Ιάπωνες ερευνητές εφηύραν «ηλεκτρικά» chopsticks που δίνουν στο φαγητό πιο αλμυρή γεύση

Ιάπωνες ερευνητές εφηύραν «ηλεκτρικά» chopsticks που κάνουν το φαγητό να μοιάζει πιο αλμυρό Facebook Twitter
Φωτ.: Pixabay
0

Οι επισκέπτες στην Ιαπωνία θα μπορούν σύντομα να απολαύσουν ένα μπολ ramen ή miso χωρίς να χρειάζεται να ανησυχούν για το αν έχει αλάτι.

Σε μία παγκόσμια πρώτη, όπως ισχυρίζονται οι ίδιοι, ερευνητές κατασκεύασαν ξυλάκια chopsticks που δημιουργούν τεχνητά τη γεύση του αλατιού, σε μία προσπάθεια να μειώσουν τα επίπεδα νατρίου σε μερικά από τα πιο δημοφιλή πιάτα της χώρας.

Τα chopsticks λειτουργούν χρησιμοποιώντας ηλεκτρική διέγερση και έναν μίνι υπολογιστή που φοριέται ως βραχιόλι στο χέρι του πελάτη και είναι συνδεδεμένο με τα chopsticks.

Η συσκευή μεταδίδει ιόντα νατρίου από τα τρόφιμα, μέσω των chopsticks, στο στόμα του πελάτη. Εκεί δημιουργούν μια αίσθηση αλμυρού, σύμφωνα με τον Homei Miyashita, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Meiji του Τόκιο, του οποίου το εργαστήριο συνεργάστηκε με τον κατασκευαστή τροφίμων και ποτών Kirin για την ανάπτυξη της συσκευής. 

Η ομάδα είπε ότι θα βελτιώσει το πρωτότυπο και ήλπιζε να κάνει τα chopsticks διαθέσιμα στους καταναλωτές το επόμενο έτος.

Τα σκεύη αυτά θα μπορούσαν να έχουν έναν ευρύ αντίκτυπο στο ιαπωνικό κοινό, καθώς η παραδοσιακή διατροφή τείνει να είναι πλούσια σε αλάτι λόγω της χρήσης συστατικών όπως miso και σάλτσα σόγιας.

Ο μέσος Ιάπωνας ενήλικας καταναλώνει περίπου 10 γραμμάρια αλατιού την ημέρα, διπλάσια από την ποσότητα που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Το υπουργείο Υγείας έχει προτείνει τη μείωση της ημερήσιας πρόσληψης αλατιού σε μέγιστο 7,5 γραμμάρια για τους άνδρες και 6,5 γραμμάρια για τις γυναίκες.

Ιάπωνες ερευνητές εφηύραν «ηλεκτρικά» chopsticks που κάνουν το φαγητό να μοιάζει πιο αλμυρό Facebook Twitter
Φωτ.: Meiji University

Τα ειδικά αυτά chopticks χρησιμοποιούν «ηλεκτρισμό πολύ χαμηλής τάσης – όχι αρκετό για να επηρεάσει το ανθρώπινο σώμα – προκειμένου να προσαρμόσουν τη λειτουργία ιόντων όπως το χλωριούχο νάτριο και το γλουταμινικό νάτριο ώστε να αλλάξουν την αντίληψη της γεύσης, κάνοντας τα τρόφιμα να φαίνονται πιο δυνατά ή αδύναμα», είπε η κατασκευάστρια εταιρεία Kirin.

Οι Miyashita και Kirin είπαν ότι οι κλινικές δοκιμές σε άτομα που ακολουθούν δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο επιβεβαίωσαν ότι η συσκευή ενισχύει την αλμυρή γεύση των τροφίμων ενώ την ίδια ώρα η τροφή έχει στην πραγματικότητα κατά περίπου 1,5 φορές χαμηλότερη περιεκτικότητα σε νάτριο.

Οι συμμετέχοντες που κατανάλωσαν σούπα miso με λιγότερο αλάτι σχολίασαν θετικά τον βελτιωμένο «πλούτο, τη γλυκύτητα και τη συνολική νοστιμιά» του πιάτου.

Η υψηλή πρόσληψη αλατιού μπορεί να συμβάλει στην υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία είναι η μεγαλύτερη αιτία καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών.

«Για να αποτρέψουμε αυτές τις ασθένειες, πρέπει να μειώσουμε την ποσότητα αλατιού που λαμβάνουμε», δήλωσε ο ερευνητής του Kirin, Ai Sato.

«Αν προσπαθούμε να αποφύγουμε τη λήψη αλατιού με συμβατικό τρόπο, θα πρέπει να αποχαιρετίσουμε το αγαπημένο μας φαγητό ή να τρώμε πιο ήπιο φαγητό».

Ιάπωνες ερευνητές εφηύραν «ηλεκτρικά» chopsticks που κάνουν το φαγητό να μοιάζει πιο αλμυρό Facebook Twitter
Φωτ.: Meiji University

Το εργαστήριο του Miyashita διερευνά και άλλους τρόπους με τους οποίους μπορεί να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία για την ενεργοποίηση των αισθήσεων.

Έχει επίσης εφεύρει μια οθόνη τηλεόρασης, που ο χρήστης μπορεί όταν τη γλείφει να μιμείται τις γεύσεις διαφόρων φαγητών.

Με πληροφορίες του Guardian

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Σεξιστικός» ο αλγόριθμος του Facebook που προβάλλει θέσεις εργασίας, σύμφωνα με πόρισμα της γαλλικής Αρχής Ισότητας

Τech & Science / «Σεξιστικός» ο αλγόριθμος του Facebook που προβάλλει θέσεις εργασίας, σύμφωνα με πόρισμα της γαλλικής Αρχής Ισότητας

Σε δοκιμές, εννέα στους δέκα χρήστες που είδαν αγγελίες για θέσεις μηχανικών ήταν άνδρες, ενώ το ίδιο ποσοστό των χρηστών που είδαν αγγελίες για νηπιαγωγούς ήταν γυναίκες
LIFO NEWSROOM
Βρισκόμαστε πιο κοντά από ποτέ σ’ ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα;

Τech & Science / Πόσο κοντά βρισκόμαστε σ’ ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα;

Σύμφωνα με το βιβλίο «Nuclear Age», ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος από ποτέ, με την παρουσία τουλάχιστον εννέα πυρηνικών δυνάμεων και την έλλειψη αποτελεσματικού διεθνούς πλαισίου για τον περιορισμό της απειλής.
LIFO NEWSROOM
Η Ε.Ε. αποσύρει iPhone από την αγορά λόγω υπερβολικής ακτινοβολίας

Τech & Science / Η ΕΕ αποσύρει iPhone από την αγορά λόγω υπερβολικής ακτινοβολίας

Η υπόθεση ξεκίνησε στη Γαλλία, όταν τεχνικοί έλεγχοι αποκάλυψαν ότι το συγκεκριμένο μοντέλο ξεπερνούσε το όριο SAR, δηλαδή τον δείκτη που υπολογίζει πόση ακτινοβολία απορροφά ο ανθρώπινος οργανισμός
LIFO NEWSROOM
Αυξάνονται τα κρούσματα υπνικής άπνοιας στους καύσωνες

Τech & Science / Αυξάνονται τα κρούσματα υπνικής άπνοιας στους καύσωνες

Η υπνική άπνοια, κατά την οποία η αναπνοή του ατόμου διακόπτεται κατά τη διάρκεια της νύχτας, δεν προκαλεί απλώς υπερβολική υπνηλία, αλλά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υπέρτασης, εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2
LIFO NEWSROOM
Παγκόσμια βλάβη στη Microsoft: Προβλήματα σε Outlook, Teams, Minecraft και μεγάλες εταιρείες

Τech & Science / Παγκόσμια βλάβη στη Microsoft: Προβλήματα σε Outlook, Teams, Minecraft και μεγάλες εταιρείες

Η εταιρεία αναφέρει ότι «ορισμένοι χρήστες του Microsoft 365 ενδέχεται να αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις ή δυσκολίες σύνδεσης», ενώ οι μηχανικοί της εργάζονται για την πλήρη αποκατάσταση των υπηρεσιών
LIFO NEWSROOM