Μελέτη: Στη μήτρα, τα έμβρυα χαμογελούν για καρότα αλλά κάνουν γκριμάτσες στο κέιλ

Μελέτη: Στη μήτρα, τα έμβρυα χαμογελούν για καρότα αλλά κάνουν γκριμάτσες στο λάχανο Facebook Twitter
0

Ενώ είναι γνωστό ότι ορισμένα παιδιά δεν είναι μεγάλοι φανς των λαχανικών, μια νέα μελέτη δείχνει ότι τέτοιες διατροφικές προτιμήσεις θα μπορούσαν να προκύψουν πριν καν γεννηθούν.

Τα έμβρυα παίρνουν πιο «γελαστό πρόσωπο» στη μήτρα όταν εκτίθενται στη γεύση των καρότων που καταναλώνει η μητέρα τους και «πιο κλαμένη έκφραση» όταν εκτίθενται στη λαχανίδα (κέιλ), σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Psychological Science.

«Αποφασίσαμε να κάνουμε αυτή τη μελέτη για να κατανοήσουμε περισσότερα σχετικά με τις ικανότητες του εμβρύου να γεύεται και να μυρίζει στη μήτρα», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Beyza Ustun, μεταπτυχιακή ερευνήτρια στο Εργαστήριο Εμβρυϊκής και Νεογνικής Έρευνας στο Πανεπιστήμιο Durham του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ενώ ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι τα μωρά μπορούν να γεύονται και να μυρίζουν στη μήτρα, χρησιμοποιώντας στοιχεία μετά τον τοκετό, «η έρευνά μας είναι η πρώτη που δείχνει άμεσες αποδείξεις για τις αντιδράσεις του εμβρύου στις γεύσεις στη μήτρα», πρόσθεσε η Ustun.

«Τα ευρήματα δείχνουν ότι τα έμβρυα κατά τους τελευταίους 3 μήνες της εγκυμοσύνης είναι αρκετά ώριμα ώστε να διακρίνουν τις διαφορετικές γεύσεις που μεταφέρονται από τη διατροφή της μητέρας».

Η μελέτη εξέτασε τα υγιή έμβρυα 100 γυναικών ηλικίας μεταξύ 18 και 40 ετών, οι οποίες ήταν μεταξύ 32 και 36 εβδομάδων κύησης στη βορειοανατολική Αγγλία.

Οι 35 γυναίκες μπήκαν σε μια πειραματική ομάδα που κατανάλωσε μια κάψουλα οργανικού κέιλ, 35 μπήκαν σε μια ομάδα που πήρε μια κάψουλα καρότου και 30 μπήκαν σε μια ομάδα ελέγχου που δεν εκτέθηκε σε καμία από τις δύο γεύσεις.

Από τις συμμετέχουσες ζητήθηκε να μην καταναλώσουν κανένα τρόφιμο ή ποτό με γεύση μία ώρα πριν τον υπέρηχο. Οι μητέρες επίσης δεν έφαγαν ούτε ήπιαν κάτι που να περιέχει καρότο ή λάχανο την ημέρα των υπερήχων για να βεβαιωθούν ότι δεν θα επηρέαζε τα αποτελέσματα.

Μελέτη: Στη μήτρα, τα έμβρυα χαμογελούν για καρότα αλλά κάνουν γκριμάτσες στο λάχανο Facebook Twitter
Η λαχανίδα, γνωστή και ως kale (κέιλ). Φωτ: Unsplash

Ενώ η γεύση του καρότου μπορεί να περιγραφεί ως «γλυκιά» από τους ενήλικες, το κέιλ επιλέχθηκε επειδή μεταφέρει περισσότερη πικράδα στα βρέφη από άλλα πράσινα λαχανικά όπως το σπανάκι, το μπρόκολο ή τα σπαράγγια, σύμφωνα με τη μελέτη.

Αφού περίμεναν 20 λεπτά μετά την κατανάλωση, οι γυναίκες υποβλήθηκαν σε 4D υπερηχογραφήματα, τα οποία συγκρίθηκαν με 2D εικόνες των εμβρύων.

Το τράβηγμα της γωνίας των χειλιών, που υποδηλώνει χαμόγελο ή γέλιο, ήταν σημαντικά υψηλότερο στην ομάδα του καρότου σε σύγκριση με την ομάδα της λαχανίδας και την ομάδα ελέγχου. Ενώ κινήσεις όπως η ανύψωση του άνω χείλους, η ρίψη του κάτω χείλους προς τα κάτω, το πάτημα των χειλιών και ένας συνδυασμός αυτών - που υποδηλώνει ένα πρόσωπο που κλαίει - ήταν πολύ πιο συχνές στην ομάδα της λαχανίδας σε σχέση με τις άλλες ομάδες.

«Μέχρι τώρα, όλοι γνωρίζουμε τη σημασία της υγιεινής διατροφής για τα παιδιά. Υπάρχουν πολλά υγιεινά λαχανικά, δυστυχώς με πικρή γεύση, που συνήθως δεν είναι ελκυστική για τα παιδιά», δήλωσε η Ustun. Πρόσθεσε ότι η μελέτη υποδηλώνει ότι «θα μπορούσαμε να αλλάξουμε τις προτιμήσεις τους σε τέτοιες τροφές πριν καν γεννηθούν, χειραγωγώντας τη διατροφή της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης».

«Γνωρίζουμε ότι η υγιεινή διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των παιδιών. Και τα στοιχεία μας μπορούν να βοηθήσουν στην κατανόηση του γεγονότος ότι η προσαρμογή της διατροφής της μητέρας μπορεί να προάγει τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες των παιδιών", πρόσθεσε.

Βελτιωμένη τεχνολογία απεικόνισης

Οι εξελίξεις στην τεχνολογία έχουν επιτρέψει καλύτερες εικόνες των προσώπων των εμβρύων στη μήτρα, σύμφωνα με την καθηγήτρια Nadja Reissland, επικεφαλής του Εργαστηρίου Εμβρυϊκής και Νεογνικής Έρευνας στο Πανεπιστήμιο Durham. Η Reissland, η οποία επέβλεψε την έρευνα, ανέπτυξε το σύστημα Fetal Observable Movement System (FMOS), με το οποίο κωδικοποιήθηκαν οι 4D λήψεις.

«Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται, η απεικόνιση με υπερήχους γίνεται καλύτερη και ακριβέστερη», δήλωσε στο CNN, προσθέτοντας ότι αυτό «μας επιτρέπει να κωδικοποιούμε τις κινήσεις του προσώπου του εμβρύου καρέ-καρέ με λεπτομέρεια και με την πάροδο του χρόνου».

Οι ερευνητές ξεκίνησαν τώρα μια follow-up μελέτη με τα ίδια μωρά μετά τη γέννηση για να δουν αν οι γεύσεις που βίωσαν στη μήτρα επηρεάζουν την αποδοχή διαφορετικών τροφών κατά την παιδική τους ηλικία.

Μελέτη: Στη μήτρα, τα έμβρυα χαμογελούν για καρότα αλλά κάνουν γκριμάτσες στο λάχανο Facebook Twitter
Φωτ: Unsplash

Να σημειωθεί πως όλες οι γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη ήταν λευκές και Βρετανίδες.

«Πρέπει να διεξαχθούν περαιτέρω έρευνες με εγκύους που προέρχονται από διαφορετικά πολιτισμικά υπόβαθρα», δήλωσε η Ustun. «Για παράδειγμα, προέρχομαι από την Τουρκία και στον πολιτισμό μου, μας αρέσει να τρώμε πικρά φαγητά. Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να δούμε πώς θα αντιδρούσαν τα τουρκικά μωρά στις πικρές γεύσεις».

Πρόσθεσε ότι «οι γενετικές διαφορές όσον αφορά την ευαισθησία στη γεύση μπορεί να έχει επίδραση στις αντιδράσεις του εμβρύου στις πικρές και μη πικρές γεύσεις».

Με πληροφορίες από CNN

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έρευνα: Το 30% των εφήβων με long covid παρουσιάζουν συμπτώματα 2 χρόνια μετά τη μόλυνση

Τech & Science / Κορωνοϊός: 30% των εφήβων παρουσιάζουν συμπτώματα long covid 2 χρόνια μετά τη μόλυνση

Ανησυχία από τα αποτελέσματα της μεγαλύτερης μελέτης πάνω στον long covid στους ανηλίκους - Το 70% των συμμετεχόντων είχε αναρρώσει μέσα σε δύο χρόνια, αλλά το 30% συνέχισε να παρουσιάζει 5 ή 6 συμπτώματα της νόσου 24 μήνες μετά την αρχική διάγνωση
LIFO NEWSROOM
Αν κάνετε μία από αυτές τις 5 συμπεριφορές, τότε μπορεί να είστε «τοξικός» φίλος

Τech & Science / Αν έχετε μία από αυτές τις 5 συμπεριφορές, μπορεί να είστε «τοξικός» φίλος

Ο συγγραφέας και καθηγητής ψυχολογίας Ντέιβιντ Ρόμπσον εξηγεί πώς μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι φίλοι και αποκαλύπτει τις πέντε τοξικές συμπεριφορές που παρατηρούνται πιο συχνά
LIFO NEWSROOM
H Jaguar γίνεται ηλεκτρική και ροζ προκαλώντας αντιδράσεις - «Είναι αυτό το μέλλον της;»

Τech & Science / H Jaguar γίνεται ηλεκτρική και ροζ προκαλώντας αντιδράσεις - «Είναι αυτό το μέλλον της;»

Ο CEO της Jaguar υποστήριξε ότι «θέλουμε να είμαστε τολμηροί και ανατρεπτικοί», καθώς το νέο ηλεκτρικό της αυτοκίνητο που παρουσιάστηκε σε εκδήλωση στο Μαϊάμι, αναμένεται να κοστίζει πάνω από 100.000 λίρες
LIFO NEWSROOM
Τι λένε επιστήμονες για την επαναχρησιμοποίηση πλαστικών μπουκαλιών και δοχείων

Τech & Science / Μην χρησιμοποιείτε ξανά πλαστικά μπουκάλια νερού και δοχεία αποθήκευσης φαγητού

Συναγερμός από τους επιστήμονες που προειδοποιούν: Όχι στην επαναχρησιμοποίηση πλαστικού μιας χρήσης - Καρκινογόνες και επικίνδυνες ουσίες που προκαλούν μείωση γονιμότητας και ορμονικές διαταραχές στα πλαστικά μιας χρήσης - Ο μεγάλος κίνδυνος από τα μαύρα πλαστικά που περιέχουν φαγητό
LIFO NEWSROOM
Με τεχνητές εκλείψεις με δορυφόρους οι επιστήμονες θα μελετήσουν το στέμμα του ήλιου

Τech & Science / Με τεχνητές εκλείψεις με δορυφόρους οι επιστήμονες θα μελετήσουν το στέμμα του ήλιου

Δύο δορυφόροι στην αποστολή Proba-3 αναμένεται να εκτοξευθούν την Τετάρτη στην Ινδία και θα εργαστούν παράλληλα για να μελετήσουν το στέμμα του ήλιου - Οι επιστήμονες προσδοκούν να κατανοήσουν γιατί το στέμμα του ήλιου είναι πολύ πιο ζεστό από τον ίδιο τον ήλιο
LIFO NEWSROOM
Σπεγκέτι Νούμερο... 1000: Επιστήμονες έφτιαξαν τα πιο λεπτά μακαρόνια του κόσμου

Τech & Science / Σπαγκέτι Νούμερο... 1000: Επιστήμονες έφτιαξαν τα πιο λεπτά μακαρόνια του κόσμου

Τα μακαρόνια που έφτιαξαν οι ερευνητές είναι περίπου 1.000 φορές πιο λεπτά από το Su filindeu, το μέχρι πρότινος πιο λεπτό ζυμαρικό στον κόσμο, που αποτελείται από μεμονωμένες κλωστές που έχουν πλάτος μόλις 400 χιλιοστόμετρα
LIFO NEWSROOM