«Κένταυρος»: Γιατί ανησυχεί τους ειδικούς το νέο υποστέλεχος BA.2.75 της μετάλλαξης Όμικρον

«Κένταυρος»: Γιατί ανησυχεί τους ειδικούς το νέο υποστέλεχος BA.2.75 της μετάλλαξης Όμικρον Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Ανησυχία εκφράζουν οι επιδημιολόγοι για την εμφάνιση μιας επίσης ραγδαία μεταδιδόμενης παραλλαγής της μετάλλαξης Όμικρον, που κερδίζει έδαφος στην Ινδία και έχει ήδη φτάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Το στέλεχος BA.2.75 της Όμικρον -με το «παρατσούκλι» Κένταυρος- ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά στις αρχές Μαΐου στην Ινδία όπου τα κρούσματα αυξήθηκαν ραγδαία -και κατά τα φαινόμενα γρηγορότερα από τα κρούσματα της ακραία μεταδοτικής μετάλλαξης BA.5. 

Στη συνέχεια η BA.2.75 εντοπίστηκε σε περίπου άλλες δέκα χώρες -ΗΠΑ, Αυστραλία, Γερμανία, Καναδά, μεταξύ άλλων. 

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Nοσημάτων (ECDC) σημείωσε πως «πρόκειται για παραλλαγή υπό παρακολούθηση».

Στενά παρακολουθεί το νέο στέλεχος και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, παρότι ο επικεφαλής επιστήμονάς του δρ Soumya Swaminathan ανέφερε πως δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή δείγματα για την αξιολόγηση της σοβαρότητάς του

Εκτός από τη φαινομενικά ταχεία ανάπτυξή του και την ευρεία γεωγραφική διασπορά, οι ιολόγοι εστιάζουν και στον τεράστιο αριθμό περαιτέρω μεταλλάξεων που περιέχει το στέλεχος BA.2.75. 

Το νέο υποστέλεχος έχει οκτώ επιπλέον μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα σε σχέση με την ΒΑ.2, το στέλεχος προέλευσής του. Οι επιστήμονες εκφράζουν φόβους πως, λόγω αυτών των μεταλλάξεων, η ΒΑ.2.75 μπορεί να μην εμπίπτει στην ανοσία που έχουν αναπτύξει οι άνθρωποι κατά της ΒΑ.2. 

Με λίγα λόγια, κάποιος που έχει ήδη νοσήσει από την Όμικρον ΒΑ.2, μπορεί να νοσήσει ξανά αν έρθει σε επαφή με κρούσμα BA.2.75. 

«Δεν είναι τόσο οι ακριβείς μεταλλάξεις, όσο ο αριθμός/συνδυασμός» εξηγεί ο δρ. Τομ Πίκοκ, επιδημιολόγος στο Imperial College London, ο οποίος ήταν ο πρώτος που αναγνώρισε την Όμικρον ως πιθανή πηγή προβλημάτων τον Νοέμβριο του 2021. «Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς το αποτέλεσμα των πολλών μεταλλάξεων που εμφανίζονται μαζί - δίνουν στον ιό μια ιδιότητα "μπαλαντέρ" όπου το άθροισμα των μερών θα μπορούσε να είναι χειρότερο από τα μεμονωμένα μέρη». 

Προσώρας, ωστόσο, ο παγκόσμιος αριθμός κρουσμάτων της συγκεκριμένης υποπαραλλαγής είναι μικρός, καθιστώντας δύσκολη τη συγκέντρωση δεδομένων για τη συμπεριφορά της. 

«Υπάρχουν ελάχιστα δεδομένα για τη μετάλλαξη αυτή μέχρι στιγμής. Ωστόσο, έχει κάποια χαρακτηριστικά που μας έκαναν να την προσέξουμε» σημειώνει ο Ούλριχ Έλινγκ, γενετιστής και μοριακός βιολόγος στην Αυστριακή Ακαδημία Επιστημών. 

Κι ο Έλινγκ από την πλευρά του τόνισ επως οι ειδικοί δεν γνωρίσουν κάτι εντελώς βέβαιο για το νέο υποστέλεχος. Όμως, όπως επισημαίνει, το ότι η BA.2.75 εξαπλώθηκε σε τουλάχιστον τρεις διαφορετικές περιοχές της Ινδίας, μιας χώρας που έχει ήδη ζήσει το κύμα της παραλλαγής BA.2, είναι άλλη μια ένδειξη πως η BA.2.75 ίσως δεν καλύπτεται από την ανοσία. 

Με πληροφορίες από Guardian/Deutsche Welle

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ