Η πρώτη πλωτή πόλη της Γης

Η πρώτη πλωτή πόλη της Γης Facebook Twitter
0

Ιστορική συμφωνία υπεγράφη για τη δημιουργία της πρώτης βιώσιμης, πλωτής πόλης στον κόσμο.

Ο δήμος της πόλης Busan στη Νότια Κορέα, ο UN-Habitat και ο OCEANIX έβαλαν τις υπογραφές για την υλοποίηση του πρότζεκτ στα ανοικτά των ακτών της νοτιοκορεατικής πόλης 3,4 εκατομμυρίων κατοίκων.

Σχεδιασμένο από τον Bjarke Ingels Group (BIG), το φιλόδοξο πρότζεκτ πρωτοπαρουσιάστηκε πριν δύο χρόνια και προβλέπει μια πόλη από εξαγωνικές πλατφόρμες η οποία θα είναι ανθεκτική σε φυσικές καταστροφές όπως πλημμύρες, τσουνάμι και τυφώνες.

«Οι βιώσιμες επιπλέουσες πόλεις είναι μέρος του οπλοστασίου στρατηγικών κλιματικής προσαρμογής που έχουμε διαθέσιμο. Αντί να μαχόμαστε το νερό, ας ζήσουμε σε αρμονία μαζί του. Μέσα από την ιδέα της επιπλέουσας πόλης, προσβλέπουμε στην εξέλιξη λύσεων κλιματικής προσαρμογής και βασισμένων στη φύση και η ιδανική επιλογή για το πρωτότυπο είναι η Busan» επεσήμανε η εκτελεστική διευθύντρια του UN-Habitat, Maimunah Mohd Sharif.

Το Μπουσάν όπως και πολλές άλλες παράκτιες πόλεις στον κόσμο απειλείται ευθέως από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας λόγω του λιωσίματος των πάγων από την υπερθέρμανση του πλανήτη. 

Το σχέδιο της πλωτής πόλης είναι ουσιαστικά ένα σύνολο από εξαγωνικές πλατφόρμες που επιπλέουν στο νερό. Τα εξάγωνα θεωρούνται ευρέως από τα πιο αποτελεσματικά αρχιτεκτονικά σχήματα καθώς επιτρέπουν στους κατασκευαστές να εξοικονομούν χώρο και υλικά. 

Οι πλατφόρμες της πόλης θα ενισχυθούν από μια επίστρωση ασβεστόλιθου δύο έως τρεις φορές πιο σκληρή από το τσιμέντο. Το στρώμα αυτό γίνεται πιο σκληρό με τον καιρό και μπορεί να επιδιορθώνεται μόνο του, με αποτέλεσμα να αντέχει σε σκληρές καιρικές συνθήκες.

Ο στόχος είναι να αναπτυχθεί μια αντιπλημμυρική πόλη που θα έχει πλήρη αυτάρκεια σε νερό τροφή και ενέργεια. Παράλληλα, κλουβιά κάτω από τις πλατφόρμες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη της θαλάσσιας ζωής. 

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βρισκόμαστε πιο κοντά από ποτέ σ’ ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα;

Τech & Science / Πόσο κοντά βρισκόμαστε σ’ ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα;

Σύμφωνα με το βιβλίο «Nuclear Age», ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος από ποτέ, με την παρουσία τουλάχιστον εννέα πυρηνικών δυνάμεων και την έλλειψη αποτελεσματικού διεθνούς πλαισίου για τον περιορισμό της απειλής.
LIFO NEWSROOM
Η Ε.Ε. αποσύρει iPhone από την αγορά λόγω υπερβολικής ακτινοβολίας

Τech & Science / Η ΕΕ αποσύρει iPhone από την αγορά λόγω υπερβολικής ακτινοβολίας

Η υπόθεση ξεκίνησε στη Γαλλία, όταν τεχνικοί έλεγχοι αποκάλυψαν ότι το συγκεκριμένο μοντέλο ξεπερνούσε το όριο SAR, δηλαδή τον δείκτη που υπολογίζει πόση ακτινοβολία απορροφά ο ανθρώπινος οργανισμός
LIFO NEWSROOM
Αυξάνονται τα κρούσματα υπνικής άπνοιας στους καύσωνες

Τech & Science / Αυξάνονται τα κρούσματα υπνικής άπνοιας στους καύσωνες

Η υπνική άπνοια, κατά την οποία η αναπνοή του ατόμου διακόπτεται κατά τη διάρκεια της νύχτας, δεν προκαλεί απλώς υπερβολική υπνηλία, αλλά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υπέρτασης, εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2
LIFO NEWSROOM
Παγκόσμια βλάβη στη Microsoft: Προβλήματα σε Outlook, Teams, Minecraft και μεγάλες εταιρείες

Τech & Science / Παγκόσμια βλάβη στη Microsoft: Προβλήματα σε Outlook, Teams, Minecraft και μεγάλες εταιρείες

Η εταιρεία αναφέρει ότι «ορισμένοι χρήστες του Microsoft 365 ενδέχεται να αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις ή δυσκολίες σύνδεσης», ενώ οι μηχανικοί της εργάζονται για την πλήρη αποκατάσταση των υπηρεσιών
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Σπίτι στην Πισιδία χτίστηκε με λίθους που φέρουν στα ελληνικά επιστολή του Ρωμαίου αυτοκράτορα Καρακάλλα

Τech & Science / Τουρκία: Σπίτι στην Πισιδία χτίστηκε με λίθους που φέρουν στα ελληνικά επιστολή του Ρωμαίου αυτοκράτορα Καρακάλλα

Το σπίτι χτίστηκε τη δεκαετία του 1950 από κατοίκους που, δίχως να το γνωρίζουν, χρησιμοποίησαν πέτρες από τα ερείπια της αρχαίας πόλης Τακίνα στο Πολυδώριο Πισιδίας
LIFO NEWSROOM