Η Apple εξαγοράζει μία εταιρεία κάθε 3-4 εβδομάδες

Η Apple εξαγοράζει μία εταιρεία κάθε 3-4 εβδομάδες Facebook Twitter
EPA
0

Η Apple έχει εξαγοράσει περίπου 100 εταιρείες τα τελευταία έξι χρόνια, δήλωσε ο CEO του κολοσσού της τεχνολογίας, Τιμ Κουκ.

Αυτό αντιστοιχεί σε μία εταιρεία κάθε 3-4 εβδομάδες, σημείωσε ο Κουκ κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνάντησης των μετόχων της Apple, την Τρίτη. Αυτές οι εξαγορές στόχευαν κυρίως στην εξασφάλιση τεχνολογίας και ταλέντου, συμπλήρωσε.

Τον Ιανουάριο η εταιρεία ανακοίνωσε τα υψηλότερα έσοδα της ιστορίας της σε ένα τρίμηνο. Ανήλθαν σε 111,4 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο του οικονομικού έτους 2021.

Η μεγαλύτερη εξαγορά της Apple την τελευταία δεκαετία κόστισε 3 δισεκατομμύρια δολάρια και ήταν εκείνη της Beats Electronics, την οποία ίδρυσε ο ράπερ και παραγωγός Dr. Dre. Ένα άλλο σημαντικό «απόκτημα» ήταν η Shazam, την οποία εξαγόρασε το 2018 για 400 εκατομμύρια δολάρια.

Συνήθως η Apple εξαγοράζει μικρότερες τεχνολογικές εταιρείες και στη συνέχεια ενσωματώνει τις πρωτοπορίες τους στα δικά της προϊόντα. Ένα τέτοιο παράδειγμα ήταν η PrimeSense, μια ισραηλινή εταιρεία 3D τεχνολογίας, η οποία στη συνέχεια συνέβαλε στο FaceID της Apple.

Η λίστα με τις εξαγορές και τις επενδύσεις της Apple έχει μεγάλη ποικιλία. Τον τελευταίο χρόνο απέκτησε αρκετές εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης, μια επιχείρηση για εκδηλώσεις virtual reality, μία startup για πληρωμές και podcast, μεταξύ άλλων.

Παρότι η Apple είναι ένα κερδοφόρο «όχημα» που η αξία του ξεπερνά τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, φαίνεται πως είναι ιδιαίτερα εκλεκτική στο τι αγοράζει. Για παράδειγμα, πρόσφατα ο Έλον Μασκ αποκάλυψε ότι προσέγγισε τον Τιμ Κουκ το 2013, για την εξαγορά της Tesla, όταν η εταιρεία του πάσχιζε το 2013. Όμως, ο τελευταίος δεν δέχθηκε τη συνάντηση.

Επιπλέον, σε σύγκριση με την αξία της, οι εξαγορές της Apple είναι πολύ πιο περιορισμένες από εκείνες πολλών εκ των αντιπάλων της. Η Microsoft πλήρωσε 26 δισεκατομμύρια για το LinkedIn, η Amazon κατέβαλε 13,7 δισεκατομμύρια για τη Whole Foods και το Facebook 19 δισ. δολάρια για το WhatsApp. Οι 10 μεγαλύτερες εξαγορές της Apple αθροιστικά ανέρχονται σε μικρότερο από κάθε μία από αυτές τις συμφωνίες.

Με πληροφορίες από BBC

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ