Μια ρεπόρτερ στην ολοσκότεινη καρδιά του Darknet

Μια ρεπόρτερ στην ολοσκότεινη καρδιά του Darknet Facebook Twitter
4

Πριν ένα περίπου χρόνο, μια καθηλωτική φήμη εξαπλώθηκε σε φόρουμ όπως το 4chan και σάϊτ διαλόγου όπως το Reddit. Μια μυστηριώδης ομάδα υποτίθεται ότι είχε πιάσει αιχμάλωτους αρκετά μέλη της ISIS, και υποστήριζε ότι θα τους βασάνιζε και εν τέλει θα τους σκότωνε, live, στο Dark Web.

Κύματα περιέργειας -και νευρικότητας- εξαπλώθηκαν γρήγορα ανάμεσα στους θαμώνες των φόρα που εκδήλωσαν την επιθυμία τους να συντονιστούν για να παρακολουθήσουν την ειδεχθή τελετή. Μάλιστα, σε δεκάδες συζητήσεις που λάμβαναν χώρα στις υποενότητες "r/darkweb" και "r/tor" υπήρχε κόσμος που μέτραγε αντίστροφα και κατέγραφε τις πιθανές τεχνικές δυσκολίες της μετάδοσης.

Εντούτοις, διαβάζοντας κανείς τις αναρτήσεις τους, είχε την αίσθηση ότι οι περισσότεροι έδειχναν ελάχιστο ενδιαφέρον για την ωμότητα και επικεντρώνονταν στην εξεύρεση απτών αποδείξεων του κατά πόσο τελικά υπάρχει ή όχι το λεγόμενο "βαθύτερο", σκοτεινότερο, Dark Web.

Πριν ένα χρόνο, μια καθηλωτική φήμη εξαπλώθηκε σε φόρουμ όπως το 4chan και σάϊτ διαλόγου όπως το Reddit. Μια μυστηριώδης ομάδα υποτίθεται ότι είχε πιάσει αιχμάλωτους αρκετά μέλη της ISIS, και υποστήριζε ότι θα τους βασάνιζε και εν τέλει θα τους σκότωνε, live, στο Dark Web.

H δημοσιογράφος Caitlin Dewey, της Washington Post που παρακολούθησε την εξέλιξη της εν λόγω φήμης, αναφέρει στο δημοσίευμά της "ήθελαν να είναι αυτόπτες μάρτυρες ενός από τους πλέον επίμονους αστικούς μύθους του Internet. Αυτόν τον αστικό μύθο, δηλαδή, που διατείνεται ότι εάν κανείς σκάψει αρκετά βαθιά και για αρκετό διάστημα, στο ψηφιακό σύμπαν, θα ανακαλύψει το άκρον άωτον της ανθρώπινης παραβατικότητας: βασανισμούς, φόνους, τρομοκρατία, και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς, να βρίσκονται κρυμμένα στο Dark Web."

"Δεν επικροτώ επουδενί αυτό που κάνουν", σχολίασε κάποιος χρήστης του Reddit, "απλά θέλω να το δώ με τα ίδια μου τα μάτια".

Για όσους αναρωτιούνται γιατί δεν επαρκεί μια απλή αναζήτηση στην Google για να αποκαλύψει κανείς τα παραπάνω, ας ξεκινήσουμε με ένα εισαγωγικό μάθημα περί του "τί εστί Dark Web." 

Μια ρεπόρτερ στην ολοσκότεινη καρδιά του Darknet Facebook Twitter
Το Dark Web αποτελείται από έναν σχετικά μικρό αριθμό websites, σε σχέση με το κανονικό Web, τα οποία, α) δεν είναι ορατά στις μηχανές αναζήτησης (αφού είναι κρυπτογραφημένα), και β) για να τα προσπελάσει κάποιος χρειάζεται να διαθέτει έναν ειδικό browser όπως τον Tor, ο οποίος αποκρύπτει την IP διεύθυνσή του.

Με τους πιο βασικούς τεχνικούς όρους, το Dark Web αποτελείται από έναν σχετικά μικρό αριθμό websites, σε σχέση με το κανονικό Web, τα οποία, α) δεν είναι ορατά στις μηχανές αναζήτησης (αφού είναι κρυπτογραφημένα), και β) για να τα προσπελάσει κάποιος χρειάζεται να διαθέτει έναν ειδικό browser όπως τον Tor, ο οποίος αποκρύπτει την IP διεύθυνσή του.

Από τη στιγμή που θα βρεθεί κάποιος, μέσω του Tor, στο επονομαζόμενο Dark Web, γίνεται ιδιαίτερα δύσκολο να προσδιορίσει ποιος ή τι άλλο βρίσκεται στο δίκτυο - κάτι που αποτελεί και τον ίδιο το σκοπό της ύπαρξής του. Κι αυτό ακριβώς το χαρακτηριστικό είναι που κάνει το Dark Web ιδιαίτερα δημοφιλές σε όσους επιθυμούν να διατηρήσουν κρυφή την ταυτότητά τους, όπως οι διακινητές υλικού παιδικής πορνογραφίας ή ναρκωτικών. 

Φυσικά και οι δύο αυτές δραστηριότητες είναι παράνομες και ιδίως στην περίπτωση της παιδικής πορνογραφίας η εξαχρείωση φτάνει σε τρομακτικά επίπεδα. Όμως, ανάμεσα στους όψιμους εξερευνητές του Dark Web κυριαρχεί η αντίληψη ότι το "Σκοτεινό Διαδίκτυο", γίνεται χειρότερο όσο εμβαθαίνουν. Σε τελική ανάλυση, πρόκεται για ένα μέρος όπου συγκεντρώνει χιλιάδες ανθρώπους από όλο τον κόσμο, οι οποίοι κάνοντας χρήση της κρυπτογραφημένης, ψηφιακά οχυρωμένης ανωνυμίας μπορούν να μοιραστούν μεταξύ τους ό,τι επιθυμούν. Εάν σε ένα "λάιτ" φόρουμ του διαδικτύου, όπως το 4chan, μπορεί κάποιος να πείσει έναν χρήστη να κόψει το μικρό του δακτυλάκι, τότε στο Dark Web, μπορεί να συναντήσει κανείς υλικό που μοιάζει να είναι βγαλμένο από ταινίες τρόμου.

Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο, υπάρχουν φήμες για τη διοργάνωση αιματηρών μονομαχιών, όπου αληθινοί άνθρωποι παλεύουν μέχρι θανάτου, καθώς και παρανοϊκών πειραμάτων σε ανθρώπους, εμπνευσμένα από την εποχή και τις μεθόδους των Ναζί, τα οποία βρίσκονται σε ειδικά σημεία για να τα παρακολουθήσει κάθε ενδιαφερόμενος. Άλλες φήμες μιλούν για την προσφορά συμβολαίων θανάτου με πληρωμένους δολοφόνους, ή την προσφορά ατόμων που προσφέρονται να γίνουν σκλάβοι ή 'living dolls' έναντι γενναίου αντιτίμου.

Από όλους τους μύθους και θρύλους που κυκλοφορούν για το Dark Web, ο πιο επίμονος είναι αυτός των "Red Rooms". Πρόκειται για τοποθεσίες όπου μεταδίδονται live δολοφονίες και βιασμοί και στη συνέχεια αποθηκεύονται για μετέπειτα θέαση

 

Μια ρεπόρτερ στην ολοσκότεινη καρδιά του Darknet Facebook Twitter
 

Πάντως, από όλους τους μύθους και θρύλους που κυκλοφορούν για το Dark Web, ο πιο επίμονος είναι αυτός των "Red Rooms". Πρόκειται για τοποθεσίες όπου μεταδίδονται live δολοφονίες και βιασμοί και στη συνέχεια αποθηκεύονται για μετέπειτα θέαση. Η δημοσιογράφος της Washington Post αναφέρει ότι σε σάϊτ όπως το Reddit, το 4Chan και το Hidden Wiki συμβαίνει ένα ιδιότυπο αλισβερίσι λογαριασμών από δεύτερο, τρίτο ή τέταρτο χέρι από φερόμενα ως ενεργά (ή και ανενεργά) Red Rooms. 

"Πρόκειται για μια κουραστικά κοινότοπη ερώτηση", γράφει η Αυστραλή δημοσιογράφος, Eileen Ormsby, που βρίσκεται πίσω από το σάιτ "All Things Vice", που αφορά στο Dark Web: "Πώς μπορώ να πάω ακόμα πιο βαθιά στο Dark Web; Πού βρίσκεται το πιο σκοτεινό υλικό του;"

Η απάντηση, αναφέρει η Ormsby, είναι απλή: το "πιο σκοτεινό υλικό του Dark Web" ούτε υπάρχει, αλλά ούτε και υπήρξε ποτέ. Εξαίρεση αποτελεί φυσικά το υλικό παιδικής πορνογραφίας, αλλά αυτό είναι κάτι που αφήνει αδιάφορους όσους ψάχνουν για τον βόρβορο του Dark Web. 

Μια ρεπόρτερ στην ολοσκότεινη καρδιά του Darknet Facebook Twitter
Λίστα με μερικές από τις υπηρεσίες που υποτίθεται ότι προσφέρει προμηθευτής του Dark Web με το ψευδώνυμο 'Old Man Fixer'.

Η δημοσιογράφος Caitlin Dewey της Washington Post, πάντως, τονίζει ότι υπάρχουν αρκετά, ασφαλή στοιχεία που επαληθεύουν το συμπέρασμα της Ormsby, περί της μη ύπαρξης όλων αυτών των ειδεχθών σεναρίων. 

Κυρίαρχο στοιχείο αποτελεί ότι δεν υπάρχει κανένα απτό στοιχείο ύπαρξης των Red Rooms ή των πληρωμένων δολοφόνων, παρά τα ολοένα και συχνότερα "πεσίματα" του FBI που δεν έχουν να αναφέρουν ούτε μία σχετική σύλληψη.

Το τρομακτικά σενάρια διαφόρων μέσων ενημέρωσης, για το Dark Web έχουν αποδειχτεί όλα μούφες, και τα άρθρα περί αυτών κατεβαίνουν εν μια νυκτί σαν φθινοπωρινά φύλλα.

Πειστικότερο όλων είναι το άρθρο ενός Βρετανού ερασιτέχνη κρυπτογράφου, ονόματι Cthulhu, ο οποίος αναλύοντας τους σερβερς φερόμενων ως πληρωμένων χάκερ και φονιάδων διαπίστωσε ότι είναι διάτρητοι από άποψη ασφάλειας — γεγονός που συντείνει στην άποψη ότι πρόκειται περί απατεώνων που εισπράτουν ποσά για τις υποτιθέμενες υπηρεσίες τους και στη συνέχεια γίνονται καπνός.

Το πιθανότερο είναι να συμβαίνει το ίδιο και με το Red Room με τα υποτιθέμενα μέλη της ISIS. Ύστερα από όλο αυτό το hype, για το οποίο ευθύνονται εν πολλοίς διάφοροι φαντασιόπληκτοι κι αργόσχολοι χρήστες του Reddit, η σελίδα εξαφανίστηκε ως δια μαγείας, την ώρα που είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει ο υποτιθέμενος βασανισμός. Η σελίδα, επέστρεψε με ένα ευχαριστήριο μήνυμα προς όσους "πειραγμένους" ανυπομονούσαν να δουν ένα snuff movie σε πραγματικό χρόνο, παρουσιάζοντας ένα βίντεο διάρκειας 21 λεπτών με έναν τύπο που υποτίθεται ότι τον ταΐζουν μπέϊκον με το ζόρι.

Μια ρεπόρτερ στην ολοσκότεινη καρδιά του Darknet Facebook Twitter
Η πρώτη σελίδα του ISIS Red Room.

Φυσικά, καταλήγει το άρθρο των NYT, αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει πραγματικά ενοχλητικό, ακραίο ή παράνομο περιεχόμενο στο Dark Web. Σε πρόσφατο βιβλίο επί του θέματος, ο συγγραφέας Jamie Bartlett καταγράφει περιστατικά αυτοκτονιών, ακραίας παιδικής πορνογραφίας, εμπορίου όπλων, ναρκωτικών και άλλων παράνομων ουσιών καθώς και αρκετού νεοναζισμού και bullying μεταξύ άλλων. Αλλά αυτά είναι υλικά που μπορεί να βρει κανείς και στο mainstream, 'παραδοσιακό', μη σκοτεινό Web. Κι έτσι απ' ό,τι φαίνεται το Dark Web, δεν οδηγεί σε κάποια σκοτεινότερα μονοπάτια από αυτά που μπορεί να βρει κανείς online, με λίγο ψάξιμο, ανά πάσα στιγμή.

Ας μην ξεχνάμε ότι πέραν από τα σημεία και τέρατα που κατά καιρούς ακούγονται για το υπερ-δαιμονοποιημένο Dark Web, ο βαθμός κρυπτογράφησής του, επιτρέπει να πραγματοποιούνται με ασφάλεια επικοινωνίες μεταξύ πολιτών σε καταπιεστικά καθεστώτα και διευκολύνει την κυκλοφορία εγγράφων που οδηγούν σε αποκαλύψεις τύπου Snowden, όπως αναφέρει το άρθρο του WIRED, με τίτλο "Οδηγός για την φωτεινή πλευρά του Dark Web".

4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε στελέχη της ρωσικής εταιρείας Kaspersky Lab για «πρόκληση κινδύνων στον κυβερνοχώρο»

Τech & Science / ΗΠΑ: Κυρώσεις σε στελέχη της ρωσικής εταιρείας Kaspersky Lab για «πρόκληση κινδύνων στον κυβερνοχώρο»

Οι κυρώσεις επιβλήθηκαν μία ημέρα αφότου η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε τα σχέδια της να απαγορεύσει τις πωλήσεις λογισμικού προστασίας από ιούς της ρωσικής εταιρείας
NEWSROOM
 «Είμαι στην κόλαση και θα σε στοιχειώσω»: Η τεχνητή νοημοσύνη επαναφέρει τους νεκρούς με ολέθρια αποτελέσματα

Tech & Science / «Είμαι στην κόλαση και θα σε στοιχειώσω»: Η τεχνητή νοημοσύνη επαναφέρει τους νεκρούς με ολέθρια αποτελέσματα

Σε πλήρη ανάπτυξη βρίσκεται η βιομηχανία της επικοινωνίας με αγαπημένους εκλιπόντες μέσω προσομοιώσεων τεχνητής νοημοσύνης. Κάποιες φορές όμως, τα αποτελέσματα είναι απολύτως τρομακτικά.
THE LIFO TEAM

σχόλια

3 σχόλια
Πολύ κατατοπιστικά για το Dark Web είναι τα άρθρα του Andy Greenberg στο Wired και σε κάποια γίνεται αναφορά σε πολύ ενδιαφέρουσες έρευνες αναφορικά με το μέγεθος και την επισκεψιμότητα του Σκοτεινού Ιστού. Πάνω από 80% της επισκεψιμότητας αφορά ιστοτόπους παιδοφιλικού περιεχομένου. Ο Σκοτεινός Ιστός έχει αποτελέσει καταφύγιο τρομοκρατών για τη διασπορά της προπαγάνδας τους, καθώς το υλικό τους εντοπίζεται πανεύκολα στον Εμφανή Ιστό από τις διωκτικές αρχές και κατεβαίνει άμεσα. Η ανωνυμία και μέσα από τα εργαλεία ανωνυμοποίησης και μέσω των εικονικών νομισμάτων τύπου Bitcoin προσφέρει ένα καταφύγιο στους κάθε λογής εγκληματίες και δυσκολεύει αρκετά τις διωκτικές αρχές.
Το αστείο με το TOR που χρησιμοποιείται στο Dark Web είναι ότι δημιουργήθηκε από το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ, για να προστατεύουν τις επικοινωνίες του στρατού. Δεν το έφτιαξε κάποιος μαφιόζος που θέλει να κερδίσει χρήματα από το ιντερνετ, αλλά αυτοί που ''υπερασπίζονται'' την πατρίδα τους.