Το Facebook αφαιρεί ψευδείς ειδήσεις για τα εμβόλια του κορωνοϊού

Το Facebook αφαιρεί ψευδείς ειδήσεις για τα εμβόλια του κορωνοϊού Facebook Twitter
Το Facebook αφαιρεί ψευδείς ειδήσεις για τα εμβόλια του κορωνοϊού (Pixabay)
0

Το Facebook ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να αφαιρεί ψευδείς ειδήσεις σχετικά με τα εμβόλια του κορωνοϊού καθώς χώρες σε όλο τον κόσμο προετοιμάζονται να ξεκινήσουν την διάθεσή τους.

Σύμφωνα με την πολιτική του Facebook, δημοσιεύσεις που προωθούν ψευδείς θεραπείες ή ψευδείς θεωρίες συνωμοσίας που συνδέουν τον ιό με το 5G θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε «επικείμενη σωματική βλάβη».

Η εταιρεία αφαίρεσε 12 εκατομμύρια views  από τον Μάρτιο ως τον Οκτώβριο.

Ωστόσο, δεν είχε λάβει ακόμη σταθερή στάση για τα εμβόλια, εκτός από την απαγόρευση διαφημίσεων που προωθούν θεωρίες συνωμοσίας κατά του εμβολιασμού. Η εταιρεία έχει αφαιρέσει μόνο αναρτήσεις που περιέχουν παραπληροφόρηση σχετικά με εμβόλια στο Πακιστάν και τη Σαμόα στο παρελθόν και αυτά τα παραδείγματα δεν σχετίζονται με τον Covid.

Τη Δευτέρα, ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ δήλωσε ότι ο κολοσσός των social media θα έδειχνε στους χρήστες του «έγκυρες πληροφορίες σχετικά με τα εμβόλια», χωρίς να εξηγήσει πώς σχεδίαζε να διανείμει αυτές τις πληροφορίες.

Τώρα, καθώς οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες όπως η Pfizer και η AstraZeneca λένε ότι έχουν αναπτύξει αποτελεσματικά εμβόλια Covid και αφού το Ηνωμένο Βασίλειο έγινε η πρώτη χώρα που ξεκινά τον εμβολιασμό, το Facebook αναμένεται να διαγράψει ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με τα εμβόλια.

Η εταιρεία δήλωσε ότι «θα αρχίσει να αφαιρεί ψευδείς ειδήσεις στο Facebook και το Instagram».


«Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα, τα συστατικά ή τις παρενέργειες των εμβολίων», ανέφερε η εταιρεία σε δημοσίευση στο blog της.

«Για παράδειγμα, θα αφαιρέσουμε ψευδείς ειδήσεις που αναφέρουν ότι τα εμβόλια COVID-19 περιέχουν μικροτσίπ ή οτιδήποτε άλλο δεν περιλαμβάνεται στην επίσημη λίστα συστατικών των εμβολίων. Δεδομένου ότι είναι νωρίς και τα γεγονότα σχετικά με τα εμβόλια COVID-19 είναι σε εξέλιξη, θα ενημερώνουμε τακτικά το πλαίσιο των ειδήσεων, που αφαιρούμε βάσει της καθοδήγησης από τις αρχές δημόσιας υγείας», πρόσθεσε το Facebook.

Η κίνηση έρχεται μετά από μια σειρά μέτρων που έλαβε το Facebook για την κατάργηση προβληματικού περιεχομένου που είχε προηγουμένως διστάσει να καταργήσει, όπως η άρνηση του Ολοκαυτώματος και η θεωρία συνωμοσίας της ομάδας QAnon.

Το Facebook δέχθηκε έντονη πίεση για να αντιμετωπίσει τοξικό περιεχόμενο αναρτήσεων στις αρχές του έτους, με μεγάλες εταιρείες να σταματούν τη διαφήμισή τους στην πλατφόρμα.

Η αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης σχετικά με τα εμβόλια Covid θα αποδειχθεί δύσκολη για τις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων, καθώς οι κυβερνήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο προσπαθούν να αρχίσουν να ανοσοποιούν τους ανθρώπους ενάντια στην πανδημία.

Η υπηρεσία κοινής χρήσης βίντεο του YouTube και το TikTok, έχουν δηλώσει ότι θα αφαιρούν ψευδείς ειδήσεις σχετικά με τα εμβόλια, ενώ το Twitter λέει ότι εργάζεται πάνω στο θέμα προτού καταστεί διαθέσιμο ιατρικά ένα εγκεκριμένο εμβόλιο.

Με πληροφορίες του CNBC

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ