Μπέζος κατά NASA, για το συμβόλαιο με τη SpaceX - Ένσταση για το deal του Μασκ

Μπέζος κατά NASA, για το συμβόλαιο στη SpaceX του Μασκ- Κατέθεσε ένσταση Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Μία εβδομάδα αφού έχασε το πολυπόθητο συμβόλαιο με τη NASA, για το διαστημικό σκάφος με το οποίο θα επιστρέψουν οι αστροναύτες στη Σελήνη, ο Τζεφ Μπέζος έκανε την κίνησή του.

 

Η εταιρεία του, Blue Origin, κατέθεσε ένσταση κατά της απόφασης της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας να δώσει στην SpaceX του Έλον Μασκ το συμβόλαιο των 2,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανάπτυξη του συστήματος προσελήνωσης.

 

Η Blue Origin έκανε λόγο για «προβληματική» απόφαση και κατηγόρησε τη NASA ότι «άλλαξε τα κριτήρια την τελευταία στιγμή», σε ανακοίνωση.

 

Η απόφαση «εξουδετερώνει τις ευκαιρίες για ανταγωνισμό, περιορίζει σημαντικά την εφοδιαστική βάση και όχι μόνο καθυστερεί, αλλά επίσης θέτει σε κίνδυνο την επιστροφή της Αμερικής στη Σελήνη», επεσήμανε η εταιρεία.

 

Για αυτούς τους λόγους κατέθεσε ένσταση στο Γραφείο Λογοδοσίας της Κυβέρνησης, υπηρεσία που διενεργεί ελέγχους ανεξάρτητα και παρέχει τις σχετικές πληροφορίες στο Κογκρέσο. Η Blue Origin ζητά από την υπηρεσία να πιέσει τη NASA να ανακαλέσει την απόφασή της.

 

Το συμβόλαιο των 2,9 δισεκατομμυρίων- που αποτέλεσε σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης για την εταιρεία του Μασκ- αφορά την ανάπτυξη του Starship που ήδη δοκιμάζεται στις εγκαταστάσεις της SpaceX στο Τέξας. Οι τελευταίες δοκιμαστικές πτήσεις των πρωτοτύπων έχουν καταλήξει σε έκρηξη.

 

Η Blue Origin εκτιμά πως η NASA έκρινε λάθος τους κινδύνους που ενέχει η επιλογή του «απολύτως καινούριου» πυραύλου της SpaceX. Επισημαίνει μεταξύ άλλων στην ένσταση ότι «η ανάπτυξη ενός μέσου εκτόξευσης είναι κάτι άκρως δύσκολο και απαιτεί πολύ περισσότερο χρόνο από ό,τι αναμενόταν».

 

Επιπλέον, η Blue Origin τονίζει ότι η απόφαση της NASA να επιλέξει μία εταιρεία και όχι δύο- όπως αρχικά οριζόταν στη διαδικασία των υποψηφιοτήτων- είναι κάτι που αφήνει το πρότζεκτ σε «υψηλό κίνδυνο», καθώς δεν υπάρχει εφεδρικό πλάνο.

 

Η απόφαση επίσης δημιουργεί «πιθανό μονοπώλιο για όλες τις μελλοντικές αποστολές της NASA, επειδή δεν θα υπάρχει συνέχεια στα προγράμματα για την πρόσβαση στη Σελήνη, πέρα από τη λύση της SpaceX», σύμφωνα με την ένσταση.

 

Η Blue Origin είχε ενώσει τις δυνάμεις της με τρεις μεγάλες δυνάμεις της αεροδιαστημικής βιομηχανίας- Lockheed Martin, Northrop Grumman και Draper- διεκδικώντας το συμβόλαιο της NASA. Η Dynetics, που ήταν η τρίτη υποψήφια, επίσης κατέθεσε ένσταση, σύμφωνα με τους New York Times.

 

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία ήλπιζε να αναθέσει δύο συμβόλαια, για να υπάρχει ανταγωνισμός αλλά και εναλλακτική. Όμως, σύμφωνα με τη NASA, δεν είχε χρηματοδότηση από το Κογκρέσο για την κάλυψη και των δύο συμβολαίων, ενώ θέλει να υλοποιηθεί γρήγορα η επιστροφή των Αμερικανών αστροναυτών στη Σελήνη, για πρώτη φορά από το 1972. Επιπλέον, η ΝASA έχει πει ότι το συμβόλαιο αφορά μόνο την πρώτη προσελήνωση και πως θα γίνουν περαιτέρω διαγωνισμοί για μελλοντικές αποστολές.

 

Με πληροφορίες από WP, AFP

 

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM