Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) απέρριψε τη γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), για την άσκηση της ομοιοπαθητικής Ιατρικής από μη γιατρούς, καθώς, όπως αναφέρει, «ανοίγει ο δρόμος για παράνομη άσκηση της ιατρικής που εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία».


Ο ΙΣΑ απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο του ΚΕΣΥ, καθηγητή Κ. Μάρκου όπου επισημαίνει πως η συγκεκριμένη απόφαση, «με πλήθος αντιφατικών σκέψεων» ανοίγει τον δρόμο για την ανεξέλεγκτη άσκηση της Ομοιοπαθητικής «στο λυκόφως της νομιμότητας».


Ο ΙΣΑ διερωτάται πώς είναι δυνατόν η Ομοιοπαθητική να μην είναι ιατρική πράξη, ενώ τα ομοιοπαθητικά φάρμακα είναι πλήρως κατοχυρωμένα μετά την εναρμόνιση της ελληνικής με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

 

Προσθέτει επίσης, ότι η συγκεκριμένη θεραπευτική πρακτική πρέπει να ασκείται αποκλειστικά από γιατρούς που λογοδοτούν στους οικείους Ιατρικούς Συλλόγους και που έχουν εκπαιδευτεί επαρκώς και υπό τον έλεγχο των θεσμικών οργάνων.


Καταγγέλλει ότι η εν λόγω εισήγηση δεν έλαβε υπόψη τις θέσεις των Ιατρικών Συλλόγων, για το σοβαρό αυτό θέμα, ούτε τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Εναρμόνισης και τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που περιλαμβάνει την ομοιοπαθητική στην παραδοσιακή ιατρική και συστήνει στα κράτη μέλη του να την εντάξουν στα εθνικά συστήματα υγείας.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ