«Φυσάτε λάθος τη μύτη σας, υπάρχουν κίνδυνοι» λέει γιατρός του Harvard

«Φυσάτε λάθος τη μύτη σας, υπάρχουν κίνδυνοι» λέει γιατρός του Harvard Facebook Twitter
Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Harvard εξηγεί ποιος είναι ο σωστος τρόπος για να φυσάμε τη μύτη μας/ Φωτ.: Unsplash
0

Γιατρός και καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Harvard εξηγεί σε βίντεο, γιατί η πλειοψηφία του πληθυσμού φυσάει τη μύτη λάθος και ποιοι θα μπορούσαν να είναι οι κίνδυνοι.

Συγκεκριμένα, η Δρ. Τρίσα Πασρίτσα αναφέρει σε ένα από τα βίντεο που δημιουργεί για τη στήλη της στη Washington Post, «Ask a Doctor», γιατί είναι σημαντικό να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο σκουπίζουμε τη μύτη μας, όταν φτερνιζόμαστε λόγω κρυώματος ή κάποιας αλεργίας.

«Το φύσημα της μύτης σας δημιουργεί 15 φορές μεγαλύτερη πίεση στις ρινικές κοιλότητες από ό,τι το φτέρνισμα» αναφέρει σε ένα από τα βίντεο που δημοσιεύτηκαν μέσω του πρακτορείου, στα social media.

«Έτσι, αντί να πιέζετε και να κλείνετε και τα δύο ρουθούνια ταυτόχρονα, μειώστε αυτή την πίεση πιέζοντας το ένα ρουθούνι, κρατώντας το κλειστό με το ένα δάχτυλο και στη συνέχεια φυσήξτε το αντίθετο ρουθούνι. Στη συνέχεια, επαναλάβετε το ίδιο και από την άλλη πλευρά. Σκεφτείτε [ποσότητα] από ένα τέταρτο παγωτού. Περίπου τόση βλέννα παράγουμε και καταπίνουμε κάθε μέρα» συνεχίζει η Δρ. Πασρίτσα.

Επικαλούμενη τα αποτελέσματα μιας έρευνας σχετικής με το πώς οι άνθρωποι φυσούν τη μύτη τους, η γιατρός του Harvard, παρουσίασε μερικούς από τους κινδύνους που θα μπορούσαν να επέλθουν, όταν ασκείται μεγάλη πίεση κατά τη διάρκεια ενός φτερνίσματος.

«Μια μικρή μελέτη διαπίστωσε ότι μπορεί να εκτοξεύσουμε έως και το ένα τρίτο των βλεννών μας πίσω στα ιγμόρεια όταν φυσάμε τη μύτη μας. Το έντονο φύσημα της μύτης αυξάνει τις πιθανότητες για αιμορραγία από τη μύτη και ενδεχομένως για λοίμωξη των ιγμορείων, ενώ έχουν αναφερθεί περιπτώσεις ανθρώπων, οι οποίοι έσπασαν τις κόγχες των ματιών τους» ενημέρωσε και κατέληξε, συμβουλεύοντας το αναγνωστικό κοινό: «Όταν φυσάτε τη μύτη σας, να το κάνετε απαλά. Η καλύτερη ώρα για να φυσήξετε τη μύτη σας, στην πραγματικότητα, είναι στο ντους, επειδή όλη αυτή η υγρασία μπορεί να χαλαρώσει τη βλέννα. Διαφορετικά, ένα σπρέι φυσιολογικού ορού μπορεί να βοηθήσει».
 

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τύμβος Καστά στην Αμφίπολη είναι ευθυγραμμισμένος με το χειμερινό ηλιοστάσιο, σύμφωνα με έρευνα

Τech & Science / Αμφίπολη: «Ο Τύμβος Καστά είναι ευθυγραμμισμένος με το χειμερινό ηλιοστάσιο», υποστηρίζει ερευνητής

Ο Τύμβος Καστά στην Αμφίπολη ευθυγραμμίζεται με το ηλιακό φως του χειμερινού ηλιοστασίου, υποδηλώνοντας τελετουργική χρήση και πιθανή σύνδεση με τον Ηφαιστίωνα ή τον Μέγα Αλέξανδρο, σύμφωνα με μελέτη στο Nexus Network Journal
LIFO NEWSROOM
«Γαλάζιος Δούναβης»: Το διάσημο βαλς του Γιόχαν Στράους του νεότερου θα ταξιδέψει στο Διάστημα

Τech & Science / «Γαλάζιος Δούναβης»: Το διάσημο βαλς του Γιόχαν Στράους του νεότερου θα ταξιδέψει στο Διάστημα

Η μουσική, που έγινε παγκοσμίως γνωστή μέσα από την ταινία «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, θα φτάσει στη Σελήνη σε μόλις 1,5 δευτερόλεπτο
LIFO NEWSROOM
Καρκίνος του δέρματος: Πού εμφανίζεται συχνότερα σε άνδρες και γυναίκες – Σημαντική αύξηση κρουσμάτων φέτος

Τech & Science / Καρκίνος του δέρματος: Πού εμφανίζεται συχνότερα σε άνδρες και γυναίκες – Σημαντική αύξηση κρουσμάτων φέτος

Νέα έρευνα δείχνει ότι το μελάνωμα εμφανίζεται συχνότερα στον κορμό των ανδρών και στα κάτω άκρα των γυναικών -Τα περιστατικά αυξάνονται, με προβλέψεις για 21.300 νέα κρούσματα φέτος στο Ηνωμένο Βασίλειο
LIFO NEWSROOM