No.1

Η Ελληνίδα αστροφυσικός Βίκυ Καλογερά τιμάται με το Βραβείο Αστροφυσικής «Χάϊνεμαν» 2018

Η Ελληνίδα αστροφυσικός Βίκυ Καλογερά τιμάται με το Βραβείο Αστροφυσικής «Χάϊνεμαν» 2018 Facebook Twitter
0

Ακόμη μία σημαντική διεθνής διάκριση για την Ελληνίδα διακεκριμένη αστροφυσικό Βίκυ Καλογερά, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Νορθγουέστερν του Ιλινόις, η οποία βραβεύεται με το Βραβείο Αστροφυσικής «Ντάνι Χάϊονεμαν» για το 2018.

Το βραβείο απονέμουν το Αμερικανικό Ινστιτούτο Φυσικής και η Αμερικανική Αστρονομική Εταιρεία για να τιμήσουν το έργο της κ. Καλογερά πάνω στις μαύρες τρύπες, τα άστρα νετρονίων και τους λευκούς νάνους.

«Αποτελεί μεγάλη τιμή για μένα η βράβευσή μου με το Βραβείο Χάϊνεμαν» δήλωσε η Ελληνίδα αστροφυσικός, η οποία είχε -και συνεχίζει να έχει- σημαντική συμβολή στη μελέτη των βαρυτικών κυμάτων από μαύρες τρύπες και άστρα νετρονίων.

Το σκεπτικό που συνοδεύει την ανακοίνωση της βράβευσης επισημαίνει τις «θεμελιώδεις συνεισφορές» της κ. Καλογερά, ιδίως όσον αφορά τα ζεύγη μαύρων οπών και άστρων νετρονίων (πάλσαρ), καθώς επίσης των ηλεκτρομαγνητικών και βαρυτικών κυμάτων που προέρχονται από τέτοια φαινόμενα, ενώ παράλληλα τονίζεται ότι η έρευνά της εγείρει νέα σημαντικά ερωτήματα στο πεδίο της αστροφυσικής.

Ένα βασικό ερώτημα, όπως ανέφερε η ίδια με αφορμή τη βράβευσή της, είναι «να καταλάβουμε τι συμβαίνει όταν δύο άστρα νετρονίων συγκρούονται μεταξύ τους, κάτι για το οποίο χρειαζόμαστε στοιχεία τόσο από τα βαρυτικά, όσο και από τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα». Αυτή η μελέτη θα φωτίσει περισσότερο την ίδια τη φύση της βαρύτητας και πώς αυτή συμπεριφέρεται στα αστροφυσικά συστήματα.

Η Ελληνίδα επιστήμονας προσελκύθηκε από την αστρονομία και την αστροφυσική όταν ακόμη σπούδαζε φυσική στην Ελλάδα. «Η αστρονομία πραγματικά άγγιξε μία χορδή μου και έκτοτε "κόλλησα" μαζί της», τόνισε. Ήδη, από το διδακτορικό της αποφάσισε να εστιάσει την έρευνά της στις μαύρες τρύπες και στα άστρα νετρονίων, με τα οποία ασχολείται έκτοτε για πάνω από 20 χρόνια.

Η κ. Καλογερά αποφοίτησε από το Τμήμα Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1992 και πήρε το διδακτορικό της στην αστρονομία από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις το 1997. Αφού έκανε μεταδιδακτορική έρευνα στο Κέντρο Αστροφυσικής Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν, έγινε επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Northwestern το 2001 και τακτική καθηγήτρια το 2009. Είναι συνιδρύτρια και διευθύντρια του Κέντρου Διεπιστημονικής Εξερεύνησης και Έρευνας στην Αστροφυσική (CIERA) του ίδιου πανεπιστημίου, φέροντας πλέον τον τίτλο της διακεκριμένης καθηγήτριας του Τμήματος Φυσικής και Αστρονομίας του Northwestern.

Το Βραβείο Heineman φέρει το όνομα του μηχανικού, επιχειρηματία και χορηγού των επιστημών Dannie N. Heineman. Απονέμεται κάθε χρόνο από το 1979 από το Ίδρυμα Χάϊνεμαν και συνοδεύεται από το ποσό των 10.000 δολαρίων.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Τech & Science
0

No.1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΙΘΗΚΟΣ PUNCH ΖΩΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ ΙΑΠΩΝΙΑ

Τech & Science / Γιατί οι μαμάδες του ζωικού βασιλείου εγκαταλείπουν τα μικρά τους;

Ένας Ιαπωνικός μακάκος έχει γίνει viral διεθνώς αφού απορρίφθηκε από τη μητέρα του και δημιούργησε δεσμό με ένα λούτρινο παιχνίδι - Έκτοτε πολλοί αναρωτιούνται γιατί μία μαμά στο ζωικό βασίλειο μπορεί να εγκαταλείψει το μικρό της
THE LIFO TEAM
Κριστόφ Γκαλφάρ: «Το σύμπαν χωράει στο μυαλό μας, όσο κι αν φαίνεται γιγαντιαίο και ασύλληπτο»

Τech & Science / Κριστόφ Γκαλφάρ: «Το σύμπαν χωράει στο μυαλό μας»

Ο διακεκριμένος φυσικός και συγγραφέας μπεστ σέλερ όπως «Το σύμπαν στα χέρια σας» και «Ο πρίγκιπας των νεφών» πιστεύει ότι η ανακάλυψη εξωγήινης ζωής θα συμβεί προτού καταφέρουμε να αποικίσουμε τον Άρη.
THE LIFO TEAM
ΠΑΤΕΡΑΣ ΠΑΙΔΙ ΥΓΕΙΑ ΓΟΝΕΑΣ

Τech & Science / Έρευνα δείχνει ότι η αλληλεπίδραση με τον πατέρα, και όχι με τη μητέρα, επηρεάζει την υγεία του παιδιού

Η στάση και η συμπεριφορά του πατέρα στα πρώτα χρόνια ζωής ενός παιδιού φαίνεται να παίζει καθοριστικό ρόλο στη μελλοντική του υγεία, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη
THE LIFO TEAM
ΚΑΦΕΣ ΚΟΚΚΟΙ ΚΑΦΕ

Τech & Science / Σε κίνδυνο η καλλιέργεια των κόκκων καφέ λόγω υψηλών θερμοκρασιών

Οι κόκκοι καφέ προέρχονται κυρίως από μια περιοχή γνωστή ως «ζώνη του καφέ» μεταξύ του Τροπικού του Καρκίνου και του Τροπικού του Αιγόκερω, και χρειάζονται συγκεκριμένες θερμοκρασίες και βροχοπτώσεις για να ευδοκιμήσουν
THE LIFO TEAM