ΣTA PODCAST THΣ LIFO

Η πρώτη φωτογραφία του Τιτάνα

Η πρώτη φωτογραφία του Τιτάνα Facebook Twitter
0

Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα μια εντυπωσιακή υπέρυθρη εικόνα του Τιτάνα, του μεγαλύτερου φεγγαριού του Κρόνου, η οποία ελήφθη από το σκάφος Cassini στις 13 Νοεμβρίου.

Η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ σημειώνει ότι τα χρώματα δεν είναι πραγματικά, καθώς χρησιμοποιήθηκαν διαφορετικά μήκη κύματος με φασματόμετρο υπέρυθρης χαρτογράφησης. Παρά το γεγονός αυτό πάντως η NASA αναφέρει ότι  οι εικόνες δείχνουν πως η επιφάνεια του φεγγαριού του Κρόνου είναι πολύ παρόμοια με της Γης: υπάρχουν αμμόλοφοι, λίμνες μεθανίου και κανάλια ποταμών.

Η φωτογραφία έχει διαφορετικά επίπεδα λεπτομέρειας, τα οποία είναι ανάλογα με το ύψος στο οποίο πετούσε το Cassini όταν "απαθανάτιζε" αυτό το φεγγάρι του Κρόνου. Η μικρότερη απόσταση που το πλησίασε ήταν τα 10.000 χιλιόμετρα.

Ο Τιτάνας είναι το μεγαλύτερο φεγγάρι του Κρόνου και το δεύτερο μεγαλύτερο στο ηλιακό σύστημα (με διάμετρο 50% μεγαλύτερη από το δικό μας Φεγγάρι). Περιβάλλεται από πυκνή ομίχλη, και έτσι τηλεσκόπια δεν είναι ποτέ σε θέση να το παρατηρήσουν με ακρίβεια. Εκτός από την πυκνή και πολύπλοκη ατμόσφαιρα του  που αποτελείται από μεθάνιο και άνθρακα, στον Τιτάνα έχει ανιχνευτεί και προπυλένιο, το μόνο μέρος όπου η ουσία αυτή έχει βρεθεί στο ηλιακό μας σύστημα εκτός από τη Γη.

0

ΣTA PODCAST THΣ LIFO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Bryan Johnson

Υγεία & Σώμα / «Ζήστε, χωρίς να γεράσετε»: Ο γιατρός των εκατομμυριούχων που «παγώνει» τον χρόνο αποκαλύπτει τις μεθόδους του

Τα τρία επίπεδα μιας ζωής που για την ώρα μπορούν να πληρώσουν λίγοι, αλλά σε μερικά χρόνια θα είναι διαθέσιμα σε όλους.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ