Επιστήμονες ανακάλυψαν χρώμα «που κανείς δεν έχει ξαναδεί»

Επιστήμονες ανακάλυψαν χρώμα «που κανείς δεν έχει ξαναδεί» Facebook Twitter
Εικόνα κωνικών φωτοϋποδοχέων του οφθαλμού από το πείραμα των επιστημόνων / Φωτογραφία: Austin Roorda
0

Επιστήμονες ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν ένα χρώμα που κανείς δεν είχε δει ως τώρα.

«Ύστερα από εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια παρουσίας στη Γη, θα πίστευε κανείς ότι οι άνθρωποι έχουν δει τα πάντα. Ωστόσο, μια ομάδα επιστημόνων στις ΗΠΑ υποστηρίζει ότι κατάφερε να δει ένα χρώμα που κανένας δεν έχει αντικρίσει στο παρελθόν», περιγράφει η βρετανική εφημερίδα The Guardian παρουσιάζοντας την ανακάλυψη.

Το γεγονός μπορεί να αμφισβητείται από μέρος της επιστημονικής κοινότητας, ωστόσο προέκυψε μέσα από ένα τολμηρό πείραμα: Οι ερευνητές εξέπεμψαν παλμούς λέιζερ στα ίδια τους τα μάτια, διεγείροντας επιλεκτικά κύτταρα στον αμφιβληστροειδή. Σύμφωνα με τους ίδιους, η διαδικασία αυτή ώθησε την οπτική τους αντίληψη πέρα από τα φυσικά της όρια.

Το νέο χρώμα, που ονομάστηκε «olo», περιγράφεται από όσους το είδαν ως κάτι κοντά στο γαλαζοπράσινο – αν και, όπως επισημαίνουν, η απόδοση αυτή δεν αποδίδει την πλήρη εμπειρία. «Ήταν συγκλονιστικό. Απίστευτη εμπειρία», δήλωσε ο Ρεν Εντζί, ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ.

Οι επιστήμονες δημοσιοποίησαν μια εικόνα ενός τιρκουάζ τετραγώνου για να δώσουν μια εντύπωση περί του πώς μοιάζει το νέο αυτό χρώμα, αλλά τόνισαν ότι το olo δεν μπορεί να αναπαραχθεί μέσω οθονών ή εικόνων. «Δεν είναι το ίδιο. Το χρώμα που βλέπουμε σε μια οθόνη είναι απλώς μια χλωμή εκδοχή του», εξήγησε ο επιστήμονας όρασης Όστιν Ρούρντα.

Επιστήμονες ανακάλυψαν χρώμα «που κανείς δεν έχει ξαναδεί» Facebook Twitter
Το νέο χρώμα μοιάζει - αλλά δεν είναι ίδιο - με αυτό το «τιρκουάζ τετράγωνο», λένε οι επιστήμονες

Πώς ανακαλύφθηκε το «νέο» χρώμα

Η ανθρώπινη όραση βασίζεται σε τρεις τύπους φωτοευαίσθητων κυττάρων στον αμφιβληστροειδή, τους λεγόμενους «κώνους» – L (για μεγάλα μήκη κύματος, δηλαδή κόκκινο), M (μεσαία, δηλαδή πράσινο), και S (μικρά, δηλαδή μπλε). Στη φύση, δεν υπάρχει φως που να διεγείρει αποκλειστικά τους M κώνους, γι’ αυτό και το olo θεωρείται εμπειρία πέρα από το φυσικό φάσμα.

Οι ερευνητές χαρτογράφησαν τους M κώνους σε ένα μικρό τμήμα του αμφιβληστροειδούς και στη συνέχεια χρησιμοποίησαν λέιζερ για να τους διεγείρουν μεμονωμένα. Το αποτέλεσμα ήταν ένα «μπάλωμα» χρώματος στο οπτικό πεδίο, διπλάσιο σε μέγεθος από την πανσέληνο, που δεν μπορεί να παραχθεί φυσικά.

Το όνομα olo προέρχεται από το δυαδικό «010», υποδεικνύοντας ότι μόνο οι M κώνοι είναι ενεργοί κατά την εμπειρία.

Πού στηρίζονται οι αντιρρήσεις για το «νέο χρώμα»

Ωστόσο, ο Τζον Μπάρμπουρ, επιστήμονας όρασης στο City St George's του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, διαφωνεί. «Δεν είναι νέο χρώμα. Είναι απλώς ένα πιο κορεσμένο πράσινο που δεν μπορεί να παραχθεί με φυσικό φως», δήλωσε, χαρακτηρίζοντας το πείραμα «περιορισμένης αξίας».

Η ομάδα του Μπέρκλεϊ ελπίζει ότι το σύστημά τους –που αποκαλούν Oz Vision, εμπνευσμένο από την «Σμαραγδένια Πόλη» των βιβλίων του Λ. Φρανκ Μπαουμ– θα οδηγήσει σε βαθύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ο εγκέφαλος δημιουργεί οπτικές αντιλήψεις. Παράλληλα, ενδέχεται να βοηθήσει στην έρευνα για παθήσεις όπως η αχρωματοψία ή η μελαγχρωστική αμφιβληστροειδίτιδα.

Θα μπορέσει ποτέ ο υπόλοιπος κόσμος να δει το olo; Ο Εντζί είναι ξεκάθαρος: «Δεν πρόκειται να το δούμε σε καμία οθόνη smartphone ή τηλεόραση στο άμεσο μέλλον. Είναι κάτι πολύ πέρα από τις δυνατότητες της τεχνολογίας – ακόμα και της εικονικής πραγματικότητας».

Με πληροφορίες από The Guardian

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανακαλύφθηκε πλανήτης τύπου «Τατουίν» που ενδέχεται να περιφέρεται γύρω από δύο «αποτυχημένα» άστρα

Τech & Science / Ανακαλύφθηκε πλανήτης τύπου «Τατουίν» που ενδέχεται να περιφέρεται γύρω από δύο «αποτυχημένα» άστρα

Ο πλανήτης αυτός βρίσκεται σε απόσταση περίπου 120 ετών φωτός από τη Γη και φέρεται να ακολουθεί μια ασυνήθιστη τροχιά, κινούμενος κάθετα γύρω από το δυαδικό σύστημα των καφέ νάνων
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ψάρια στη Σελήνη: Το φιλόδοξο σχέδιο της Γαλλίας για διαστημική ιχθυοκαλλιέργεια

Τech & Science / Ψάρια στη Σελήνη: Το σχέδιο της Γαλλίας για διαστημικές ιχθυοκαλλιέργειες

Το γαλλικό πρόγραμμα Lunar Hatch ετοιμάζεται να στείλει λαβράκια στο διάστημα, ανοίγοντας τον δρόμο για βιώσιμη τροφή σε αποστολές στη Σελήνη και τον Άρη – αλλά και σε απομονωμένες περιοχές της Γης
LIFO NEWSROOM
Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Τech & Science / Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Η σημασία της αποστολής είναι τεράστια, καθώς μέχρι σήμερα η εκτίμηση του αποθηκευμένου άνθρακα βασιζόταν σε μεμονωμένες μετρήσεις δέντρων και υπολογισμούς με σημαντικό περιθώριο σφάλματος
LIFO NEWSROOM
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ