Κορωνοϊός: Start-ups απολύουν μαζικά μέσω βιντεοκλήσεων

Κορωνοϊός: Start-ups απολύουν μαζικά μέσω βιντεοκλήσεων Facebook Twitter
Φωτογραφία: Ζοοm
0

Με τον κορωνοϊό να μαίνεται, πολλές start-ups πλέουν σε «αχαρτογράφητα νερά» και απολύουν μαζικά το προσωπικό τους, ενώ η δραστηριότητά τους μειώνεται δραματικά. 

Πολλές από τις εταιρείες, ωστόσο, δεν ανακοίνωσαν τις απολύσεις στο προσωπικό τους αλλά προτίμησαν να χρησιμοποιήσουν app για να τους γνωστοποιήσουν το τέλος της συνεργασίας. Η εταιρεία Bird, που παράγει ηλεκτρικά σκούτερ, απέλυσε 400 άτομα την Παρασκευή, αριθμός που αντιστοιχεί στο 30% του δυναμικού της. Και η εταιρεία από την Καλιφόρνια προτίμησε να ανακοινώσει το γεγονός μέσω της πλατφόρμας Zoom.

Η πλατφόρμα μπορεί να φιλοξενήσει έως και 1000 χρήστες σε μία και μόνο κλήση, ωστόσο πολλοί εργαζόμενοι δεν κατάφεραν να συνδεθούν και σύμφωνα με το BBC ανακάλυψαν το γεγονός μέσω μηνυμάτων των συναδέλφων τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Λεπτομέρειες για το πώς η Bird προχώρησε σε απολύσεις αποκαλύφθηκαν στο Twitter όταν αναφέρθηκε ότι οι εργαζόμενοι άκουσαν ένα ηχογραφημένο μήνυμα. Ο Travis VanderZanden, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, ανέφερε πως δεν υπήρξε βίντεο, καθώς η εταιρεία σκέφτηκε πως κάτι τέτοιο θα ήταν πιο ανθρώπινο, δηλώνοντας ωστόσο μετανιωμένος ότι «έπρεπε να είχαμε καλέσει τηλεφωνικά τον καθένα ξεχωριστά τις επόμενες ημέρες».

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το BBC, και η ανταγωνίστρια εταιρεία Lime ετοιμάζεται για απολύσεις, καθώς ανακοίνωσε πως η λειτουργία της παύει στα περισσότερα μέρη όπου δραστηριοποιείται. Δυσκολίες αντιμετωπίζουν και οι start-ups που δραστηριοποιούνται στις ταξιδιωτικές μετακινήσεις. Η TripActions μείωσε κατά 297 άτομα το προσωπικό της – αριθμούσε 1.100, σύμφωνα με το Crunchbase News. Και πάλι κάποιες απολύσεις ανακοινώθηκαν μέσω Zoom.

Ο Ariel Cohen, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, μίλησε για «πιθανόν τον πλέον απαίσιο τρόπο απόλυσης», καθώς «πρέπει να έχεις το κουράγιο να τον κοιτάς κατάματα όταν το κάνεις». Ωστόσο σημείωσε ότι σε αυτήν τη συγκυρία «δεν μπορούσαμε να τους φέρουμε στο γραφείο».

Άλλη μία start-up στον χώρο της φιλοξενίας, η Sonder, απέλυσε ή σταμάτησε να πληρώνει περίπου το 1/3 του προσωπικού της που αριθμούσε 1.200 άτομα, σύμφωνα με το The Information. Η Zeus Living, που προσφέρει καταλύματα σε όσους ταξιδεύουν για εργασία, ανακοίνωσε πως θα απολύσει το 30% του προσωπικού της, ενώ η ισραηλινή Bookaway ανακοίνωσε σχέδια για μειώσεις μισθών και απολύσεις, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Calcacist.

Από την πλευρά της η Skyscanner, μία από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες κρατήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου, ανακοίνωσε πως δεν θα προχωρήσει σε καμία «μη αναγκαία» πρόσληψη. 

Με πληροφορίες από BBC

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τσιπ σε ανθρώπινο εγκέφαλο: Επίτευγμα ή μέσο χειραγώγησης; 

Tech & Science / Τσιπ σε ανθρώπινο εγκέφαλο: Επίτευγμα ή μέσο χειραγώγησης; 

O επιστήμονας που χαρτογράφησε τον ανθρώπινο εγκέφαλο και καθηγητής Ψυχολογίας και Ιατρικών Επιστημών, Γιώργος Παξινός, περιγράφει τις ελπίδες και τους κινδύνους από την πρώτη εμφύτευση τσιπ σε ανθρώπινο εγκέφαλο από τη Neuralink.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ