Το Facebook διέγραψε εκατοντάδες σελίδες που συνδέονταν με το Sputnik

Το Facebook διέγραψε εκατοντάδες σελίδες που συνδέονταν με το Sputnik Facebook Twitter
GETTY IMAGES
0

Το Facebook αφαίρεσε εκατοντάδες σελίδες για τις οποίες υπάρχει υποψία ότι συνδέονταν με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Sputnik, «που υποστηρίζεται από το Κρεμλίνο», όπως γράφει ο Guardian.

Το σκεπτικό πίσω από το κλείσιμο των σελίδων αυτών ήταν ότι δεν τηρούσαν τους κανόνες της πλατφόρμας. 

«Οι επίμαχες σελίδες στο Facebook, που στοχοποιούσαν συστηματικά πολίτες» σε πρώην σοβιετικές κτήσεις, παρουσιάζονταν ως ανεξάρτητες υπηρεσίες ειδήσεων ή είχαν ονόματα με στόχο να προσελκύσουν τους φανς συγκεκριμένων διασήμων, περιοχών ή φαγητών, σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα. 

«Παρά τις παραπλανητικές πληροφορίες σχετικά με την ταυτότητά τους, διαπιστώσαμε πως αυτές οι σελίδες και οι λογαριασμοί συνδέονταν με υπαλλήλους του Sputnik, ενός ειδησεογραφικού πρακτορείου με έδρα τη Μόσχα και ότι μερικές από τις σελίδες αναρτούσαν τακτικά περιεχόμενο που αφορούσε ζητήματα κατά του ΝΑΤΟ, κινήματα διαμαρτυρίας κατά της διαφθοράς», δήλωσε ο επικεφαλής της πολιτικής κυβερνοασφάλειας του Facebook, Ναθάναελ Γκλέιχερ.

Το Sputnik είναι «αδελφό» μέσο του τηλεοπτικού καναλιού Russia Today. Έχει γραφεία σε όλον τον κόσμο, όπως για παράδειγμα στο Λονδίνο και στο Εδιμβούργο και «συχνά διαδίδει ειδήσεις με αντι-δυτικά μηνύματα», σχολιάζει ο Guardian. 

To Facebook διέγραψε συνολικά 289 σελίδες κα 75 λογαριασμούς που πιστεύεται ότι έχουν άρρηκτους δεσμούς με το δίκτυο του Sputnik. Αρκετές από αυτές δραστηριοποιούνταν από το 2013. 

Μία από αυτές τις σελίδες προέβαλε ως κεντρική θεματική της την μόδα στην Γεωργία ενώ μία άλλη παρουσιαζόταν ως σελίδα για τον καιρό στην Αμπχαζία.

Άλλη ύποπτη σελίδα ήταν σχεδιασμένη για να προσελκύει τους λάτρεις του καλού φαγητού από την Λετονία. Οι διαχειριστές ανέβαζαν κυρίως φωτογραφίες με εντυπωσιακά κέικ σοκολάτας που είχαν συλλέξει από το Instagram καθώς και βίντεο συνταγών από το BuzzFeed και το Tasty. 

Το Facebook διέγραψε εκατοντάδες σελίδες που συνδέονταν με το Sputnik Facebook Twitter
Το Facebook διέγραψε εκατοντάδες σελίδες που συνδέονταν με το Sputnik Facebook Twitter

Επίσης αναρτούσαν συχνά φωτογραφίες γατιών, σε μία προσπάθεια να αυξήσουν το κοινό τους με «χαλαρό περιεχόμενο». Περιστασιακά όμως, η σελίδα ανέβαζε και ένα άρθρο του Sputnik για την αύξηση του κόστους σίτισης. 

 Οι σελίδες φαίνεται πως ήταν σχεδιασμένες για να δίνουν ώθηση στην απήχηση ειδήσεων από το Sputnik αν και για την ώρα παραμένει ασαφές αν ο στόχος ήταν να προσελκύσουν ανθρώπους που, υπό κανονικές συνθήκες, δεν θα διάβαζαν ειδήσεις από τον ρωσικό ιστότοπο ή αν απλώς ήθελαν να αυξήσουν την αναγνωσιμότητα του Sputnik ώστε να εμφανίζεται ως πιο πετυχημένη σελίδα. Πάντως δεν αποκλείεται ούτε ο συνδυασμός των δύο. 

Αθροιστικά, οι σελίδες που διαγράφηκαν είχαν περίπου 790.000 ακολούθους: πολύ περισσότερους δηλαδή από όσες είχαν οι επίσημες σελίδες του Sputnik στις χώρες που επιχειρούσαν να επηρεάσουν. 

Αρκετές εταιρείες πληρώνουν σελίδες στο Facebook με μεγάλη απήχηση για να αναρτούν συνδέσμους με δικό τους περιεχόμενο και να τονώσουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών και εν δυνάμει πελατών. 

Μετά τις εκλογές του 2016 και την υπόθεση ρωσικών παραγόντων σε αυτές, το Facebook υποστηρίζει πως έχει εντείνει τις προσπάθειές του για να αφαιρέσει σελίδες που παρουσιάζουν «συντονισμένη, μη αυθεντική συμπεριφορά». 

Εκτός των άλλων, η κοινωνική πλατφόρμα έχει διαγράψει σελίδες που πιστεύεται ότι ελέγχονταν από το Ιράν ενώ οριστική ήταν και η διαγραφή 107 σελίδων στο Facebook και 41 λογαριασμών στο Instagram που, σύμφωνα με την εταιρεία, είχαν ρωσική προέλευση και δραστηριοποιούνταν στην Ουκρανία. 

Σύμφωνα με το Facebook, «τα άτομα πίσω από αυτούς τους λογαριασμούς παρουσιάζονταν ως Ουκρανοί και διαχειρίζονταν μία πληθώρα ψεύτικων λογαριασμών, αναρτώντας ειδήσεις για την Ουκρανία αναφορικά με τον καιρό, το ΝΑΤΟ, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και την κατάσταση της υγείας στα σχολεία». 

Με πληροφορίες από Guardian

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα είδος αλεπούς ισως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου», λένε αρχαιολόγοι

Τech & Science / Ένα είδος αλεπούς ίσως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου» πριν από τον σκύλο, λένε αρχαιολόγοι

Η ανάλυση σκελετικών υπολειμμάτων ηλικίας 1.500 ετών στην Παταγονία υποδηλώνει ότι το Dusicyon avus ήταν «ένας πολύτιμος σύντροφος για τις ομάδες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών»
NEWSROOM