Περίπου 140 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο φορούν φακούς επαφής, κάτι που οφείλουν στον Otto Wichterle, στον οποίο είναι αφιερωμένο σήμερα το doodle της Google

 

Με αφορμή τα 108 χρόνια από τη γέννησή του, η Google τιμά τον Τσέχο χημικό που εφηύρε τους μαλακούς φακούς επαφής. 

 

Ο Otto Wichterle γεννήθηκε σαν σήμερα το 1913 στο Προστέγιοφ, που ανήκε τότε στην Αυστροουγγαρία και πλέον στην Τσεχία. Από μικρός ήταν λάτρης των επιστημών. Πήρε το διδακτορικό του στην Οργανική Χημεία το 1936 από το Ινστιτούτο Χημικής Τεχνολογίας της Πράγας.

 

Εκεί ο Wichterle- άνθρωπος που φορούσε γυαλιά και ο ίδιος- δίδαξε τη δεκαετία του ‘50, ενώ παράλληλα ανέπτυσσε ένα απορροφητικό και διαφανές τζελ, για εμφυτεύματα στα μάτια. 

 

Εξαιτίας πολιτικών αναταραχών έφυγε από το πανεπιστήμιο και συνέχισε να δουλεύει στο σπίτι την ιδέα του. Το 1961 έφτιαξε τους πρώτους μαλακούς φακούς επαφής χρησιμοποιώντας αυτοσχέδιο εξοπλισμό που περιελάμβανε ένα παιδικό παιχνίδι κατασκευών, ελαφριά μπαταρία ποδηλάτου, μοτέρ από φωνογράφο και σπιτικούς γυάλινους σωλήνες και καλούπια. 

 

Κάτοχος αμέτρητων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και ερευνητής για όλη του τη ζωή, ο Wichterle εξελέγη ως ο πρώτος πρόεδρος της Ακαδημίας της Τσεχίας, έπειτα από την ίδρυση της χώρας το 1993. 

 

Αν και είναι γνωστός για τους φακούς επαφής, οι εφευρέσεις του επίσης έθεσαν τα θεμέλια για σύγχρονες ιατρικές τεχνολογίες, όπως τα «έξυπνα» βιοϋλικά που χρησιμοποιούνται για την αποκατάσταση ανθρώπινων συνδετικών ιστών.