Μαγιορκίνης για παρβοϊό: Ελαφριά νόσος, επικίνδυνη μόνο για εγκύους και ανοσοκατασταλμένους

Μαγιορκίνης για παρβοϊό: Ελαφριά νόσος επικίνδυνη μόνο για ανοσοκατασταλμένους και εγκύους Facebook Twitter
Φωτ. Αρχείου: Unsplash
0

Ο παρβοϊός προκαλεί ελαφριά νόσο στον γενικό πληθυσμό, σύμφωνα με τον Γκίκα Μαγιορκίνη ο οποίος εφιστά την προσοχή σε εγκύους και ανοσοκατασταλμένους. 

Μετά τον θάνατο του παιδιού στη Θεσσαλονίκη αλλά και τα κρούσματα που εντοπίστηκαν σε παιδικό σταθμό, ο Γκίκας Μαγιορκίνης μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα για τον παρβοϊό και την επικινδυνότητά του. 

«Είναι ένας αρκετά διαδεδομένος ιός και το έχει περάσει πάνω από 50% του πληθυσμού και θεωρείται ελαφριά νόσος. Το συγκεκριμένο περιστατικό είναι μάλλον η εξαίρεση, η εξαίρεση βασικά με αυτά που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα» είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. 

«Προκαλεί ένα εξάνθημα και το χαρακτηριστικό αυτό εξάνθημα είναι αυτό που λένε σαν να έχει φάει σφαλιάρα στο μάγουλο, σαν κοκκινίλα και είναι πολύ χαρακτηριστικό όταν εμφανιστεί, διότι ένα μεγάλο ποσοστό, γύρω στο 20% το περνάνε τελείως ασυμπτωματικά. Προβλήματα όμως, προκαλεί στους ανοσοκατασταλμένους, οι οποίοι μπορεί να έχουν σοβαρό πρόβλημα και σε εγκύους», είπε για το ενδεχόμενο βαριάς νόσησης. 

«Δε νομίζω ότι έχουμε πλήρη εικόνα αυτή τη στιγμή. Δεν αποκλείεται όμως, μια λοίμωξη να επιβαρύνει την κατάσταση, όπως συμβαίνει σε όλες τις ιογενείς λοιμώξεις» υπογράμμισε ο Γκίκας Μαγιορκίνης λέγοντας «οι λοιμώξεις είναι πιο βαριές. Αυτό δεν αποκλείεται, αλλά προς το παρόν δεν έχουμε αρκετά στοιχεία για να εξάγουμε ένα ασφαλές συμπέρασμα. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι κάτι που θα πρέπει να μας ανησυχεί σε αυτή τη φάση διότι είναι ένας ιός τον οποίο έχει περάσει πάνω από το 50% του πληθυσμού», συμπλήρωσε καθησυχάζοντας το κοινό. 

Αναφορικά με την μυοκαρδίτιδα ως μια επιπλοκή που μπορεί να προκύψει λόγω του ιού, ο κ. Μαγιορκίνης υποστηρίζει ότι «είναι εξαιρετικά σπάνιο αυτό τώρα, μπορεί δηλαδή να είναι και λιγότερο από 1 στα 100.000. Δεν νομίζω ότι έχουμε επαρκή στοιχεία γιατί είναι μία νόσος η οποία γενικά θεωρείται ελαφριά. Σε μεγάλο ποσοστό είναι αδιάγνωστη. Και για να γίνει διάγνωση πρέπει κανονικά να γίνει ένα μοριακό τεστ. Οπότε δεν έχουμε επαρκή στοιχεία για το ποσοστό της επιπλοκής». 

«Εάν για παράδειγμα είχε θεωρηθεί ότι είναι σοβαρή, θα υπήρχε και αντίστοιχο εμβόλιο. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει εμβόλιο για το συγκεκριμένο ιό και σας λέω έχει απασχολήσει σχεδόν αποκλειστικά τους ανοσοκατασταλμένους και από εκεί μπορεί να τους κάνει έτσι πολύ βαριές καταστάσεις», συνέχισε. 

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

 

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ασυνήθιστοι» καρκίνοι εμφανίστηκαν μετά την πανδημία - Γιατροί ψάχνουν τη σύνδεση με τον κορωνοϊό

Τech & Science / «Ασυνήθιστοι» καρκίνοι εμφανίστηκαν μετά την πανδημία - Γιατροί ψάχνουν τη σύνδεση με τον κορωνοϊό

Δεν είναι κάτι νέο ότι οι ιοί μπορούν να προκαλέσουν ή να επιταχύνουν τον καρκίνο, αλλά πιθανώς θα περάσουν χρόνια μέχρι να εμφανιστούν απαντήσεις σχετικά με τον Covid και τον καρκίνο
NEWSROOM
ΗΠΑ: Έξι στους δέκα ενήλικες θα έχουν κάποιο είδος καρδιαγγειακής νόσου τα επόμενα 30 χρόνια, λέει μελέτη

Τech & Science / ΗΠΑ: Έξι στους δέκα ενήλικες θα έχουν κάποιο είδος καρδιαγγειακής νόσου τα επόμενα 30 χρόνια, λέει μελέτη

Την τελευταία δεκαετία παρατηρήθηκε αύξηση των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τη μελέτη της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας
NEWSROOM