Ιάπωνες ερευνητές εφηύραν «ηλεκτρικά» chopsticks που δίνουν στο φαγητό πιο αλμυρή γεύση

Ιάπωνες ερευνητές εφηύραν «ηλεκτρικά» chopsticks που κάνουν το φαγητό να μοιάζει πιο αλμυρό Facebook Twitter
Φωτ.: Pixabay
0

Οι επισκέπτες στην Ιαπωνία θα μπορούν σύντομα να απολαύσουν ένα μπολ ramen ή miso χωρίς να χρειάζεται να ανησυχούν για το αν έχει αλάτι.

Σε μία παγκόσμια πρώτη, όπως ισχυρίζονται οι ίδιοι, ερευνητές κατασκεύασαν ξυλάκια chopsticks που δημιουργούν τεχνητά τη γεύση του αλατιού, σε μία προσπάθεια να μειώσουν τα επίπεδα νατρίου σε μερικά από τα πιο δημοφιλή πιάτα της χώρας.

Τα chopsticks λειτουργούν χρησιμοποιώντας ηλεκτρική διέγερση και έναν μίνι υπολογιστή που φοριέται ως βραχιόλι στο χέρι του πελάτη και είναι συνδεδεμένο με τα chopsticks.

Η συσκευή μεταδίδει ιόντα νατρίου από τα τρόφιμα, μέσω των chopsticks, στο στόμα του πελάτη. Εκεί δημιουργούν μια αίσθηση αλμυρού, σύμφωνα με τον Homei Miyashita, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Meiji του Τόκιο, του οποίου το εργαστήριο συνεργάστηκε με τον κατασκευαστή τροφίμων και ποτών Kirin για την ανάπτυξη της συσκευής. 

Η ομάδα είπε ότι θα βελτιώσει το πρωτότυπο και ήλπιζε να κάνει τα chopsticks διαθέσιμα στους καταναλωτές το επόμενο έτος.

Τα σκεύη αυτά θα μπορούσαν να έχουν έναν ευρύ αντίκτυπο στο ιαπωνικό κοινό, καθώς η παραδοσιακή διατροφή τείνει να είναι πλούσια σε αλάτι λόγω της χρήσης συστατικών όπως miso και σάλτσα σόγιας.

Ο μέσος Ιάπωνας ενήλικας καταναλώνει περίπου 10 γραμμάρια αλατιού την ημέρα, διπλάσια από την ποσότητα που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Το υπουργείο Υγείας έχει προτείνει τη μείωση της ημερήσιας πρόσληψης αλατιού σε μέγιστο 7,5 γραμμάρια για τους άνδρες και 6,5 γραμμάρια για τις γυναίκες.

Ιάπωνες ερευνητές εφηύραν «ηλεκτρικά» chopsticks που κάνουν το φαγητό να μοιάζει πιο αλμυρό Facebook Twitter
Φωτ.: Meiji University

Τα ειδικά αυτά chopticks χρησιμοποιούν «ηλεκτρισμό πολύ χαμηλής τάσης – όχι αρκετό για να επηρεάσει το ανθρώπινο σώμα – προκειμένου να προσαρμόσουν τη λειτουργία ιόντων όπως το χλωριούχο νάτριο και το γλουταμινικό νάτριο ώστε να αλλάξουν την αντίληψη της γεύσης, κάνοντας τα τρόφιμα να φαίνονται πιο δυνατά ή αδύναμα», είπε η κατασκευάστρια εταιρεία Kirin.

Οι Miyashita και Kirin είπαν ότι οι κλινικές δοκιμές σε άτομα που ακολουθούν δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο επιβεβαίωσαν ότι η συσκευή ενισχύει την αλμυρή γεύση των τροφίμων ενώ την ίδια ώρα η τροφή έχει στην πραγματικότητα κατά περίπου 1,5 φορές χαμηλότερη περιεκτικότητα σε νάτριο.

Οι συμμετέχοντες που κατανάλωσαν σούπα miso με λιγότερο αλάτι σχολίασαν θετικά τον βελτιωμένο «πλούτο, τη γλυκύτητα και τη συνολική νοστιμιά» του πιάτου.

Η υψηλή πρόσληψη αλατιού μπορεί να συμβάλει στην υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία είναι η μεγαλύτερη αιτία καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών.

«Για να αποτρέψουμε αυτές τις ασθένειες, πρέπει να μειώσουμε την ποσότητα αλατιού που λαμβάνουμε», δήλωσε ο ερευνητής του Kirin, Ai Sato.

«Αν προσπαθούμε να αποφύγουμε τη λήψη αλατιού με συμβατικό τρόπο, θα πρέπει να αποχαιρετίσουμε το αγαπημένο μας φαγητό ή να τρώμε πιο ήπιο φαγητό».

Ιάπωνες ερευνητές εφηύραν «ηλεκτρικά» chopsticks που κάνουν το φαγητό να μοιάζει πιο αλμυρό Facebook Twitter
Φωτ.: Meiji University

Το εργαστήριο του Miyashita διερευνά και άλλους τρόπους με τους οποίους μπορεί να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία για την ενεργοποίηση των αισθήσεων.

Έχει επίσης εφεύρει μια οθόνη τηλεόρασης, που ο χρήστης μπορεί όταν τη γλείφει να μιμείται τις γεύσεις διαφόρων φαγητών.

Με πληροφορίες του Guardian

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διαρροή ιδιωτικών συνομιλιών του ChatGPT στο Google

Τech & Science / Διαρροή ιδιωτικών συνομιλιών του ChatGPT στο Google

Πολλοί χρήστες συνειδητοποίησαν έκπληκτοι ότι περιεχόμενο που θεωρούσαν ιδιωτικό - όπως αιτήσεις εργασίας, επιχειρηματικά σχέδια, κομμάτια κώδικα ή ακόμα και ευαίσθητα προσωπικά δεδομέν - ήταν ξαφνικά δημόσια προσβάσιμο με ένα απλό κλικ
LIFO NEWSROOM
Σουηδία: Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε πως συμβουλεύεται το ChatGPT για «μια δεύτερη γνώμη» στις πολιτικές του αποφάσεις

Τech & Science / Σουηδία: Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε πως συμβουλεύεται το ChatGPT για «μια δεύτερη γνώμη» στις πολιτικές του αποφάσεις

«Όσο περισσότερο βασίζεται στη τεχνητή νοημοσύνη για απλά ζητήματα, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος να υπερεμπιστευτεί το σύστημα. Πρέπει να απαιτήσουμε αξιοπιστία. Δεν ψηφίσαμε το ChatGPT»
LIFO NEWSROOM
Θέλει να γίνει το Android των ανθρωποειδών ρομπότ: H OpenMind υπόσχεται επανάσταση στη συμβίωση ανθρώπου–μηχανής

Τech & Science / Θέλει να γίνει το Android των ανθρωποειδών ρομπότ: H OpenMind υπόσχεται επανάσταση στη συμβίωση ανθρώπου–μηχανής

Με λογισμικό ανοικτού κώδικα που επιτρέπει στα ρομπότ να επικοινωνούν, να μαθαίνουν και να συνυπάρχουν, η νεοφυής εταιρεία από τη Silicon Valley φιλοδοξεί να γίνει το λειτουργικό σύστημα των ανθρωποειδών ρομπότ της επόμενης εποχής.
LIFO NEWSROOM
Μούμια με τατουάζ

Τech & Science / Τα τατουάζ στα χέρια μιας μούμιας, ηλικίας 2.300 ετών, αποκαλύπτουν νέες πληροφορίες για την τεχνική τους στην αρχαία Σιβηρία

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ότι τα τατουάζ της μουμιοποιημένης γυναίκας, που απεικονίζουν φανταστικά ζώα, δημιουργήθηκαν με άγνωστα εργαλεία, πιθανώς από βιοδιασπώμενα υλικά
LIFO NEWSROOM
Καρκίνος: Ξένοι ερευνητές με επικεφαλής Έλληνα καθηγητή ανέπτυξαν καινοτόμο μέθοδο για διάγνωση και θεραπεία

Τech & Science / Καρκίνος: Ξένοι ερευνητές με επικεφαλής Έλληνα καθηγητή ανέπτυξαν καινοτόμο μέθοδο για διάγνωση και θεραπεία

«Τα ευρήματα αυτής της έρευνας θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντική εξέλιξη στη διάγνωση, την πρόγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου», δήλωσε ο Κώστας Αρβανίτης
LIFO NEWSROOM
Πώς η κλιματική κρίση απειλεί τον εγκέφαλο: Οι επιπτώσεις της ζέστης σε νευρολογικές παθήσεις

Τech & Science / Πώς η κλιματική κρίση απειλεί τον εγκέφαλο: Οι επιπτώσεις της ζέστης σε νευρολογικές παθήσεις

Η ακραία ζέστη λόγω της κλιματικής αλλαγής επιδεινώνει νευρολογικές παθήσεις όπως η επιληψία, η άνοια και τα εγκεφαλικά - Τι αποκαλύπτουν επιστήμονες για τον «καυτό εγκέφαλο» και τις νέες προκλήσεις που έρχονται
LIFO NEWSROOM