Goldman Sachs: Η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί το 7% των θέσεων εργασίας

Goldman Sachs: Η τεχνητή νοημοσύνη απειλή για το 7% των θέσεων εργασίας Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Η Goldman Sachs παρουσίασε έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης στην αγορά εργασίας.

Η αγορά θέτει ερωτήματα αν εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, όπως για παράδειγμα το ChatGpt, θα αυτοματοποιήσει τις εργασίες με ευκολία και θα μειώσει το κόστος εργασίας.

Τα δύο τρίτα των θέσεων εργασίας, όμως, είναι εκτεθειμένα σε κάποιο βαθμό, αναφέρεται στη μελέτη, ενώ η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αντικαταστήσει μελλοντικά μέχρι και το ένα τέταρτο των σημερινών εργαζομένων.

Όπως αναφέρεται «αν η τεχνολογία ανταποκρινόταν στις υποσχέσεις της, θα έφερνε επίσης σημαντική αναστάτωση στην αγορά εργασίας ισοδύναμη με 300 εκατ. θέσεις εργαζομένων πλήρους απασχόλησης σε μεγάλες οικονομίες». 

Οι δικηγόροι και το διοικητικό προσωπικό φέρονται να είναι μεταξύ εκείνων που κινδυνεύουν περισσότερο να χάσουν τις δουλειές τους.

Ο βασικός ισχυρισμός στην μελέτη της Goldman είναι ότι το 7% των εργαζομένων θα χάσει εντελώς τη δουλειά του τη δεκαετία που ακολουθεί, αφότου η τεχνητή νοημοσύνη υιοθετηθεί από τους μισούς εργοδότες.

Ωστόσο συμπληρώνει ότι οι περισσότεροι απολυμένοι θα βρουν κάτι σχεδόν εξίσου παραγωγικό να κάνουν.

Σε άλλες αναφορές της μελέτης  υποστηρίζεται πως το μπόνους ανάπτυξης λόγω της τεχνητής νοημοσύνης σε παγκόσμιο επίπεδο μπορεί να είναι 1,4 ποσοστιαίες μονάδες, ποσοστό που αντιπροσωπεύει σχεδόν 7τρις δολάρια σε πρόσθετο ετήσιο παγκόσμιο ΑΕΠ για 10 χρόνια. Υπάρχουν βέβαια πολλές μεταβλητές που εμπλέκονται σε αυτές τις εκτιμήσεις.

Με πληροφορίες από Financial Times 

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εφευρέτριες δημιούργησαν "έξυπνο αναπηρικό αμαξίδιο" που συνδέεται με τον εγκέφαλο

Τech & Science / Εφευρέτριες στην Τυνησία δημιούργησαν «έξυπνο αναπηρικό αμαξίδιο» που συνδέεται με τον εγκέφαλο

Το αμαξίδιο είναι ιδιαίτερα εύχρηστο αφού τα άτομα που το χρησιμοποιούν μπορούν να το κινήσουν με τη χρήση οθόνης αφής, φωνητικής εντολής και εκφράσεων προσώπου.
NEWSROOM
Ανατροπή: Κι όμως δεν φοράμε λευκά, όταν θέλουμε να παραμείνουμε δροσεροί στον καύσωνα

Τech & Science / Ανατροπή: Κι όμως δεν φοράμε λευκά, όταν θέλουμε να παραμείνουμε δροσεροί στον καύσωνα

Η επιστήμη απαντά στο τι κάναμε λάθος -τόσα χρόνια- αναφορικά με το χρώμα, το ύφασμα ακόμα και την εφαρμογή των ρούχων μας το καλοκαίρι και στην προσπάθειά μας να παραμείνουμε δροσεροί
NEWSROOM
Το Αριστείο Μποδοσάκη σε δύο σημαντικούς ερευνητές με διεθνή απήχηση

Τech & Science / Το Αριστείο Μποδοσάκη σε δύο σημαντικούς ερευνητές με διεθνή απήχηση

Η Ελληνίδα ερευνήτρια του διαστήματος, Καθηγήτρια Αστροφυσικής με μακρά πορεία στη NASA Χρύσα Κουβελιώτου και ο κορυφαίος ερευνητής της σύγχρονης βιοϊατρικής έρευνας που καθοδηγεί την ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας στα ευρωπαϊκά ερευνητικά δρώμενα, Καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης βραβεύονται για την καθοριστική τους συμβολή στην εξέλιξη της επιστήμης
NEWSROOM
Μπορεί το χρήμα να νικήσει τον θάνατο; Τι κάνουν οι πλούσιοι για να ζήσουν για πάντα

Tech & Science / Μπορεί το χρήμα να νικήσει τον θάνατο; Τι κάνουν οι πλούσιοι για να ζήσουν για πάντα

Ο Πίτερ Διαμαντής, ο ελληνικής καταγωγής μεγαλοεπιχειρηματίας στους τομείς της τεχνολογίας και της υγείας, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των δισεκατομμυριούχων που αγωνίζονται να κερδίσουν τη μακροζωία, αν όχι την αιώνια ζωή.
NEWSROOM