Η αποκλεισμένη αστροναύτης της NASA βγήκε για «διαστημικό περίπατο»

Η αποκλεισμένη αστροναύτης της NASA βγήκε για «διαστημικό περίπατο» Facebook Twitter
Φωτ: Χ / @NASA
0

Η αστροναύτης της NASA Σούνι Ουίλιαμς, μία από τους αστροναύτες που έχουν αποκλειστεί εδώ και μήνες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, πήγε για διαστημικό περίπατο την Πέμπτη, για πρώτη φορά από τότε που έφτασε στο σκάφος πριν από επτά μήνες.

Η Σούνι Γουίλιαμς και ο συνάδελφός της, ο αστροναύτης Μπατς Γουίλμορ, ήταν προγραμματισμένο να επιστρέψουν στη Γη μετά από μια εβδομαδιαία αποστολή τον Ιούνιο του 2024, αλλά η επιστροφή τους καθυστέρησε λόγω τεχνικού προβλήματος.

Τώρα, φαίνεται πως στην καλύτερη περίπτωση θα επιστρέψουν στη γη στα τέλη Μαρτίου, αν όχι αργότερα.

Η 59χρονη Γουίλιαμς είναι έμπειρη αστροναύτης, έχοντας πραγματοποιήσει πολλούς διαστημικούς περιπάτους κατά τη διάρκεια προηγούμενων αποστολών της στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Στην τελευταία της εξόρμηση στο διάστημα, που έγινε την Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου, συνεργάστηκε με τον αστροναύτη Νίκ Χέιγκ για να πραγματοποιήσουν συντήρηση στο σκάφος.

Τα καθήκοντά τους περιλάμβαναν την επισκευή εξοπλισμού που διέπει τον προσανατολισμό του σταθμού και την επιδιόρθωση φίλτρων στο τηλεσκόπιο ακτίνων Χ NICER, μεταξύ άλλων εργασιών.

Η NASA δήλωσε ότι ο εξάωρος διαστημικός περίπατος, ο όγδοος στην καριέρα της Σούνι Γουίλιαμς, πήγε καλά, καθώς οι αστροναύτες ολοκλήρωσαν τις εργασίες που έπρεπε να κάνουν.

Όμως δεν θα είναι η τελευταία φορά που η Γουίλιαμς θα «περπατήσει στο διάστημα» ως μέρος αυτής της αποστολής. Στις 23 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιήσει δεύτερο διαστημικό περίπατο μαζί με τον Μπατς Γουίλμορ, στο πλαίσιο του οποίου θα κάνουν εργασίες έρευνας και συντήρησης.

Η Σούνι Γουίλιαμς και ο Μπατς Γουίλμορ ξεκίνησαν για μια αποστολή οκτώ ημερών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με το σκάφος Starliner της Boeing τον Ιούνιο του 2024.

Ωστόσο, τεχνικά προβλήματα, όπως διαρροές ηλίου και δυσλειτουργίες των προωθητήρων, σήμαιναν ότι το Starliner δεν ήταν ασφαλές για την επιστροφή τους.

Η NASA σχεδιάζει να τους φέρει πίσω στη Γη στα τέλη Μαρτίου με ένα διαστημόπλοιο που κατασκευάστηκε από τη SpaceX, μια από τους βασικούς ανταγωνιστές της Boeing στον τομέα της διαστημικής εξερεύνησης.

Ωστόσο, παρά τις αναποδιές αυτές, οι αστροναύτες συνέχισαν το έργο τους στον Διαστημικό Σταθμό περιμένοντας ένα ασφαλές ταξίδι πίσω στο σπίτι τους, τον πλανήτη γη.

Με πληροφορίες από BBC

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Πιστεύω ότι υπάρχει ζωή εκεί σήμερα»: Το ταξίδι για την αποστολή ανθρώπου στον Άρη μέσα από εικόνες

Τech & Science / «Πιστεύω ότι υπάρχει ζωή εκεί σήμερα»: Το ταξίδι για την αποστολή ανθρώπου στον Άρη μέσα από εικόνες

Ο Έλον Μασκ, με την υπερβολική του αισιοδοξία, ίσως να επισπεύδει τις εξελίξεις, αλλά και να επαναφέρει τον Άρη στο προσκήνιο της επιστημονικής και πολιτισμικής φαντασίας
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιστημονικό ορόσημο: Γεγονός η πρώτη εγκυμοσύνη με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης

Τech & Science / Επιστημονικό ορόσημο: Γεγονός η πρώτη εγκυμοσύνη με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης

Το σύστημα STAR (Sperm Track and Recovery) και αντλεί την έμπνευσή του από παρόμοιες μεθόδους που χρησιμοποιούν οι αστροφυσικοί για την ανίχνευση νέων άστρων ή πλανητών μέσω τεχνητής νοημοσύνης
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ
Apple: Οι καθυστερήσεις αναβάθμισης της Siri με Τεχνητή Νοημοσύνη προβληματίζουν τους επενδυτές

Τech & Science / Apple: Οι καθυστερήσεις αναβάθμισης της Siri με Τεχνητή Νοημοσύνη προβληματίζουν τους επενδυτές

Οι προσπάθειες ενσωμάτωσης του Apple Intelligence δεν έχουν ακόμη αποδώσει - Η Apple βρίσκεται «ουσιαστικά τρία χρόνια πίσω» στην ανάπτυξη ενός σύγχρονου φωνητικού βοηθού, επισημαίνουν αναλυτές
LIFO NEWSROOM
Η τεχνολογία πίσω από τα εμβόλια Covid φέρνει ελπίδες για θεραπεία του HIV

Τech & Science / Η τεχνολογία πίσω από τα εμβόλια Covid φέρνει ελπίδες για θεραπεία του HIV

Αυστραλοί ερευνητές ανακοίνωσαν ότι, χρησιμοποιώντας mRNA, κατάφεραν να «ξεγελάσουν» τον ιό ώστε να βγει από την κρυψώνα του – ένα κρίσιμο βήμα για την πλήρη εξάλειψή του από τον οργανισμό
LIFO NEWSROOM
Μία ιαπωνική εταιρεία θέλει να χτίσει πόλη στη Σελήνη μέχρι το 2040 - Αλλά πρώτα πρέπει να φτάσει

Τech & Science / Μία ιαπωνική εταιρεία θέλει να χτίσει πόλη στη Σελήνη μέχρι το 2040 - Αλλά πρώτα πρέπει να φτάσει

Η εταιρεία φιλοδοξεί να δημιουργήσει, μέσα στις επόμενες δεκαετίες, σεληνιακές υποδομές ικανές να υποστηρίξουν 1.000 κατοίκους και να υποδέχονται χιλιάδες επισκέπτες
LIFO NEWSROOM