Κρόνος: Ακόμη 62 φεγγάρια ανακάλυψαν επιστήμονες - 145 συνολικά, τα περισσότερα στο ηλιακό σύστημα

Κρόνος: Ακόμη 62 φεγγάρια ανακάλυψαν επιστήμονες - 145 συνολικά, τα περισσότερα στο ηλιακό σύστημα Facebook Twitter
Ψηφιακή αναπαράσταση του Κρόνου - Φωτ.: Unsplash
0

Ο Κρόνος φαίνεται πως είναι ο πλανήτης με τα περισσότερα φεγγάρια στο ηλιακό μας σύστημα «εκθρονίζοντας» τον Δία που μέχρι πρόσφατα κατείχε το ρεκόρ.

Συγκεκριμένα, επιστήμονες επιβεβαίωσαν την ανακάλυψη 62 νέων φεγγαριών σε τροχιά γύρω από τον Κρόνο, ανεβάζοντας το σύνολο των φεγγαριών του πλανήτη σε 145.

Έτσι, ο Κρόνος ξεπερνά το ρεκόρ του Δία ο οποίος έχει 95 επιβεβαιωμένα φεγγάρια μετά την επίσημη αναγνώριση 12 νέων, στα τέλη Δεκεμβρίου. Ο Κρόνος θεωρείται πλέον ο μοναδικός πλανήτης στο ηλιακό σύστημα με περισσότερα από 100 γνωστά φεγγάρια, σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου UBC, οι οποίοι συνέβαλαν στις νέες ανακαλύψεις. 

Η ομάδα των ερευνητών έκανε τις ανακαλύψεις χρησιμοποιώντας δεδομένα μεταξύ 2019 και 2021 που προέκυψαν από το τηλεσκόπιο που βρίσκεται στην κορυφή του Μάουνα Κέα στη Χαβάη.

Στις εικόνες που αναλύθηκαν η ομάδα εντόπισε 62 φεγγάρια τα οποία μέχρι σήμερα ήταν είτε πολύ μικρά είτε πολύ αμυδρά για να εντοπιστούν. Ορισμένα από τα μικρότερα φεγγάρια έχουν πλάτος μόλις 2,5 χιλιόμετρα.

Και τα 62 φεγγάρια θεωρούνται «ακανόνιστα», που σημαίνει ότι ακολουθούν μακρινές, ελλειπτικές τροχιές γύρω από τον πλανήτη τους και συχνά κινούνται ανάδρομα. Πολλά από τα μικροσκοπικά φεγγάρια κινούνται σε παρόμοιες ανάδρομες τροχιές, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να προήλθαν από ένα μεγαλύτερο μητρικό φεγγάρι που διαλύθηκε πριν από εκατομμύρια χρόνια, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Τα νέα φεγγάρια αναμένεται να αναγνωριστούν αργότερα αυτό το μήνα από τη Διεθνή Αστρονομική Ένωση, μια ομάδα χιλιάδων επιστημόνων που είναι υπεύθυνη, μεταξύ άλλων, για την ονομασία των ουράνιων σωμάτων.

Με πληροφορίες από Live Science

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εφευρέτριες δημιούργησαν "έξυπνο αναπηρικό αμαξίδιο" που συνδέεται με τον εγκέφαλο

Τech & Science / Εφευρέτριες στην Τυνησία δημιούργησαν «έξυπνο αναπηρικό αμαξίδιο» που συνδέεται με τον εγκέφαλο

Το αμαξίδιο είναι ιδιαίτερα εύχρηστο αφού τα άτομα που το χρησιμοποιούν μπορούν να το κινήσουν με τη χρήση οθόνης αφής, φωνητικής εντολής και εκφράσεων προσώπου.
NEWSROOM
Ανατροπή: Κι όμως δεν φοράμε λευκά, όταν θέλουμε να παραμείνουμε δροσεροί στον καύσωνα

Τech & Science / Ανατροπή: Κι όμως δεν φοράμε λευκά, όταν θέλουμε να παραμείνουμε δροσεροί στον καύσωνα

Η επιστήμη απαντά στο τι κάναμε λάθος -τόσα χρόνια- αναφορικά με το χρώμα, το ύφασμα ακόμα και την εφαρμογή των ρούχων μας το καλοκαίρι και στην προσπάθειά μας να παραμείνουμε δροσεροί
NEWSROOM
Το Αριστείο Μποδοσάκη σε δύο σημαντικούς ερευνητές με διεθνή απήχηση

Τech & Science / Το Αριστείο Μποδοσάκη σε δύο σημαντικούς ερευνητές με διεθνή απήχηση

Η Ελληνίδα ερευνήτρια του διαστήματος, Καθηγήτρια Αστροφυσικής με μακρά πορεία στη NASA Χρύσα Κουβελιώτου και ο κορυφαίος ερευνητής της σύγχρονης βιοϊατρικής έρευνας που καθοδηγεί την ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας στα ευρωπαϊκά ερευνητικά δρώμενα, Καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης βραβεύονται για την καθοριστική τους συμβολή στην εξέλιξη της επιστήμης
NEWSROOM
Μπορεί το χρήμα να νικήσει τον θάνατο; Τι κάνουν οι πλούσιοι για να ζήσουν για πάντα

Tech & Science / Μπορεί το χρήμα να νικήσει τον θάνατο; Τι κάνουν οι πλούσιοι για να ζήσουν για πάντα

Ο Πίτερ Διαμαντής, ο ελληνικής καταγωγής μεγαλοεπιχειρηματίας στους τομείς της τεχνολογίας και της υγείας, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των δισεκατομμυριούχων που αγωνίζονται να κερδίσουν τη μακροζωία, αν όχι την αιώνια ζωή.
NEWSROOM