Το James Webb «είδε τον καιρό» σε πλανήτη που περιστρέφεται γύρω από δύο ήλιους

Το τηλεσκόπιο James Webb «είδε» τον καιρό σε μακρινό πλανήτη που περιστρέφεται γύρω από δύο ήλιους Facebook Twitter
Αναπαράσταση του πλανήτη VHS 1256 b - Φωτ.: NASA
0

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA εντόπισε στροβιλιζόμενα σύννεφα σκόνης σε έναν μακρινό πλανήτη που περιστρέφεται γύρω από δύο ήλιους.

Γνωστός ως VHS 1256 b, ο εξωπλανήτης απέχει περίπου 40 έτη φωτός από τη Γη και περιστρέφεται σε μεγάλη απόσταση από τα άστρα του, πράγμα που αποτελεί ιδανική συνθήκη για την παρατήρηση με το Webb.

«Ο VHS 1256 b απέχει περίπου τέσσερις φορές περισσότερο από τα άστρα του από ό,τι ο Πλούτωνας με τον Ήλιο μας, γεγονός που τον καθιστά έναν εξαιρετικό στόχο για τον Webb», δήλωσε η Μπρίτανι Μάιλς, υπότροφος στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα που συμμετείχε στη μελέτη. «Αυτό σημαίνει ότι το φως του πλανήτη δεν αναμιγνύεται με το φως από τα άστρα του», πρόσθεσε.

Τα στροβιλιζόμενα νέφη περιέχουν μεγαλύτερους και μικρότερους κόκκους σκόνης με τα νέφη να κινούνται συνεχώς. Τα σύννεφα είναι επίσης εξαιρετικά θερμά καθώς φτάνουν έως 830 βαθμούς Κελσίου.

«Οι λεπτότεροι κόκκοι στην ατμόσφαιρά του ενδεχομένως μοιάζουν με μικροσκοπικά σωματίδια όπως στον καπνό», δήλωσε η Μπεθ Μπίλερ, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου που συμμετείχε στη μελέτη. «Οι μεγαλύτεροι κόκκοι ενδεχομένως μοιάζουν με πολύ καυτά, πολύ μικρά σωματίδια άμμου». 

Η ερευνητική ομάδα ανέφερε επίσης ότι άλατα που στροβιλίζονται σε αυτά τα σύννεφα περιοδικά γίνονται πολύ βαριά και πέφτουν ως βροχή στον πλανήτη.

Ο VHS 1256 b έχει σχετικά χαμηλή βαρύτητα, πράγμα που σημαίνει ότι τα νέφη του παραμένουν ψηλότερα στην ατμόσφαιρά του, όπου είναι πιο εύκολο για το τηλεσκόπιο να τα εντοπίσει.

Ένας άλλος λόγος που η ατμφόσφαιρα του πλανήτη είναι τόσο δραστήρια είναι η νεαρή του ηλικία: μόλις 150 εκατομμυρίων ετών. Ενδεικτικά, η Γη έχει ηλικία 4,5 δισεκατομμυρίων ετών.

Με πληροφορίες από CNN

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ψάρια στη Σελήνη: Το φιλόδοξο σχέδιο της Γαλλίας για διαστημική ιχθυοκαλλιέργεια

Τech & Science / Ψάρια στη Σελήνη: Το σχέδιο της Γαλλίας για διαστημικές ιχθυοκαλλιέργειες

Το γαλλικό πρόγραμμα Lunar Hatch ετοιμάζεται να στείλει λαβράκια στο διάστημα, ανοίγοντας τον δρόμο για βιώσιμη τροφή σε αποστολές στη Σελήνη και τον Άρη – αλλά και σε απομονωμένες περιοχές της Γης
LIFO NEWSROOM
Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Τech & Science / Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Η σημασία της αποστολής είναι τεράστια, καθώς μέχρι σήμερα η εκτίμηση του αποθηκευμένου άνθρακα βασιζόταν σε μεμονωμένες μετρήσεις δέντρων και υπολογισμούς με σημαντικό περιθώριο σφάλματος
LIFO NEWSROOM
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ