Έρευνα: Τρέξτε ξυπόλητοι για να θυμηθείτε

Έρευνα: Τρέξτε ξυπόλητοι για να θυμηθείτε Facebook Twitter
0

Ανάμεσα στα άλλα που μπορεί να κάνει κάποιος για να ενισχύσει την μνήμη του και γενικότερα να «φρεσκάρει» τον νου του, είναι να τρέχει ξυπόλυτος. Αυτό είναι το -κάπως απρόσμενο- συμπέρασμα μιας νέας μικρής αμερικανικής επιστημονικής έρευνας.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βόρειας Φλόριντα, με επικεφαλής τον Ρος Αλλογουέι του Τμήματος Ψυχολογίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Perceptual and Motor Skills", πειραματίσθηκαν με 72 εθελοντές, ηλικίας 18 έως 44 ετών, που έτρεξαν επί 16 λεπτά τόσο με παπούτσια όσο και ξυπόλυτοι.

Τα τεστ που ακολούθησαν, έδειξαν ότι οι ξυπόλυτοι δρομείς είχαν κατά μέσο όρο 16% καλύτερες επιδόσεις στη λεγόμενη εργαζόμενη ή ενεργό μνήμη, δηλαδή στην ικανότητα να συγκρατούν και να ανακαλούν πληροφορίες, σε σχέση με τους...παπουτσωμένους.

 «Τα μικρά πράγματα συχνά έχουν την μεγαλύτερη επίδραση. Η έρευνά μας δείχνει ότι μπορούμε να βελτιώσουμε το γνωστικό δυναμικό μας και ταυτόχρονα να απολαύσουμε. Αν βγάλουμε τα παπούτσια μας και τρέξουμε ξυπόλυτοι, μπορούμε να τερματίσουμε πιο έξυπνοι από ό,τι ξεκινήσαμε» δήλωσε ο Αλλογουέι.

Οι επιστήμονες προειδοποίησαν πάντως όποιον θέλει να δοκιμάσει κάτι τέτοιο, να προσέχει πού πατάει, για να μην τραυματίσει τα πόδια του (αυτό ισχύει ακόμη και στις αμμώδεις παραλίες). Επίσης, άνθρωποι με ορισμένα προβλήματα υγείας καλό θα ήταν να αποφύγουν το τρέξιμο ξυπόλυτοι.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ψάρια στη Σελήνη: Το φιλόδοξο σχέδιο της Γαλλίας για διαστημική ιχθυοκαλλιέργεια

Τech & Science / Ψάρια στη Σελήνη: Το σχέδιο της Γαλλίας για διαστημικές ιχθυοκαλλιέργειες

Το γαλλικό πρόγραμμα Lunar Hatch ετοιμάζεται να στείλει λαβράκια στο διάστημα, ανοίγοντας τον δρόμο για βιώσιμη τροφή σε αποστολές στη Σελήνη και τον Άρη – αλλά και σε απομονωμένες περιοχές της Γης
LIFO NEWSROOM
Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Τech & Science / Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Η σημασία της αποστολής είναι τεράστια, καθώς μέχρι σήμερα η εκτίμηση του αποθηκευμένου άνθρακα βασιζόταν σε μεμονωμένες μετρήσεις δέντρων και υπολογισμούς με σημαντικό περιθώριο σφάλματος
LIFO NEWSROOM
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ