«Είναι εκπληκτικό»: Επιστήμονες του Stanford δημιούργησαν συνθετικό μόριο που καταστρέφει καρκινικούς όγκους

Stanford Scientists Create Synthetic Molecule That Can Destroy Cancer Tumors Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Ερευνητές του πανεπιστημίου του Stanford ανέπτυξαν ένα συνθετικό μόριο που στοχεύει καρκινικούς όγκους, και προωθεί την ανοσοποιητική απόκριση και την υποχώρηση επιθετικών όγκων, όταν χορηγηθεί ενδοφλεβίως. 

Η ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος μόλις εντοπιστεί ένας όγκος, μπορεί να κινητοποιήσει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού ώστε να καταστρέψουν τα καρκινικά κύτταρα.

Μία μέθοδος περιλαμβάνει μία ένεση απευθείας στον όγκο, αλλά αυτός ο τρόπος αποδεικνύεται κάποιες φορές δύσκολος, για καρκίνους που δεν είναι εύκολα προσβάσιμοι. Τώρα, επιστήμονες στην ιατρική σχολή του Stanford ανέπτυξαν μια νέα μορφή θεραπείας με συνδυασμό μορίων που μπορούν να χορηγηθούν ενδοφλεβίως φτάνοντας σε έναν ή και περισσότερους όγκους μέσα στον οργανισμό. 

Τρεις δόσεις, αύξησαν τον χρόνο ζωής σε έξι από τα εννιά ποντίκια του εργαστηρίου που δέχθηκαν την θεραπεία, ενώ έπασχαν από έναν επιθετικό καρκίνο του μαστού. Από αυτά τα έξι ποντίκια, τα τρία φαίνεται πως θεραπεύτηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας που διήρκησε μήνες

Μία και μόνο δόση αυτού του μορίου προκάλεσε απόλυτη υποχώρηση των όγκων στα μισά ποντίκια. 

Το συνθετικό μόριο έδειξε παρόμοια αποτελέσματα και στα μοντέλα για τον παγκρεατικό καρκίνο. «Πρακτικά θεραπεύσαμε κάποια ζώα μόνο με μερικές ενέσεις», εξήγησε η Τζένιφερ Κόκραν, πρόεδρος του τμήματος Βιοτεχνολογίας. «Ήταν πραγματικά εκπληκτικό όταν ελέγξαμε τους όγκους.»

Η μελέτη δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στο περιοδικό Cell Chemical Biology.

Με πληροφορίες από Stanford Medicine

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ