Καταρρίπτεται ο μύθος: Τα φυτά δεν βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα σε εσωτερικούς χώρους

Καταρρίπτεται ο μύθος: Τα φυτά δεν βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα σε εσωτερικούς χώρους Facebook Twitter
0

Μόνο αισθητική «προστιθέμενη αξία» φαίνεται να προσφέρουν τελικά τα φυτά στο γραφείο ή στο σπίτι. Σύμφωνα με νέα μελέτη η αντίληψη ότι τα φυτά εσωτερικών χώρων προσφέρουν καλύτερη ποιότητα αέρα αποδεικνύεται μύθος.

Νέα μελέτη των αμερικανών επιστημόνων Μάικλ Γουέρινγκ και Μπράιαν Κάμινγκ από το Πανεπιστήμιο Ντρέξελ στη Φιλαδέλφεια επιφυλάσσει ευχάριστα νέα για όσους είναι κατά των φυτών εσωτερικού χώρου. Σύμφωνα με τα πορίσματά τους τα φυτά σε γλάστρες δεν ανανεώνουν τελικά τον αέρα στο γραφείο ή το σαλόνι, όπως πιστεύεται.

Οι επιστήμονες μελέτησαν σχετικά επιστημονικά πορίσματα των τελευταίων 30 χρόνων και δημοσίευσαν τα νέα ευρήματά τους στο περιοδικό «Journal of Exposure Science και Environmental Epidemiology». Το συμπέρασμα, στο οποίο κατέληξαν είναι ότι κάθε ανοιχτό παράθυρο συμβάλει στην αραίωση πιθανών οργανικών στοιχείων, όπως είναι για παράδειγμα οι υδρογονάνθρακες, οι αλκοόλες, και τα οργανικά οξέα, στους εσωτερικούς χώρους ταχύτερα απ' ό,τι τα φυτά απορροφούν αυτές τις ενώσεις.

Ο μύθος

Ποιος δημιούργησε όμως τον μύθο ότι τα φυτά εσωτερικού χώρου καθαρίζουν τον αέρα; Ήταν η NASA, όταν το 1989, αναζητώντας τρόπους καθαρισμού του αέρα στους διαστημικούς σταθμούς, ανακοίνωσε ότι τα φυτά μπορούν να κάνουν αυτή τη «δουλειά» και να φιλτράρουν αρκετά καλά τις καρκινογόνες ουσίες από τον αέρα.


Για τον σκοπό αυτό τοποθετήθηκε ένα φυτό σε ένα σφραγισμένο θάλαμο και ήρθε αντιμέτωπο με μία και μόνη οργανική ένωση. Η αποσύνθεσή τους μελετήθηκε από ειδικούς για ώρες ή μέρες. Το πρόβλημα είναι ότι αυτές οι συνθήκες έχουν εντούτοις ελάχιστα κοινά στοιχεία με τους εσωτερικούς χώρους που συναντάμε στην καθημερινή ζωή στη Γη, σύμφωνα με τους ερευνητές Γουέρινγκ και Κάμινγκ.

Εάν τα φυτά έχουν αρκετό χρόνο, μπορούν πράγματι να καθαρίσουν τον αέρα στο γραφείο. Ωστόσο, για να μπορέσουν να συναγωνιστούν ένα σύστημα εξαερισμού, ο χώρος θα πρέπει να είναι γεμάτος πρασινάδες και συγκεκριμένα: 10 έως 1.000 φυτά ανά τετραγωνικό μέτρο θα ήταν απαραίτητα. Η εναλλακτική; Μπορείτε να ανοίξετε απλώς τα παράθυρα.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Check4facts: Μια νέα πλατφόρμα fact checking από ακαδημαϊκούς και δημοσιογράφους

Media / Check4facts: Μια νέα πλατφόρμα fact checking από ακαδημαϊκούς και δημοσιογράφους

Σε μια εποχή που τα fake news εμφανίζονται ολοένα και συχνότερα στη δημόσια σφαίρα, μια νέα πλατφόρμα fact checking, η Check4Facts/Science, που λειτουργεί με τη στήριξη επτά επιστημονικών φορέων, βάζει στο μικροσκόπιο της έρευνας ειδήσεις και δηλώσεις πολιτικών προσώπων, προκειμένου να αποφανθεί για τον βαθμό ακρίβειας ή ανακρίβειας που εμπεριέχουν.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ο γυναικείος εγκέφαλος αλλάζει κατά την διάρκεια του έμμηνου κύκλου

Τech & Science / Ο γυναικείος εγκέφαλος αλλάζει κατά την διάρκεια του έμμηνου κύκλου

Τα μεταβαλλόμενα επίπεδα το ορμονών επηρεάζουν τον όγκο και το μέγεθος διάφορων περιοχών του γυναικείου εγκεφάλου. Μπορούν, όμως, αυτές οι αλλαγές να επηρεάσουν τις σκέψεις και τις πράξεις;
NEWSROOM