Ένας από τους «νονούς» του AI προβλέπει την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης

Τεχνητή Νοημοσύνη: Δεν πλησιάζει ακόμη την ανθρώπινη κατανόηση Facebook Twitter
Φωτ.: Instagram / Yann LeCun
0

Ένας από τους «νονούς» της σύγχρονης Τεχνητής Νοημοσύνης προβλέπει νέα «επανάσταση» στην τεχνολογία μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Ο Yann LeCun, επικεφαλής στη Meta του Ζούκερμπεργκ, δήλωσε ότι τα συστήματα σήμερα, παραμένουν αρκετά περιορισμένα, για την δημιουργία οικιακών ρομπότ και πλήρως αυτοματοποιημένων αυτοκινήτων.

Απαιτούνται, επομένως, νέες ανακαλύψεις προκειμένου τα συστήματα να κατανοήσουν και να αλληλεπιδράσουν με τον φυσικό κόσμο, όπως σημείωσε.

Ο LeCun μίλησε ως ένας από τους επτά μηχανικούς στους οποίους απονεμήθηκε την Τρίτη το βραβείο μηχανικής Queen Elizabeth ύψους 500.000 λιρών για τη συμβολή τους στη μηχανική μάθηση, έναν ακρογωνιαίο λίθο της τεχνητής νοημοσύνης. Οι πρόσφατες ανακαλύψεις στον τομέα, με κορυφαίο όλων, το λανσάρισμα του chatbot ChatGPT της OpenAI, ενισχύουν τις προσδοκίες - και τους φόβους - ότι τα συστήματα θα αποκτήσουν ανθρώπινα επίπεδα νοημοσύνης.

«Χρειαζόμαστε συστήματα που να κατανοούν τον πραγματικό κόσμο»

Για τον LeCun όμως, υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη, μέχρι η AI να φτάσει τον άνθρωπο ή τα ζώα.

«Υπάρχουν ακόμη πολλές επιστημονικές και τεχνολογικές προκλήσεις μπροστά μας και είναι πολύ πιθανό να υπάρξει ακόμη μια επανάσταση της Tεχνητής Nοημοσύνης μέσα στα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια, λόγω του περιορισμού των σημερινών συστημάτων», δήλωσε και πρόσθεσε:

«Αν θέλουμε τελικά να κατασκευάσουμε πράγματα όπως οικιακά ρομπότ και εντελώς αυτόνομα αυτοκίνητα, χρειαζόμαστε συστήματα που να κατανοούν τον πραγματικό κόσμο».

Ο LeCun εργάζεται πάνω σε συστήματα που προσπαθούν να «κατανοήσουν» τη φυσική πραγματικότητα, σχηματίζοντας ένα μοντέλο που μπορεί να προβλέψει πώς συμπεριφέρεται ο κόσμος. Σχετικά με την τρέχουσα πρόοδο στην Τεχνητή Νοημοσύνη, δήλωσε: «Ακόμα δεν μιλάμε για το επίπεδο των ανθρώπων. Αν αποκτήσουμε ένα σύστημα τόσο έξυπνο όσο μια γάτα ή ένας αρουραίος, αυτό θα ήταν μια νίκη».

Προειδοποιήσεις και κίνδυνοι

Από τη δική του πλευρά, ο επίσης πρωτοπόρος στην AI και νικητής του βραβείου QEPrize,Yoshua Bengio, προειδοποίησε ότι είναι αναγκαία η συζήτηση για θέματα ασφάλειας και κάλεσε την παγκόσμια σύνοδο κορυφής για την Τεχνητή Νοημοσύνη στο Παρίσι την επόμενη εβδομάδα, να μην παρακάμψει το θέμα.

«Θα ήθελα να δω τους ηγέτες αυτού του κόσμου να κατανοούν καλύτερα το μέγεθος αυτού που κάνουμε, τόσο όσον αφορά τη δύναμη που δημιουργούμε, η οποία θα μπορούσε να είναι για καλό ή να είναι επικίνδυνη, όσο και τους κινδύνους που συνοδεύουν αυτή τη δύναμη», δήλωσε.

Με πληροφορίες από Guardian

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM
Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

Τech & Science / Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

OpenAI, Google, Meta και Microsoft επενδύουν σε chatbots που θυμούνται όλο και περισσότερα για τους χρήστες τους, ενισχύοντας την εμπειρία αλλά και τα ερωτήματα για την ιδιωτικότητα και την εκμετάλλευση των δεδομένων
LIFO NEWSROOM
Το κουνούπι τίγρης μπορεί να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο Τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες στην Ευρώπη

Τech & Science / Ευρώπη: Το κουνούπι τίγρης ενδέχεται να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες

Το κουνούπι τίγρης μετακινείται όλο και πιο βόρεια στην Ευρώπη καθώς η παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής
LIFO NEWSROOM