Η Φινλανδία υποδέχεται τον ισχυρότερο υπερυπολογιστή της Ευρώπης

Η Φινλανδία υποδέχεται τον ισχυρότερο υπερυπολογιστή της Ευρώπης Facebook Twitter
Φωτ.: LUMI / Pekka Agarth
0

Ο LUMI, ο πρώτος ισχυρότερος υπερυπολογιστής στην Ευρώπη και ο τρίτος ισχυρότερος στον κόσμο, εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα στο Kajaani της Φινλανδίας περίπου 500 χιλιόμετρα βόρεια του Ελσίνκι.

Σύμφωνα με το δελτίου Τύπου που εξέδωσε η εταιρεία, ο υπερυπολογιστής θα χρησιμοποιείται για την κατανόηση περίπλοκων φαινομένων, όπως είναι η κλιματική αλλαγή αλλά ταυτόχρονα θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και της κβαντικής τεχνολογίας.

Ο υπολογιστής, οποίος μπορεί να παράγει ισχύ ισοδύναμη με περίπου δύο εκατομμύρια φορητούς υπολογιστές, ανήκει στην EuroHPC και λειτουργεί από μία κοινοπραξία δέκα χωρών.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, ο LUMI (Large Unified Modern Infrastructure) είναι πολύ φιλικός προς το περιβάλλον, ένα χαρακτηριστικό που το διαφοροποιεί από τους υπερπολογιστές που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ενέργειας.

Ο υπολογιστής λειτουργεί εξ ολοκλήρου με υδροηλεκτρική ενέργεια, ενώ η θερμότητα που θα απορρίπτει θα αξιοποιηθεί στο δίκτυο θέρμανσης κατοικιών στην περιοχή Kajaani, σύμφωνα με το Interesting Engineering. Αυτό σημαίνει πως αποτελεί βασικό εργαλείο για την προώθηση της πράσινης μετάβασης σε κοινωνίες και οικονομίες με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Η Φινλανδία υποδέχεται τον ισχυρότερο υπερυπολογιστή της Ευρώπης Facebook Twitter
Φωτ.: LUMI

Η επιλογή της τοποθεσίας του LUMI δεν είναι τυχαία, καθώς σύμφωνα με το Euractiv, το κλίμα στο Kajaani είναι ιδιαίτερο δροσερό, γεγονός που βοηθά στη διατήρηση της σωστής θερμοκρασίας του υπολογιστή.

Είναι ένας από τους ισχυρότερους στον κόσμο

Για ένα σημαντικό βήμα για τον ψηφιακό και πράσινο μετασχηματισμό της Ευρώπης έκανε λόγο η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με ρόλο «Ευρώπη έτοιμη για την Ψηφιακή Εποχή» (2019-2024), Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

«Ο LUMI είναι πλέον ο ταχύτερος και πιο ενεργειακά αποδοτικός υπερυπολογιστής στην Ευρώπη και ένας από τους ισχυρότερους στον κόσμο. Χάρη στην τεράστια υπολογιστική του ικανότητα, ο LUMI θα επιτρέψει επιστημονικές ανακαλύψεις, για παράδειγμα στην ιατρική και την έρευνα για το κλίμα, με πολύ ταχύτερους ρυθμούς. Αυτό θα μπορούσε να αφορά την ανάπτυξη εμβολίων, τη διάγνωση του καρκίνου ή τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Πρόκειται για ένα σπουδαίο παράδειγμα των τεράστιων δυνατοτήτων της τεχνητής νοημοσύνης για τη βελτίωση της ζωής μας», κατέληξε.

Με πληροφορίες από Interesting Engineering και Euractiv

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καρκίνος του παγκρέατος: Ένα βήμα πιο κοντά στην εύρεση θεραπείας μετά από επιστημονική ανακάλυψη

Τech & Science / Καρκίνος του παγκρέατος: Ένα βήμα πιο κοντά στην εύρεση θεραπείας μετά από επιστημονική ανακάλυψη

Ελπίδα για νέες θεραπείες για τον καρκίνο του παγκρέατος αφού οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η εξάπλωση της νόσου υποβοηθάται από απενεργοποίηση μορίων σε βασικά γονίδια
LIFO NEWSROOM