FT: Πώς η τεχνητή νοημοσύνη κάνει ακόμη πιο δύσκολη τη διεκδίκηση μίας θέσης εργασίας

FT: Πώς η τεχνητή νοημοσύνη κάνει ακόμη πιο δύσκολη τη διεκδίκηση μίας θέσης εργασίας Facebook Twitter
Πηγή φωτό Getty Images
0

Οι συνεντεύξεις για δουλειά σπάνια είναι διασκεδαστικές. Όμως, οι νέοι σήμερα είναι αντιμέτωποι με μία ακόμη δυσκολία, λόγω της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης

Ο λόγος είναι οι ασύγχρονες συνεντεύξεις μέσω βίντεο, που χρησιμοποιούν μεγάλοι εργοδότες για να περιορίσουν τους υποψήφιους σε μια μικρότερη ομάδα, την οποία μπορούν να συναντήσουν από κοντά. Όμως, από αυτή τη διαδικασία βγαίνουν χαμένοι τόσο οι υποψήφιοι όσο και οι εργοδότες, επισημαίνει σε άρθρο της η Σάρα Ο’ Κόνορ των Financial Times. 

Οι υποψήφιοι εργαζόμενοι καλούνται να χαμογελούν αγχωμένα στην κάμερα του υπολογιστή τους, απαντώντας ερωτήσεις ενώ ο χρόνος μετρά αντίστροφα, χωρίς καμία ανθρώπινη επαφή. Πλατφόρμες όπως οι HireVue και Modern Hire καταγράφουν τους υποψήφιους να απαντούν προκαθορισμένες ερωτήσεις, συνήθως με όριο χρόνου για κάθε απάντηση. 

Σε κάποιες περιπτώσεις, αυτό το υλικό θα το παρακολουθήσουν οι υπεύθυνοι προσλήψεων των εργοδοτών. Σε άλλες, οι αλγόριθμοι της πλατφόρμας θα αξιολογήσουν τον υποψήφιο με βάση αυτά που είπε ή ακόμη και μέσω των εκφράσεων του προσώπου του. 

Αυτές οι ασύγχρονες συνεντεύξεις μέσω βίντεο είναι ολοένα και πιο συχνές, καθώς είναι φτηνές και μπορούν να γίνουν σε μεγάλη κλίμακα. Αλυσίδα σούπερ μάρκετ στις ΗΠΑ συγκέντρωνε έως και 15.000 τέτοιες συνεντεύξεις την ημέρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με το HireVue. 

Οι πλατφόρμες λένε ότι η διαδικασία είναι πιο δίκαιη και λιγότερο προκατειλημμένη σε σύγκριση με τους  υπεύθυνους προσλήψεων, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να «περνάνε» καλύτεροι και πιο διαφορετικοί υποψήφιοι. 

Όμως, υπάρχει και μία έντονη συζήτηση για το αν οι αλγόριθμοι μπορεί στην πραγματικότητα να ενισχύουν την ανθρώπινη μεροληψία, αντί να εξαλείφουν. Επιπλέον, οι εργοδότες πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στο πώς η διαδικασία επηρεάζει τους υποψηφίους, επισημαίνει η αρθρογράφος. 

Ερευνητές στην σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του πανεπιστημίου του Σάσεξ, σε συνεργασία με το Institute for Employment Studies έχουν προειδοποιήσει ότι τα αυτόματα συστήματα προσλήψεων κάνουν τους νεαρούς υποψηφίους να νιώθουν μπερδεμένοι, εξαντλημένοι και ότι δεν είναι άνθρωποι. 

Αυτό προδίδουν και τα λεγόμενα του Τζίμετ Ρόμεν Σα, τελειόφοιτου στο πανεπιστήμιο του Σάσεξ που έχει κάνει περίπου επτά ασύγχρονες συνεντεύξεις μέσω βίντεο τα τελευταία δύο χρόνια. 

Προσπαθεί να έχει «οπτική επαφή» με την κάμερα, αλλά δυσκολεύεται να μην παρακολουθεί το δικό του πρόσωπο στην οθόνη. «Δεν φαίνεται φυσικό. Ιδιαίτερα επειδή όταν είμαι σε μία συνέντευξη πρόσωπο με πρόσωπο μπορώ να χαμογελάω όταν μιλάω, αλλά όταν είμαι σε βίντεο και προσπαθώ να χαμογελάσω, δεν φαίνεται σωστό», εξηγεί. 

Επίσης, ανησυχεί ότι αν κοιτάξει πάνω ή κάτω μπορεί να φαίνεται ότι διαβάζει σημειώσεις. «Φαίνεται ρομποτικό», λέει. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν μπόρεσε να ξαναδεί τα βίντεο και δεν του είπαν αν θα τον κρίνει άνθρωπος ή μηχάνημα. Ποτέ δεν έλαβε λεπτομερή κριτική έπειτα από μία απόρριψη. 

Παρότι είναι δύσκολο να επικοινωνήσεις φυσικά σε μία τόσο αφύσικη κατάσταση, οι πλατφόρμες καλούν τους υποψήφιους να είναι «αυθεντικοί» προκειμένου να έχουν περισσότερες πιθανότητες επιτυχίες. 

«Ενθουσιαστείτε, δείξτε την ενέργειά σας στην κάμερα, αφήστε την προσωπικότητά σας να λάμψει», συμβουλεύει το HireVue. Σε συζήτηση στο Reddit, υποψήφιοι μοιράζονται συμβουλές, όπως το να κολλάς ένα χαμογελαστό πρόσωπο δίπλα στην κάμερα. 

Κάποιες πλατφόρμες κάνουν βελτιώσεις. Το HireVue ανέφερε στους FT ότι η καλύτερη πρακτική είναι να έχεις «λειτουργίες που μειώνουν το άγχος», όπως η δυνατότητα των υποψηφίων να προβάρουν τις ερωτήσεις και να ξαναγράφουν τις απαντήσεις τους. Επίσης, πάντα τους ενημερώνουν αν θα αξιολογηθούν από τεχνητή νοημοσύνη. 

Από αυτό το σύστημα δεν βγαίνουν μόνο οι υποψήφιοι εργαζόμενοι χαμένοι, επισημαίνει η αρθρογράφος, αλλά και οι εργοδότες. Το σύστημα αυτό επιλέγει ανθρώπους που μπορούν να μιλούν στο κενό και όχι κάποιους που αλληλεπιδρούν καλά με άλλους, παρότι το δεύτερο είναι πιο σημαντικό στις περισσότερες δουλειές. 

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η χορήγηση προϊόντων φιστικιού σε μικρά παιδιά μειώνει τον κίνδυνο αλλεργίας σε αυτά, σύμφωνα με μελέτη

Τech & Science / Η χορήγηση προϊόντων φιστικιού σε μικρά παιδιά μειώνει τον κίνδυνο αλλεργίας σε αυτά, σύμφωνα με μελέτη

Τα παιδιά που τρώνε τακτικά σνακ από φιστίκια από 4 έως 6 μηνών και πάνω, έχουν 71% λιγότερες πιθανότητες να έχουν αλλεργία στα φιστίκια στα 13, σύμφωνα με έρευνα.
NEWSROOM
Ηλεκτρονικά τσιγάρα: Τα χημικά υποκατάστατα ίσως είναι πιο εθιστικά από τη νικοτίνη

Τech & Science / Ηλεκτρονικά τσιγάρα: Τα χημικά υποκατάστατα ίσως είναι πιο εθιστικά από τη νικοτίνη

Οι εναλλακτικές λύσεις νικοτίνης σε ηλεκτρονικά τσιγάρα στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό, μπορεί να είναι πιο ισχυρές και εθιστικές από την ίδια τη νικοτίνη σύμφωνα με τον FDA
NEWSROOM
ΕΟΔΥ: Ανησυχία για την αύξηση του δάγκειου πυρετού- Αύξηση κατά 250% στα κρούσματα στην ΕΕ

Τech & Science / ΕΟΔΥ: Ανησυχία για την αύξηση του δάγκειου πυρετού- Αύξηση κατά 250% στα κρούσματα στην ΕΕ

«Δεν μπορώ να φανταστώ την εικόνα στα ελληνικά νοσοκομεία, όπου κάθε κλίνη θα έχει τη δική της κουνουπιέρα, για να μην μεταδίδει ο ασθενής με τον Δάγκειο τη νόσο στον διπλανό του»
NEWSROOM
Η αιμομιξία είναι πολύ πιο συχνή απ’ ό,τι ίσως νομίζουμε

Tech & Science / Η αιμομιξία είναι πολύ πιο συχνή απ’ ό,τι ίσως νομίζουμε

Οι ευρέως διαδεδομένες εξετάσεις DNA αποκαλύπτουν τη μία μετά την άλλη «μυστικές» περιπτώσεις παιδιών που γεννήθηκαν από στενούς συγγενείς, παρέχοντας μια άνευ προηγουμένου καταγραφή της αιμομιξίας στις σύγχρονες κοινωνίες.
NEWSROOM