Ένας από τους «νονούς» του AI προβλέπει την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης

Τεχνητή Νοημοσύνη: Δεν πλησιάζει ακόμη την ανθρώπινη κατανόηση Facebook Twitter
Φωτ.: Instagram / Yann LeCun
0

Ένας από τους «νονούς» της σύγχρονης Τεχνητής Νοημοσύνης προβλέπει νέα «επανάσταση» στην τεχνολογία μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Ο Yann LeCun, επικεφαλής στη Meta του Ζούκερμπεργκ, δήλωσε ότι τα συστήματα σήμερα, παραμένουν αρκετά περιορισμένα, για την δημιουργία οικιακών ρομπότ και πλήρως αυτοματοποιημένων αυτοκινήτων.

Απαιτούνται, επομένως, νέες ανακαλύψεις προκειμένου τα συστήματα να κατανοήσουν και να αλληλεπιδράσουν με τον φυσικό κόσμο, όπως σημείωσε.

Ο LeCun μίλησε ως ένας από τους επτά μηχανικούς στους οποίους απονεμήθηκε την Τρίτη το βραβείο μηχανικής Queen Elizabeth ύψους 500.000 λιρών για τη συμβολή τους στη μηχανική μάθηση, έναν ακρογωνιαίο λίθο της τεχνητής νοημοσύνης. Οι πρόσφατες ανακαλύψεις στον τομέα, με κορυφαίο όλων, το λανσάρισμα του chatbot ChatGPT της OpenAI, ενισχύουν τις προσδοκίες - και τους φόβους - ότι τα συστήματα θα αποκτήσουν ανθρώπινα επίπεδα νοημοσύνης.

«Χρειαζόμαστε συστήματα που να κατανοούν τον πραγματικό κόσμο»

Για τον LeCun όμως, υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη, μέχρι η AI να φτάσει τον άνθρωπο ή τα ζώα.

«Υπάρχουν ακόμη πολλές επιστημονικές και τεχνολογικές προκλήσεις μπροστά μας και είναι πολύ πιθανό να υπάρξει ακόμη μια επανάσταση της Tεχνητής Nοημοσύνης μέσα στα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια, λόγω του περιορισμού των σημερινών συστημάτων», δήλωσε και πρόσθεσε:

«Αν θέλουμε τελικά να κατασκευάσουμε πράγματα όπως οικιακά ρομπότ και εντελώς αυτόνομα αυτοκίνητα, χρειαζόμαστε συστήματα που να κατανοούν τον πραγματικό κόσμο».

Ο LeCun εργάζεται πάνω σε συστήματα που προσπαθούν να «κατανοήσουν» τη φυσική πραγματικότητα, σχηματίζοντας ένα μοντέλο που μπορεί να προβλέψει πώς συμπεριφέρεται ο κόσμος. Σχετικά με την τρέχουσα πρόοδο στην Τεχνητή Νοημοσύνη, δήλωσε: «Ακόμα δεν μιλάμε για το επίπεδο των ανθρώπων. Αν αποκτήσουμε ένα σύστημα τόσο έξυπνο όσο μια γάτα ή ένας αρουραίος, αυτό θα ήταν μια νίκη».

Προειδοποιήσεις και κίνδυνοι

Από τη δική του πλευρά, ο επίσης πρωτοπόρος στην AI και νικητής του βραβείου QEPrize,Yoshua Bengio, προειδοποίησε ότι είναι αναγκαία η συζήτηση για θέματα ασφάλειας και κάλεσε την παγκόσμια σύνοδο κορυφής για την Τεχνητή Νοημοσύνη στο Παρίσι την επόμενη εβδομάδα, να μην παρακάμψει το θέμα.

«Θα ήθελα να δω τους ηγέτες αυτού του κόσμου να κατανοούν καλύτερα το μέγεθος αυτού που κάνουμε, τόσο όσον αφορά τη δύναμη που δημιουργούμε, η οποία θα μπορούσε να είναι για καλό ή να είναι επικίνδυνη, όσο και τους κινδύνους που συνοδεύουν αυτή τη δύναμη», δήλωσε.

Με πληροφορίες από Guardian

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με βλάβες σε όλα τα συστήματα του οργανισμού, σύμφωνα με νέα μελέτη

Τech & Science / Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με βλάβες σε όλα τα συστήματα του οργανισμού, σύμφωνα με νέα μελέτη

Οι συγγραφείς της μελέτης υποστηρίζουν ότι η εξάπλωση των UPF τροφοδοτείται από «επιθετικές εμπορικές πρακτικές» πολυεθνικών εταιρειών, οι οποίες επηρεάζουν τον δημόσιο διάλογο και αναστέλλουν ρυθμιστικές πρωτοβουλίες
LIFO NEWSROOM
Το Τρίτο Στάδιο: Η μυστηριώδης «γέφυρα» μεταξύ ζωής και θανάτου

Τech & Science / Το τρίτο στάδιο: Η μυστηριώδης «γέφυρα» μεταξύ ζωής και θανάτου

Η ικανότητα των κυττάρων να προσαρμόζονται και να μεταμορφώνονται μετά τον θάνατο υποδηλώνει ότι ο θάνατος ενός οργανισμού μπορεί να προσφέρει ευκαιρίες για την εμφάνιση νέων μορφών ζωής με την πάροδο του χρόνου
LIFO NEWSROOM