Αυτό το «διαστημικό τούβλο» είναι πιο σκληρό από τσιμέντο και φτιάχτηκε με αλάτι και πατάτα

Αυτό το «διαστημικό τούβλο» είναι πιο σκληρό από τσιμέντο και φτιάχτηκε από αλάτι και πατάτα Facebook Twitter
Φωτ.: University of Manchester (Design Taxi)
0

Το «StarCrete» είναι ένα υλικό που δημιουργήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ αποτελούμενο από εξωγήινη σκόνη, άμυλο πατάτας και λίγο αλάτι.

Φαινομενικά, αν λάβουμε υπόψη και τα συστατικά, δεν φαίνεται να πρόκειται για ένα σκληρό υλικό. Ωστόσο, μην ξεγελιέστε καθώς σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι δύο φορές πιο ισχυρό από το τσιμέντο.

Η ερευνητική ομάδα έχει δημιουργήσει στο παρελθόν το «AstroCrete» ένα επίσης «διαστημικό τούβλο» κατασκευασμένο από αίμα, ούρα και αρειανό χώμα. Καθώς τα κτίρια στο διάστημα θα πρέπει να είναι κατασκευασμένα από απλά υλικά, το «StarCrete» παρέχει άλλη μια εναλλακτική λύση στο μείγμα.

Αποκαλώντας το υλικό «απόλυτα κατάλληλο για κατασκευαστικές εργασίες» στο διάστημα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το τούβλο έχει υπερδιπλάσια αντοχή από το κανονικό σκυρόδεμα ενώ αυτά που κατασκευάστηκαν με σεληνιακή σκόνη ήταν ακόμη πιο ισχυρά.

Η ομάδα δήλωσε ότι ένα σακί (55 κιλά) αφυδατωμένων πατατών περιέχει αρκετό άμυλο για την παραγωγή σχεδόν μισού τόνου StarCrete, ή πάνω από 213 τούβλα. Για να γίνει αντιληπτή η κλίμακα, ένα σπίτι τριών υπνοδωματίων χρειάζεται περίπου 7.500 τούβλα ώστε να ολοκληρωθεί. 

Οι επιστήμονες σχεδιάζουν να μεταφέρουν το υλικό από το εργαστήριο στον πραγματικό κόσμο, όπου η νεοσύστατη εταιρεία τους DeakinBio διερευνά τρόπους βελτίωσης του τούβλου, με σκοπό την εμπορευματοποίησή του.

Με πληροφορίες από Design Taxi

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ψάρια στη Σελήνη: Το φιλόδοξο σχέδιο της Γαλλίας για διαστημική ιχθυοκαλλιέργεια

Τech & Science / Ψάρια στη Σελήνη: Το σχέδιο της Γαλλίας για διαστημικές ιχθυοκαλλιέργειες

Το γαλλικό πρόγραμμα Lunar Hatch ετοιμάζεται να στείλει λαβράκια στο διάστημα, ανοίγοντας τον δρόμο για βιώσιμη τροφή σε αποστολές στη Σελήνη και τον Άρη – αλλά και σε απομονωμένες περιοχές της Γης
LIFO NEWSROOM
Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Τech & Science / Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Η σημασία της αποστολής είναι τεράστια, καθώς μέχρι σήμερα η εκτίμηση του αποθηκευμένου άνθρακα βασιζόταν σε μεμονωμένες μετρήσεις δέντρων και υπολογισμούς με σημαντικό περιθώριο σφάλματος
LIFO NEWSROOM
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ