ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Ιάπωνες ερευνητές εφηύραν «ηλεκτρικά» chopsticks που δίνουν στο φαγητό πιο αλμυρή γεύση

Ιάπωνες ερευνητές εφηύραν «ηλεκτρικά» chopsticks που κάνουν το φαγητό να μοιάζει πιο αλμυρό Facebook Twitter
Φωτ.: Pixabay
0

Οι επισκέπτες στην Ιαπωνία θα μπορούν σύντομα να απολαύσουν ένα μπολ ramen ή miso χωρίς να χρειάζεται να ανησυχούν για το αν έχει αλάτι.

Σε μία παγκόσμια πρώτη, όπως ισχυρίζονται οι ίδιοι, ερευνητές κατασκεύασαν ξυλάκια chopsticks που δημιουργούν τεχνητά τη γεύση του αλατιού, σε μία προσπάθεια να μειώσουν τα επίπεδα νατρίου σε μερικά από τα πιο δημοφιλή πιάτα της χώρας.

Τα chopsticks λειτουργούν χρησιμοποιώντας ηλεκτρική διέγερση και έναν μίνι υπολογιστή που φοριέται ως βραχιόλι στο χέρι του πελάτη και είναι συνδεδεμένο με τα chopsticks.

Η συσκευή μεταδίδει ιόντα νατρίου από τα τρόφιμα, μέσω των chopsticks, στο στόμα του πελάτη. Εκεί δημιουργούν μια αίσθηση αλμυρού, σύμφωνα με τον Homei Miyashita, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Meiji του Τόκιο, του οποίου το εργαστήριο συνεργάστηκε με τον κατασκευαστή τροφίμων και ποτών Kirin για την ανάπτυξη της συσκευής. 

Η ομάδα είπε ότι θα βελτιώσει το πρωτότυπο και ήλπιζε να κάνει τα chopsticks διαθέσιμα στους καταναλωτές το επόμενο έτος.

Τα σκεύη αυτά θα μπορούσαν να έχουν έναν ευρύ αντίκτυπο στο ιαπωνικό κοινό, καθώς η παραδοσιακή διατροφή τείνει να είναι πλούσια σε αλάτι λόγω της χρήσης συστατικών όπως miso και σάλτσα σόγιας.

Ο μέσος Ιάπωνας ενήλικας καταναλώνει περίπου 10 γραμμάρια αλατιού την ημέρα, διπλάσια από την ποσότητα που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Το υπουργείο Υγείας έχει προτείνει τη μείωση της ημερήσιας πρόσληψης αλατιού σε μέγιστο 7,5 γραμμάρια για τους άνδρες και 6,5 γραμμάρια για τις γυναίκες.

Ιάπωνες ερευνητές εφηύραν «ηλεκτρικά» chopsticks που κάνουν το φαγητό να μοιάζει πιο αλμυρό Facebook Twitter
Φωτ.: Meiji University

Τα ειδικά αυτά chopticks χρησιμοποιούν «ηλεκτρισμό πολύ χαμηλής τάσης – όχι αρκετό για να επηρεάσει το ανθρώπινο σώμα – προκειμένου να προσαρμόσουν τη λειτουργία ιόντων όπως το χλωριούχο νάτριο και το γλουταμινικό νάτριο ώστε να αλλάξουν την αντίληψη της γεύσης, κάνοντας τα τρόφιμα να φαίνονται πιο δυνατά ή αδύναμα», είπε η κατασκευάστρια εταιρεία Kirin.

Οι Miyashita και Kirin είπαν ότι οι κλινικές δοκιμές σε άτομα που ακολουθούν δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο επιβεβαίωσαν ότι η συσκευή ενισχύει την αλμυρή γεύση των τροφίμων ενώ την ίδια ώρα η τροφή έχει στην πραγματικότητα κατά περίπου 1,5 φορές χαμηλότερη περιεκτικότητα σε νάτριο.

Οι συμμετέχοντες που κατανάλωσαν σούπα miso με λιγότερο αλάτι σχολίασαν θετικά τον βελτιωμένο «πλούτο, τη γλυκύτητα και τη συνολική νοστιμιά» του πιάτου.

Η υψηλή πρόσληψη αλατιού μπορεί να συμβάλει στην υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία είναι η μεγαλύτερη αιτία καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών.

«Για να αποτρέψουμε αυτές τις ασθένειες, πρέπει να μειώσουμε την ποσότητα αλατιού που λαμβάνουμε», δήλωσε ο ερευνητής του Kirin, Ai Sato.

«Αν προσπαθούμε να αποφύγουμε τη λήψη αλατιού με συμβατικό τρόπο, θα πρέπει να αποχαιρετίσουμε το αγαπημένο μας φαγητό ή να τρώμε πιο ήπιο φαγητό».

Ιάπωνες ερευνητές εφηύραν «ηλεκτρικά» chopsticks που κάνουν το φαγητό να μοιάζει πιο αλμυρό Facebook Twitter
Φωτ.: Meiji University

Το εργαστήριο του Miyashita διερευνά και άλλους τρόπους με τους οποίους μπορεί να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία για την ενεργοποίηση των αισθήσεων.

Έχει επίσης εφεύρει μια οθόνη τηλεόρασης, που ο χρήστης μπορεί όταν τη γλείφει να μιμείται τις γεύσεις διαφόρων φαγητών.

Με πληροφορίες του Guardian

Τech & Science
0

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Meta παρουσίασε τα πρώτα Ray-Ban με ενσωματωμένη οθόνη επαυξημένης πραγματικότητας

Τech & Science / Η Meta παρουσίασε τα πρώτα Ray-Ban με ενσωματωμένη οθόνη επαυξημένης πραγματικότητας

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ παρουσίασε τα γυαλιά στο συνέδριο Meta Connect στην Καλιφόρνια, σημειώνοντας ότι «τα γυαλιά είναι το μόνο μέσο όπου η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να δει και να ακούσει ό,τι βλέπεις κι ακούς εσύ»
LIFO NEWSROOM
Νέο εργαλείο AI προβλέπει τον κίνδυνο για 1.000 ασθένειες έως και 20 χρόνια πριν

Τech & Science / Νέο εργαλείο AI προβλέπει τον κίνδυνο για 1.000 ασθένειες έως και 20 χρόνια πριν

Λαμβάνει υπόψη το ιατρικό ιστορικό, βασικά δημογραφικά στοιχεία και παράγοντες τρόπου ζωή ώστε να εκτιμήσει αν και πότε μπορεί να εμφανιστούν παθήσεις όπως καρκίνος, διαβήτης και καρδιολογικά ή αναπνευστικά νοσήματα
LIFO NEWSROOM
Η Σελήνη «πωλείται»: Φινλανδική εταιρεία αγόρασε ήδη πόρους - Τι είναι το Ήλιο-3

Τech & Science / Η Σελήνη «πωλείται»: Φινλανδική εταιρεία αγόρασε ήδη πόρους - Τι είναι το Ήλιο-3

Το ηλιακό φως «βομβαρδίζει» το φεγγάρι με Ήλιο-3 εδώ και 4 δισεκατομμύρια χρόνια - Επειδή η Σελήνη δεν έχει μαγνητικό πεδίο, το ισότοπο παραμένει στην επιφάνεια, αντίθετα με τη Γη, όπου απορρίπτεται στο διάστημα
LIFO NEWSROOM
Πώς χρησιμοποιούν οι άνθρωποι το ChatGPT – Η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα μελέτη

Τech & Science / Πώς χρησιμοποιούν οι άνθρωποι το ChatGPT – Η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα μελέτη

Η μελέτη αποδεικνύει ότι το μοντέλο δεν χρησιμοποιείται μόνο για την επιτάχυνση επαγγελματικών διαδικασιών αλλά και για να εμπλουτίσει την καθημερινή ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως
LIFO NEWSROOM
Η Apple αποκλείει τους Ευρωπαίους χρήστες από τη νέα λειτουργία ζωντανής μετάφρασης των AirPods Pro

Τech & Science / Η Apple αποκλείει τους Ευρωπαίους χρήστες από τη νέα λειτουργία ζωντανής μετάφρασης των AirPods Pro

H λειτουργία «Live Translation with AirPods», που αποτελεί μέρος του Apple Intelligence, δεν θα ενεργοποιείται εάν ο χρήστης βρίσκεται εντός ΕΕ και ο λογαριασμός Apple ανήκει σε περιοχή της ΕΕ
LIFO NEWSROOM