Μικρές συμβουλές για να μη σκεφτόμαστε το χάος που επικρατεί στο inbox του email μας

0

Τα emails αποτελούν μέρος της διαδικτυακής ζωής όλων μας και ένας από τους λόγους που συχνά μας αγχώνουν οφείλεται στο ότι δεν μπορούμε να διαχειριστούμε τον τεράστιο όγκο τους.

Ωστόσο, είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι αμελούμε να διαχειριστούμε αυτόν τον όγκο –κυρίως για λόγους βαρεμάρας– τουλάχιστον μέχρι και τη στιγμή που αυτός ο όγκος θα δημιουργήσει ένα διαδικτυακό χάος! Η στιγμή αυτή έρχεται, όταν ο αριθμός των εισερχόμενων emails «χτυπάει» κυριολεκτικά κόκκινο, καθώς τότε είναι συνήθως που παίρνουμε την απόφαση είτε να τα ανοίξουμε είτε να τα διαγράψουμε.

Βέβαια, όσοι δεν έχουμε αυτό τον διαδικτυακό ψυχαναγκασμό, ότι πρέπει πάντα τα εισερχόμενα να έχουν ανοιχτεί, αγχωνόμαστε λιγότερο, γιατί ξέρουμε ότι τις περισσότερες φορές αυτά τα emails είναι από newsletters στα οποία έχουμε κάνει εγγραφή πριν πάρα πολύ καιρό και δεν το θυμόμαστε καν.

Αν και πολλοί θεωρούν τον καθαρισμό του inbox ως μια διαδικτυακή ικανοποίηση, η διαδικασία αυτή βασικά το μόνο που καταφέρνει είναι να μας προσθέτει ένα επιπλέον άγχος.

Υπάρχουν, όμως, αρκετοί πειστικοί λόγοι να μην μπούμε σε αυτή τη διαδικασία του online ξεσκαρταρίσματος, που είναι οι εξής: 

1. Τα πολλά emails αποτελούν μια μορφή αρχείου: Αν είστε αρκετά οργανωτικοί και θέλετε να είναι και η διαδικτυακή σας ζωή σε τάξη, τότε σίγουρα πρέπει να κρατάτε ένα υποτυπώδες «αρχείο» με όλα όσα χρειάζεστε, είτε για λόγους δουλειάς είτε για τις σπουδές σας. Άρα, το inbox στα emails είναι μια καλή λύση για να έχετε καταγεγραμμένο το οτιδήποτε έχετε στείλει ή λάβει ηλεκτρονικά σε βάθος χρόνου. Εκτός αυτού, είναι μακράν πιο βολικό και κυρίως λιγότερο χρονοβόρο από το να σημειώνεις τα πάντα σε μια ατζέντα.

2. Η πρακτικότητα του θέματος: Μπορεί το να καθαρίζουμε το δωμάτιό μας ή να οργανώνουμε τη σειρά των βιβλίων στο γραφείο μας να έχει όντως ένα πρακτικό όφελος, γιατί έτσι μπορούμε να βρίσκουμε καλύτερα ό,τι χρειαζόμαστε, όμως δεν ισχύει το ίδιο και με τα emails μας. Με άλλα λόγια, είτε αποφασίσουμε να τα διαγράψουμε είτε όχι, το αποτέλεσμα επί της ουσίας θα είναι το ίδιο, γιατί στο Διαδίκτυο δεν υπάρχουν οι πρακτικοί περιορισμοί που ισχύουν στον φυσικό κόσμο. Εξάλλου, αν κάτι είναι τόσο σημαντικό και επείγον, θα το δούμε, διαφορετικά μάλλον δεν μας αφορούσε και τόσο πολύ!

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι, πέρα από το γεγονός ότι υπηρεσίες όπως το Gmail έχουν περιορισμούς όσον αφορά την αποθήκευση, τα emails αλλά και κάθε άλλη διαδικτυακή μας δραστηριότητα έχουν επίσης επιπτώσεις στο περιβάλλον που συχνά τις αγνοούμε. 


3. Δεν υπάρχει λόγος για ένα ακόμη διαδικτυακό άγχος: Αν και πολλοί θεωρούν τον καθαρισμό του inbox ως μια διαδικτυακή ικανοποίηση, η διαδικασία αυτή βασικά το μόνο που καταφέρνει είναι να μας προσθέτει ένα επιπλέον άγχος. Γι' αυτό τον λόγο, θα μπορούσατε, για παράδειγμα, να θέσετε στον εαυτό σας ένα χρονικό πλαίσιο μιας εβδομάδας στην οποία να μη διαγράψετε κανένα από τα εισερχόμενα emails. Σταδιακά, μπορείτε να επεκτείνετε αυτό το χρονικό διάστημα στις δύο εβδομάδες κι έτσι ίσως καταφέρετε μελλοντικά να απαλλαγείτε εντελώς από αυτό το διαδικτυακό «φορτίο«.

Με πληροφορίες από Mashable 

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιστήμονες εντόπισαν κομήτη που ένδεχεται να είναι παλαιότερος από τον Ήλιο

Τech & Science / Επιστήμονες εντόπισαν κομήτη που ενδέχεται να είναι παλαιότερος από τον Ήλιο

«Υπάρχει περίπου 66% πιθανότητα αυτός ο κομήτης να είναι παλαιότερος από το ηλιακό μας σύστημα και να περιπλανιέται στο διαστρικό διάστημα από τότε», σημείωσε ένας από τους επιστήμονες που συμμετείχαν στην ανακάλυψη
LIFO NEWSROOM
Γιγάντια κομμάτια του Φάρου της Αλεξάνδρειας ξανά στην επιφάνεια - Προσπάθεια ψηφιακής ανακατασκευής

Τech & Science / Γιγάντια κομμάτια του Φάρου της Αλεξάνδρειας ξανά στην επιφάνεια - Προσπάθεια ψηφιακής ανακατασκευής

Γάλλοι και Αιγύπτιοι ερευνητές στην Αλεξάνδρεια ανέλκυσαν 22 τεράστια πέτρινα μπλοκ που χρησιμοποιήθηκαν πριν από χιλιάδες χρόνια για την κατασκευή του διάσημου Φάρου της πόλης, ενός από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου
LIFO NEWSROOM
Αρχαία ποτάμια στον Άρη: Το παρελθόν του «κόκκινου πλανήτη» είναι πιο υγρό από ό,τι πιστεύαμε

Τech & Science / Αρχαία ποτάμια στον Άρη: Το παρελθόν του «κόκκινου πλανήτη» είναι πιο υγρό από ό,τι πιστεύαμε

Νέα ευρήματα αποκαλύπτουν χιλιάδες χιλιόμετρα αρχαίων ποταμιών στα νότια υψίπεδα του Άρη, ενισχύοντας τη θεωρία ότι ο πλανήτης ήταν κάποτε πολύ πιο υγρός απ’ ό,τι πιστεύαμε
LIFO NEWSROOM
Ανακαλύφθηκε νέο ιπτάμενο ερπετό που πετούσε πάνω από τους δεινόσαυρους πριν 200 εκατ. χρόνια

Τech & Science / Ανακαλύφθηκε νέο ιπτάμενο ερπετό που πετούσε πάνω από τους δεινόσαυρους πριν 200 εκατ. χρόνια

Το απολίθωμα, μια γνάθος που διατηρήθηκε σε εξαιρετική κατάσταση, αναλύθηκε με σύγχρονες τεχνικές σάρωσης, αποκαλύπτοντας χαρακτηριστικά που το κατατάσσουν σε ένα άγνωστο έως τώρα είδος
LIFO NEWSROOM
Επαναφορά ακοής με μία ένεση: Επαναστατική γονιδιακή θεραπεία αποκαθιστά την ακοή σε παιδιά και ενήλικες

Τech & Science / Επαναφορά ακοής με μία ένεση: Επαναστατική γονιδιακή θεραπεία αποκαθιστά την ακοή σε παιδιά και ενήλικες

Εντυπωσιακά αποτελέσματα μέσα σε λίγες εβδομάδες από νέα θεραπεία που στοχεύει το γονίδιο OTOF – Παιδιά απέκτησαν ξανά την αίσθηση της ακοής, με μία επταετή να συνομιλεί κανονικά με τη μητέρα της τέσσερις μήνες μετά
LIFO NEWSROOM