς» της σύγχρονης Τεχνητής Νοημοσύνης προβλέπει νέα «επανάσταση» στην τεχνολογία μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Ο Yann LeCun, επικεφαλής στη Meta του Ζούκερμπεργκ, δήλωσε ότι τα συστήματα σήμερα, παραμένουν αρκετά περιορισμένα, για την δημιουργία οικιακών ρομπότ και πλήρως αυτοματοποιημένων αυτοκινήτων.

Απαιτούνται, επομένως, νέες ανακαλύψεις προκειμένου τα συστήματα να κατανοήσουν και να αλληλεπιδράσουν με τον φυσικό κόσμο, όπως σημείωσε.

Ο LeCun μίλησε ως ένας από τους επτά μηχανικούς στους οποίους απονεμήθηκε την Τρίτη το βραβείο μηχανικής Queen Elizabeth ύψους 500.000 λιρών για τη συμβολή τους στη μηχανική μάθηση, έναν ακρογωνιαίο λίθο της τεχνητής νοημοσύνης. Οι πρόσφατες ανακαλύψεις στον τομέα, με κορυφαίο όλων, το λανσάρισμα του chatbot ChatGPT της OpenAI, ενισχύουν τις προσδοκίες - και τους φόβους - ότι τα συστήματα θα αποκτήσουν ανθρώπινα επίπεδα νοημοσύνης.

«Χρειαζόμαστε συστήματα που να κατανοούν τον πραγματικό κόσμο»

Για τον LeCun όμως, υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη, μέχρι η AI να φτάσει τον άνθρωπο ή τα ζώα.

«Υπάρχουν ακόμη πολλές επιστημονικές και τεχνολογικές προκλήσεις μπροστά μας και είναι πολύ πιθανό να υπάρξει ακόμη μια επανάσταση της Tεχνητής Nοημοσύνης μέσα στα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια, λόγω του περιορισμού των σημερινών συστημάτων», δήλωσε και πρόσθεσε:

«Αν θέλουμε τελικά να κατασκευάσουμε πράγματα όπως οικιακά ρομπότ και εντελώς αυτόνομα αυτοκίνητα, χρειαζόμαστε συστήματα που να κατανοούν τον πραγματικό κόσμο».

Ο LeCun εργάζεται πάνω σε συστήματα που προσπαθούν να «κατανοήσουν» τη φυσική πραγματικότητα, σχηματίζοντας ένα μοντέλο που μπορεί να προβλέψει πώς συμπεριφέρεται ο κόσμος. Σχετικά με την τρέχουσα πρόοδο στην Τεχνητή Νοημοσύνη, δήλωσε: «Ακόμα δεν μιλάμε για το επίπεδο των ανθρώπων. Αν αποκτήσουμε ένα σύστημα τόσο έξυπνο όσο μια γάτα ή ένας αρουραίος, αυτό θα ήταν μια νίκη».

Προειδοποιήσεις και κίνδυνοι

Από τη δική του πλευρά, ο επίσης πρωτοπόρος στην AI και νικητής του βραβείου QEPrize,Yoshua Bengio, προειδοποίησε ότι είναι αναγκαία η συζήτηση για θέματα ασφάλειας και κάλεσε την παγκόσμια σύνοδο κορυφής για την Τεχνητή Νοημοσύνη στο Παρίσι την επόμενη εβδομάδα, να μην παρακάμψει το θέμα.

«Θα ήθελα να δω τους ηγέτες αυτού του κόσμου να κατανοούν καλύτερα το μέγεθος αυτού που κάνουμε, τόσο όσον αφορά τη δύναμη που δημιουργούμε, η οποία θα μπορούσε να είναι για καλό ή να είναι επικίνδυνη, όσο και τους κινδύνους που συνοδεύουν αυτή τη δύναμη», δήλωσε.

Με πληροφορίες από Guardian

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ ΚΑΘΡΕΠΤΕΣ ΝΥΧΤΑ

Τech & Science / Επιστήμονες προειδοποιούν: Δορυφορικοί «καθρέφτες» που θα φωτίζουν τη νύχτα απειλούν τον ύπνο 

Σχέδια για την τοποθέτηση δορυφόρων με ανακλαστικούς «καθρέφτες», που θα φωτίζουν περιοχές της Γης τη νύχτα, προκαλούν ανησυχία στους επιστήμονες, οι οποίοι προειδοποιούν για πιθανές επιπτώσεις
THE LIFO TEAM
ΕΠΩΔΥΝΟ ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΚΟΣΜΟΣ

Τech & Science / Ποιο είναι το πιο επώδυνο τσίμπημα στον κόσμο;

Από τα τροπικά δάση μέχρι τους ωκεανούς, κάποια από τα πιο μικρά πλάσματα του πλανήτη μπορούν να προκαλέσουν σχεδόν αφόρητο πόνο και κάποιοι επιστήμονες αφιέρωσαν τη ζωή τους για να ανακαλύψουν ποιο βρίσκεται στην κορυφή
THE LIFO TEAM
ΑΥΤΟΑΝΟΣΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗ

Τech & Science / Γυναίκα με τρία σοβαρά αυτοάνοσα παρουσιάζει «εντυπωσιακή» βελτίωση μετά από κυτταρική θεραπεία

Η ασθενής, που μέχρι πρόσφατα χρειαζόταν σχεδόν καθημερινές μεταγγίσεις αίματος, έχει επιστρέψει σε μια σχεδόν φυσιολογική καθημερινότητα εδώ και 14 μήνες
THE LIFO TEAM
ΓΥΡΗ ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ

Τech & Science / Εποχική αλλεργία: Πώς να προστευτείτε από τη γύρη

Καθώς η περίοδος εμφάνισης της γύρης ξεκινά νωρίτερα και διαρκεί περισσότερο σε όλη την Ευρώπη, τα άτομα που πάσχουν από αλλεργίες αντιμετωπίζουν μια ολοένα και μεγαλύτερη πρόκληση κάθε χρόνο, αλλά μερικές μικρές συνήθειες μπορούν να κάνουν τη διαφορά
THE LIFO TEAM