Η Apple βοήθησε την αμερικανική κυβέρνηση να φτιάξει ένα «άκρως απόρρητο» iPod, λέει πρώην μηχανικός

Η Apple βοήθησε την αμερικανική κυβέρνηση να φτιάξει ένα «άκρως απόρρητο» iPod, λέει πρώην μηχανικός Facebook Twitter
EPA
0

Ο David Shayer καθόταν αμέριμνος στο γραφείο του το 2005 όταν ανώτατο στέλεχος στην Apple του ζήτησε να αναλάβει μια «ειδική υπόθεση» για την εταιρεία.

Του ανέθεσαν, όπως λέει, να δημιουργήσει ένα «άκρως απόρρητο» iPod για λογαριασμό του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ.

Ο Shayer, ένας από τους πρώτους μηχανικούς λογισμικού που προσλήφθηκε για να εργαστεί στο πρώτο iPod, αναφέρθηκε πρόσφατα σε αυτή την «ανάθεση». Εκτός από τον υπεύθυνο του λογισμικού για το iPod, που τον πλησίασε εκείνη την ημέρα, ο Shayer ισχυρίστηκε ότι μόνο άλλα δύο άτομα εντός της Apple γνώριζαν για το έργο: ο αντιπρόεδρος του τμήματος iPod και ο ανώτερος αντιπρόεδρος του λογισμικού. Όλοι οι εμπλεκόμενοι έχουν φύγει πλέον από την εταιρεία, είπε.


Ο Shayer υποστήριξε ότι συναντήθηκε με δύο μηχανικούς από την Bechtel, έναν εργολάβο άμυνας των ΗΠΑ, και του είπαν ότι θα φτιάξουν το «απόρρητο» iPod. Το μόνο που έπρεπε να κάνει ο ίδιος ήταν να παρέχει οποιαδήποτε βοήθεια και τεχνογνωσία απαιτούνταν από την Apple. Το εν λόγω iPod έπρεπε να φαίνεται και να λειτουργεί όπως τα κανονικά iPod, αλλά θα περιείχε κάποιο προσαρμοσμένο υλικό που θα μπορούσε να καταγράφει δεδομένα και να μην ανιχνεύεται από τον μέσο χρήστη, είπε ο Shayer.

«Δεν ήταν μια συνεργασία με την Bechtel με σύμβαση και πληρωμή», τόνισε ο Shayer. «Ήταν η Apple που έκανε μια χάρη στο Υπουργείο Ενέργειας». Η Apple, η Bechtel και το Υπουργείο Ενέργειας δεν σχολίασαν τα όσα δήλωσε ο Shayer.

Η φερόμενη συνεργασία με την κυβέρνηση για την προσθήκη μυστικών χαρακτηριστικών στα προϊόντα της Apple έρχεται σε αντίθεση με τις μέχρι στιγμής γνωστές συγκρούσεις της εταιρείας με το FBI και το Υπουργείο Δικαιοσύνης τα τελευταία χρόνια.

Η Apple έχει επανειλημμένα αντιδράσει στις απαιτήσεις των αμερικανικών αρχών να επιτρέψουν την πρόσβαση σε iPhone υπόπτων, λέγοντας ότι αυτό θα έθετε σε κίνδυνο την ιδιωτικότητα για όλους τους χρήστες της.

Ο Shayer είπε ότι ποτέ δεν ανακάλυψε τι είδους υλικό ήθελαν να προσθέσουν τότε οι δύο μηχανικοί της Bechtel στο «μυστικό» iPod. Αλλά, έχει μια θεωρία: μπορεί να έχουν κατασκευάσει έναν «μετρητή  ραδιενέργειας.

«Θα μπορούσατε να περπατήσετε σε μια πόλη, ακούγοντας άνετα τα τραγούδια σας, ενώ καταγράφετε ενδείξεις ραδιενέργειας ή βόμβας χωρίς κανείς να καταλάβει τίποτα», κατέληξε.

Με πληροφορίες από CNN

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ