Η NASA σχεδιάζει να στείλει ένα πελώριο μπαλόνι στα όρια της της στρατόσφαιρας της γης σε μια προσπάθεια να «ξεκλειδώσει» τα μυστικά τού σχηματισμού των άστρων και των πλανητών.

 

Η αποστολή Asthros της διαστημικής υπηρεσίας θα αναχωρήσει από την Ανταρκτική τον Δεκέμβριο του 2023 και θα περάσει τρεις εβδομάδες στη στρατόσφαιρα - το στρώμα εκείνο της ατμόσφαιρας που περιέχει το Όζον.

 

Ο εξοπλισμός της αποστολής θα περιλαμβάνει ένα μπαλόνι σε μέγεθος ποδοσφαιρικού γηπέδου και ένα εξειδικευμένο τηλεσκόπιο υπερύθρων σχεδιασμένο για να συλλέγει το φως που το ανθρώπινο μάτι δεν μπορεί να ανιχνεύσει.

 

Οι μηχανικοί στο Εργαστήριο αεριώθησης της NASA θα αρχίσουν δοκιμές τον επόμενο μήνα.

 

Tο μπαλόνι με το τηλεσκόπιο ASTHROS (ακρωνύμιο τού Astrophysics Stratospheric Telescope for High Spectral Resolution Observations at Submillimeter-wavelengths) θα αιωρείται «πολύ κάτω από τα όρια του διαστήματος», σε ύψος περίπου 40 χιλιομέτρων.

 

Τα υπέρυθρα μήκη κύματος μεγάλων αποστάσεων δεν μπορούν να ανιχνευθούν από το ανθρώπινο μάτι, ωστόσο μπορούν να ρίξουν φως στην πυκνότητα και την ταχύτητα των αερίων σε σημεία του διαστήματος όπου σχηματίστηκαν άστρα.

 

Η ομάδα τεχνικών θα μπορεί να ελέγχει το τηλεσκόπιο από ένα κέντρο στη γη και να «κατεβάζει» τα δεδομένα που θα αποστέλλονται για άμεση ανάλυση.

 

Το ASTHROS θα εστιάσει σε δύο στόχους στο γαλαξία μας, αμφότεροι «περιοχές σχηματισμού άστρων», όπου θα δημιουργήσει, σύμφωνα με το εργαστήρι της NASA, τον πρώτο τρισδιάστατο χάρτη αερίων. Αυτοί οι χάρτες θα ενημερώσουν τις υπολογιστικές προσομοιώσεις για την εξέλιξη του γαλαξία.

 

Ο ένας στόχος θα είναι ο Μεσιέ 83, ένας από τους λαμπρότερους γαλαξίες, περίπου 15 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη και ο άλλος το TW Hydrae, ένας αστέρας με πρωτοπλανητικό δίσκο.

 

Όταν το ASTHROS ολοκληρώσει δύο η τρεις κύκλους γύρω από το Νότιο Πόλο σε τρεις με τέσσερις εβδομάδες, οι χειριστές του θα προσγειώσουν ξεχωριστά τη γόνδολα με το τηλεσκόπιο και τη συσκευή ψύξης του -που θα επαναχρησιμοποιήσουν και στο μέλλον- από το μπαλόνι.

 

Με πληροφορίες από CNN

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr