Nέα «όπλα» στη μάχη κατά των fake news

Nέα «όπλα» στη μάχη κατά των fake news Facebook Twitter
1

Ενισχύεται το μέτωπο κατά των ψευδών ειδήσεων (fake news) με δύο νέες πρωτοβουλίες. Από τη μία, ο αμερικανικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός Mozilla, δημιουργός του προγράμματος πλοήγησης Firefox, ανακοίνωσε ότι ξεκινά καμπάνια κατά των παραπλανητικών ειδήσεων.

Από την άλλη, παρουσιάσθηκε για πρώτη φορά στο Λονδίνο το υπό ανάπτυξη ειδικό λογισμικό Full Fact, που δημιουργείται από το ομώνυμο ίδρυμα, με στόχο να βοηθήσει τους δημοσιογράφους σε πραγματικό χρόνο και με αυτοματοποιημένο τρόπο να εντοπίζουν τα ψέματα.

Ο οργανισμός Mozilla δήλωσε ότι θα επενδύσει σε ανθρώπους και σε προγράμματα, ανησυχώντας ότι «έχει πληγεί σοβαρά η ικανότητα του διαδικτύου να στηρίζει τη δημοκρατική κοινωνία» εξαιτίας τόσων κατασκευασμένων ιστοριών που κυκλοφορούν online.

Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, θα αναπτυχθούν κατάλληλα «εργαλεία» για τον Firefox και θα αναληφθούν πρωτοβουλίες διαδικτυακής εκπαίδευσης σε συνεργασία με μέσα ενημέρωσης, πανεπιστήμια και ακτιβιστικές οργανώσεις..

Όσον αφορά το Full Fact, το οποίο υποστηρίζεται χρηματοδοτικά από τον επενδυτή Τζορτ Σόρος και τον ιδρυτή του eBay Πιέρ Ομιντιάρ, βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο δοκιμαστικό στάδιο. Η ανάπτυξή του γίνεται με τη συνεργασία της βρετανικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

«Καθώς οι υπέρμαχοι της προπαγάνδας και της παραπληροφόρησης γίνονται ολοένα πιο εξελιγμένοι στη χρήση της τεχνολογίας, είναι σημαντικό όσοι ελέγχουν τα γεγονότα, να μην υστερούν στη μάχη εναντίον τους» δήλωσε το ίδρυμα Full Fact, σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν».

Το Full Fact μπορεί να προειδοποίησει τους δημοσιογράφους του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου και της τηλεόρασης αν κάτι που γράφεται ή λέγεται από πολιτικούς στη Βουλή και αλλού, είναι ψευδής ισχυρισμός. Ο λεγόμενος και «ανιχνευτής ανοησιών» θα αρχίσει να δοκιμάζεται στην πράξη από τον Οκτώβριο.

Το λογισμικό, αφού δοκιμασθεί αρχικά στη Βρετανία, στη συνέχεια θα αξιοποιηθεί στη Νότια Αμερική και στην Αφρική. «Είναι σαν να προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα ανοσοποιητικό σύστημα κατά των ψευδών ειδήσεων» δήλωσε η υπεύθυνη του προγράμματος Μέβαν Μπαμπακάρ.

Το πρόγραμμα θα βασίζεται σε βάσεις στατιστικών δεδομένων και απολύτως επαληθευμένων πληροφοριών και θα συγκρίνει αυτό που λέγεται ή γράφεται, με αυτές τις βάσεις. Κάθε φορά που «πιάνει» μια ασυνέπεια, θα ενημερώνει αμέσως με το σχετικό μήνυμα.

Το λογισμικό θα μπορούσε να επισημαίνει ακόμη και στην οθόνη της τηλεόρασης τα ψέματα ή τις υπερβολές, την ώρα που σε μια τηλεοπτική εκπομπή ένας πολιτικός ισχυρίζεται κάτι (π.χ. ότι δημιουργήθηκαν ή ότι περικόπηκαν τόσες χιλιάδες θέσεις εργασίας στον τομέα υγείας).

 Στόχος των δημιουργών του Full Fact είναι στο μέλλον να δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες του Twitter και του Facebook -όπου διαδίδονται τόσα ψέματα- να μπορούν να ελέγχουν κατά πόσο αυτό που διαβάζουν, είναι αληθινό.

Οι δημιουργοί του λογισμικού πιστεύουν πάντως ότι αυτό πρέπει να χρησιμοποιείται κυρίως από δημοσιογράφους και όχι από το ευρύ κοινό, λόγω των περιορισμών του προγράμματος, το οποίο δεν αποφεύγει τα λάθη. Συν το γεγονός ότι συχνά οι άνθρωποι δεν μπορούν να διακρίνουν την αλήθεια από το ψέμα, απλούστατα επειδή μία πληροφορία που δεν τους αρέσει ή πηγαίνει κόντρα στις πεποιθήσεις τους, δεν μπορεί -στα μάτια τους- παρά να είναι ψέμα...

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Τech & Science
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλτσχάιμερ: Τι περιλαμβάνει η διατροφή MIND - Νέα έρευνα επιβεβαιώνει τα ωφέλη της

Τech & Science / Αλτσχάιμερ: Τι περιλαμβάνει η διατροφή MIND - Νέα έρευνα επιβεβαιώνει τα οφέλη της

Το Πανεπιστήμιο της Χαβάης και της Νότιας Καλιφόρνιας κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι όσοι ακολουθούν τη διατροφή MIND παρουσιάζουν μειωμένες πιθανότητες εμφάνισης της νόσου
LIFO NEWSROOM
Αυξάνεται η παραπληροφόρηση για τον καρκίνο: Ασθενείς κάνουν κλύσματα καφέ ή δίαιτες μόνο με φρούτα

Τech & Science / Αυξάνεται η παραπληροφόρηση για τον καρκίνο: Ασθενείς κάνουν κλύσματα καφέ ή δίαιτες μόνο με φρούτα

Όλο και περισσότεροι ασθενείς με καρκίνο εγκαταλείπουν τις επιστημονικά τεκμηριωμένες θεραπείες, επιλέγοντας αναπόδεικτες μεθόδους όπως κλύσματα καφέ και ωμοφαγικές δίαιτες, προειδοποιούν οι ειδικοί thw Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) στο Σικάγο
LIFO NEWSROOM
Τι είναι η «έκρηξη Strombolian» και τι συμβαίνει στην Αίτνα

Τech & Science / Τι είναι η «έκρηξη Strombolian» και τι συμβαίνει στην Αίτνα

Η Αίτνα εκρήγνυται ξανά, στέλνοντας σύννεφα τέφρας και ροές λάβας στον ουρανό της Σικελίας - Τι λένε οι ηφαιστειολόγοι για το φαινόμενο, πώς ταξινομούνται οι εκρήξεις και τι σημαίνει η πρόσφατη δραστηριότητα για την επιστημονική παρακολούθηση
LIFO NEWSROOM
«Καλύτερη και από φάρμακο»: Η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο θανάτου στους καρκινοπαθείς κατά 37%, δείχνει μεγάλη μελέτη

Τech & Science / «Καλύτερη και από φάρμακο»: Η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο θανάτου στους καρκινοπαθείς κατά 37%

Τι δείχνει μεγάλη μελέτη - Αν και η δοκιμή αφορούσε μόνο ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου, οι ερευνητές θεωρούν πιθανό να ισχύουν παρόμοια οφέλη και για άλλες μορφές της νόσου
LIFO NEWSROOM
Πρέπει το Ozempic «να προστεθεί στο νερό» για το παίρνουμε όλοι;

Τech & Science / Πρέπει το Ozempic «να προστεθεί στο νερό» για να το παίρνουμε όλοι;

Γιατροί και μελέτες υποστηρίζουν ότι περισσότεροι άνθρωποι θα μπορούσαν να ωφεληθούν από το Ozempic, καθώς φάρμακα κατά της παχυσαρκίας ανοίγουν νέους δρόμους για τη θεραπεία σειράς ασθενειών
LIFO NEWSROOM