Η Αίτνα, το μεγαλύτερο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης που βρίσκεται στη Σικελία, διατρέχει μεγάλο κίνδυνο κατάρρευσης μέσα στη θάλασσα, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει ένα μεγάλο τσουνάμι, αναφέρει νέα μελέτη. 

 

Η νοτιοανατολική πλευρά της Αίτνας «γλιστράει» αργά προς τη θάλασσα κάθε χρόνο, ένα φαινόμενο που οι επιστήμονες παρατήρησαν πρώτη φορά ήδη από τη δεκαετία του 1980. Οι μετακινήσεις αυτές είναι περίπου 2-3 εκατοστά τον χρόνο. 

 

Όμως, τώρα για πρώτη φορά οι επιστήμονες, έχοντας τοποθετήσει πλέον και υποθαλάσσια επιστημονικά όργανα-αισθητήρες, διαπίστωσαν ότι οι πλευρές του ηφαιστείου που βρίσκονται κάτω από το νερό μέσα σε οκτώ μόνο μέρες το Μάιο του 2017 μετακινήθηκαν ξαφνικά κατά τέσσερα εκατοστά προς τα ανατολικά.

 

Αυτή η μεγαλύτερη και ταχύτερη, σε σχέση με εκείνη που έχει παρατηρηθεί στην ξηρά, υποθαλάσσια μετακίνηση βάζει σε υποψίες τους επιστήμονες ότι η Αίτνα έχει αρχίσει να καταρρέει περισσότερο από το ίδιο το βάρος της παρά από την κίνηση του μάγματος στο εσωτερικό της, όπως νόμιζαν έως τώρα.

 

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Science Advances», αν αυτό ισχύει, η ενδεχόμενη κατάρρευση της Αίτνας μπορεί να γίνει με πολύ εντονότερους ρυθμούς και με καταστροφικά αποτελέσματα για μια περιοχή στην οποία ζει περίπου 1 εκατ. άνθρωποι. 

 

«Μια απότομη μετακίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε τσουνάμι στη θάλασσα, όπως έχει παρατηρηθεί και σε άλλα σημεία του πλανήτη» αναφέρει η μελέτη. 

 

Για την ώρα, όπως λένε οι επιστήμονες που συμμετείχαν στη μελέτη, το μόνο που «μπορούν να κάνουν είναι να παρατηρούν το φαινόμενο», καθώς είναι αδύνατο να προσδιοριστεί αν η κατάρρευση θα συμβεί σε χρονικό ορίζοντα αιώνων ή χρόνων.

 

«Πρέπει να καταλάβουμε καλύτερα πώς λειτουργεί η μετακίνηση και τι ακριβώς θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια καταστροφή» λέει η Μορέλια Ούρλαουμπ από το Κέντρο Ωκεανολογικών Ερευνών του Κίελου που έκανε τη μελέτη.

 

Με πληροφορίες από Independent, Live Science, National Geographic