Την πλήρη ανασκαφή ενός θαμμένου πλοίου των Βίκινγκς, για πρώτη φορά μετά από έναν αιώνα, πρόκειται να πραγματοποιήσουν Νορβηγοί αρχαιολόγοι.

 

Την ανακοίνωση έκανε η νορβηγική κυβέρνηση αναφέροντας ότι η χώρα διαθέτει 15,6 εκατ. νορβηγικές κορόνες (περίπου 1,5 εκατ. δολάρια) για την πρώτη τέτοιου μεγέθους ανασκαφή για πρώτη φορά μετά από περισσότερα από 100 χρόνια.

 

Εκκρεμεί η έγκριση του προϋπολογισμού από το Κοινοβούλιο ενώ οι ερευνητές ελπίζουν να ξεκινήσουν την ανασκαφή τον Ιούνιο, ανέφερε ο Ντέιβιντ Νικέλ στο Forbes.

 

Επιστήμονες της ψηφιακής αρχαιολογίας από το Νορβηγικό Ινστιτούτο Έρευνας και Πολιτιστικής Κληρονομιάς (NIKU) ανακάλυψαν το σπάνιο πλοίο Gjellestad των Βίκινγκς, μήκους σχεδόν 20 μέτρα, το φθινόπωρο του 2018.

 

Το πλοίο εντοπίστηκε με ραντάρ που διεισδύει στο έδαφος, αν και ήταν θαμμένο μόλις 50 εκατοστά κάτω από την επιφάνεια ενός αγροτικού οικοπέδου, όπως ανέφερε, ο Τζέισον Ντάλεϊ στο περιοδικό Smithsonian εκείνη την εποχή.

 

Σύμφωνα με το Forbes, το πλοίο Gjellestad πέρασε πάνω από 1.000 χρόνια θαμμένο κοντά στο Jell Mound στην κομητεία Østfold. Τρία καλά διατηρημένα πλοία Βίκινγκς που είχαν ανακαλυφθεί προηγουμένως στη Σκανδιναβική χώρα ανασκάφτηκαν το 1868, το 1880 και το 1904, αντίστοιχα, αναφέρουν οι νορβηγικές αρχές.

 

Αυτή τη φορά, οι αρχαιολόγοι θα έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν μια πλήρη ανασκαφή που συμμορφώνεται με τα σύγχρονα πρότυπα.

 

«(Αυτό το έργο) είναι σημαντικό επειδή πριν από περισσότερα από 100 χρόνια ανασκάψαμε το τελευταίο θαμμένο πλοίο» λέει ο Γιαν Μπιλ, επιμελητής της συλλογής πλοίων Βίκινγκς στο Μουσείο Πολιτιστικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Όσλο.

 

«Με την τεχνολογία και τον εξοπλισμό που διαθέτουμε σήμερα, έχουμε μια τεράστια ευκαιρία να καταλάβουμε γιατί έγιναν αυτές οι ταφές των πλοίων».

 

Οι ερευνητές πιέζονται να δράσουν γρήγορα: Τον Ιανουάριο, ο Μπιλ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου καθώς η ξύλινη κατασκευή του πλοίου υπέφερε από «σοβαρές» μυκητιακές επιθέσεις, σύμφωνα με τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό NRK.

 

Ο χώρος ταφής βρίσκεται κοντά σε μια τάφρο αποχέτευσης που δημιουργεί υγρασία στο έδαφος. Αυτές οι συνθήκες, σε συνδυασμό με την έκθεση του πλοίου στον αέρα κατά τη διάρκεια μιας δοκιμαστικής ανασκαφής, πιθανότατα να επιταχύνουν το ρυθμό της αποσύνθεσής του, αναφέρει το Maritime Executive.

 

«Επείγει να βγάλουμε αυτό το πλοίο από το έδαφος», λέει ο Σβέινουνγκ Ρότεβαν, Υπουργός Κλίματος και Περιβάλλοντος της Νορβηγίας στο NRK.

 

Το πλοίο Gjellestad πιθανότατα χρησίμευε ως ένα μεγάλο μέρος ανάπαυσης για έναν ισχυρό βασιλιά ή βασίλισσα των Βίκινγκς, ανέφερε ο Άντριου Κάρι στο National Geographic το 2018.

 

 

Οι ερευνητές ανακάλυψαν τα ερείπια αρκετών σπιτιών και ταφικών ερειπίων γύρω από την περιοχή, οδηγώντας τους στη θεωρία ότι ο τόπος ταφής ήταν μέρος κάποιου νεκροταφείου την εποχή των Βίκινγκς.

 

«Η ταφή του πλοίου δεν είναι μεμονωμένη, αλλά αποτελεί μέρος ενός νεκροταφείου το οποίο έχει σαφώς σχεδιαστεί για να επιδεικνύει δύναμη και επιρροή», λέει σε δήλωσή του ο αρχαιολόγος του NIKU Λαρς Γκούσταβσεν.

 

Με επικεφαλής τον δρ. Κνουτ Πάσκε, επιστήμονες της ψηφιακής αρχαιολογίας στο NIKU ανακάλυψαν την ταφή του Gjellestad χρησιμοποιώντας την τεχνολογία georadar (γεω-ραντάρ).

 

Στέλνοντας δηλαδή, ηλεκτρομαγνητικά κύματα στο έδαφος και καταγράφοντας τις περιοχές, όπου τα κύματα δρουν διαφορετικά, οι ερευνητές είναι σε θέση να κατασκευάσουν εικόνες των αντικειμένων που είναι θαμμένα υπόγεια χωρίς να τα επηρεάζουν.

 

Η ίδια τεχνολογία αποκάλυψε άλλους εκπληκτικούς αρχαιολογικούς θησαυρούς στη Νορβηγία.Μόλις πέρυσι, οι αρχαιολόγοι της NIKU συνάντησαν τα ερείπια ενός άλλου πλοίου των Βίκινγκς σε μια περιοχή δίπλα στην Εκκλησία Edøy, που βρίσκεται στο νησί της Edoeya,όπως είχε δηλώσει η Τερέζα Μάχεμερ στο περιοδικό Smithsonian.

 

Mε πληροφορίες από το SmithsonianMag