ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Ειδικοί ζητούν «φεμινιστική προσέγγιση» για τον καρκίνο – Μπορεί να σώσει 800.000 γυναίκες ετησίως

‘Feminist approach’ to cancer could save lives of 800,000 women a year Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Ειδικοί στον τομέα της υγείας ζητούν την υιοθέτηση μιας «φεμινιστικής προσέγγισης» όσον αφορά στον καρκίνο. Στόχος τους η εξάλειψη των ανισοτήτων, καθώς, όπως αποκαλύπτει έρευνα, 800.000 γυναίκες πεθαίνουν αδίκως κάθε χρόνο, επειδή δεν έχουν πρόσβαση στη βέλτιστη φροντίδα.

Ο καρκίνος είναι μία από τις τρεις πρώτες αιτίες πρόωρων θανάτων για τις γυναίκες, σε κάθε χώρα, σε κάθε ήπειρο.

Όμως, η ανισότητα των φύλων και οι διακρίσεις μειώνουν τις ευκαιρίες των γυναικών να αποφύγουν τους κινδύνους και τις παρεμποδίζει από τη λήψη έγκαιρης διάγνωσης και ποιοτικής φροντίδας, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε στο Lancet.

Στην έρευνα συμμετείχε μία διεπιστημονική και ποικιλόμορφη επιτροπή από όλο τον κόσμο. Περιελάμβανε εμπειρογνώμονες για θέματα φύλου, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δίκαιο, οικονομικά, κοινωνικές επιστήμες, επιδημιολογία, πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έρευνα του είδους της και έκανε μελέτες σε 185 χώρες

Όπως διαπιστώθηκε, οι ανισότητες μεταξύ των φύλων εμποδίζουν και την ανέλιξη γυναικών σε ηγετικές θέσεις ομάδων που κάνουν έρευνα και χαράζουν την πολιτική αντιμετώπισης του καρκίνου. Και αυτό, με τη σειρά του, διαιωνίζει την έλλειψη γυναικοκεντρικής πρόληψης και φροντίδας.

«Ο αντίκτυπος μιας πατριαρχικής κοινωνίας στις εμπειρίες των γυναικών, σχετικά με τον καρκίνο, δεν έχει αναγνωριστεί σε μεγάλο βαθμό» δήλωσε η Δρ. Ophira Ginsburg, ανώτερη σύμβουλος κλινικής έρευνας στο Κέντρο Παγκόσμιας Υγείας του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου και συμπρόεδρος της επιτροπής.

«Σε παγκόσμιο επίπεδο, η υγεία των γυναικών επικεντρώνεται συχνά στην αναπαραγωγική και μητρική υγεία, ευθυγραμμισμένη με αντιφεμινιστικούς ορισμούς για την αξία και τους ρόλους των γυναικών στην κοινωνία, ενώ ο καρκίνος παραμένει εντελώς υποεκπροσωπούμενος» συμπλήρωσε η ίδια.

«Η επιτροπή μας υπογραμμίζει ότι οι ανισότητες μεταξύ των φύλων επηρεάζουν σημαντικά τις εμπειρίες των γυναικών σχετικά με τον καρκίνο. Για να το αντιμετωπίσουμε, πρέπει η νόσος να θεωρηθεί πρωτεύων ζήτημα για την υγεία των γυναικών και ζητάμε την άμεση εισαγωγή μιας φεμινιστικής προσέγγισης για τον καρκίνο».

Θα μπορούσαν να σωθούν 800.000 γυναίκες που πεθαίνουν από καρκίνο

Μια δεύτερη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Lancet Global Health, δείχνει ότι μόνο το 2020 θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί 1,5 εκατ. θάνατοι. Η πλειονότητά συνδέονταν με παράγοντες αυξημένου κινδύνου εμφάνισης της νόσου: καπνός, αλκοόλ, παχυσαρκία και λοιμώξεις. 

Η έρευνα ανέλυσε τους πρόωρους θανάτους από καρκίνο μεταξύ γυναικών ηλικίας 30 έως 69 ετών και διαπίστωσε ότι θα μπορούσαν να σωθούν άλλες 800.000 ζωές κάθε χρόνο, εάν όλες οι γυναίκες είχαν πρόσβαση στη βέλτιστη δυνατή φροντίδα για τον καρκίνο.

Ωστόσο, ο κίνδυνος απ΄αυτούς τους παράγοντες είναι «ευρέως υποτιμημένος» εξηγούν οι ειδικοί. Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2019 διαπίστωσε ότι μόνο το 19% των γυναικών, που συμμετείχαν σε προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού στο Ηνωμένο Βασίλειο, γνώριζαν ότι το αλκοόλ αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού.

Η Δρ. Isabelle Soerjomataram σημείωσε πως οι συζητήσεις για τη νόσηση γυναικών από καρκίνο επικεντρώνεται συνήθως σε τύπους όπως εκείνος του μαστού και του τραχήλου. «Αλλά, περίπου 300.000 γυναίκες, κάτω των 70 ετών, πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο του πνεύμονα και 160.000 από καρκίνο του παχέος εντέρου: δύο από τις τρεις πρώτες αιτίες θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες, παγκοσμίως».

«Επιπλέον, τις τελευταίες δεκαετίες, σε πολλές χώρες υψηλού εισοδήματος, οι θάνατοι γυναικών από καρκίνο του πνεύμονα είναι περισσότεροι από τους θανάτους από καρκίνο του μαστού» εξήγησε και επεσήμανε πως βιομηχανίες καπνού και αλκοόλ στοχεύουν ειδικά σε γυναίκες για την προώθηση των προϊόντων τους.

Τα μέτρα που ζητούν οι ειδικοί

Σύμφωνα με την ίδια, πρέπει να αντιδράσουν οι κυβερνήσεις και να εισάγουν «πολιτικές και για τα δύο φύλα, που αυξάνουν την ευαισθητοποίηση και μειώνουν την έκθεση σε αυτούς τους παράγοντες κινδύνου».

Χρειάζεται, επίσης, μεγαλύτερος έλεγχος των αιτιών και των παραγόντων κινδύνου για τον καρκίνο στις γυναίκες, καθώς είναι λιγότερο κατανοητοί σε σύγκριση με τους παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο στους άνδρες.

Η Δρ. Verna Vanderpuye, συμπρόεδρος της επιτροπής, ενημέρωσε πως από τα 3 εκατομμύρια ενήλικες, κάτω των 50, που διαγνώστηκαν με καρκίνο το 2020, οι δύο στους τρεις ήταν γυναίκες.

«Ο καρκίνος είναι η κύρια αιτία θνησιμότητας στις γυναίκες και πολλές πεθαίνουν στο άνθος της ζωής τους, αφήνοντας πίσω τους περίπου 1 εκατομμύριο παιδιά – αυτό μόνο το 2020» προσέθεσε και εκτίμησε πως η εισαγωγή μίας «φεμινιστικής προσέγγισης» θα έχει θετικά αποτελέσματα στη μείωση του αντίκτυπου της νόσου, για όλους.

Μία από τις λύσεις που προτείνονται, είναι να εισαχθεί ο παράγοντας του φύλου στις πολιτικές και τις κατευθυντήριες γραμμές που σχετίζονται με τον καρκίνο. Ζητούνται, επίσης, στρατηγικές με στόχο την αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου καρκίνου και τα συμπτώματα, καθώς και την αύξηση της ισότιμης πρόσβασης στην έγκαιρη ανίχνευση, διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου.

Με πληροφορίες από Guardian

Τech & Science
0

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καρκίνος του δέρματος: Ένα εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο δίνει «πραγματική ελπίδα» για μόνιμη θεραπεία

Τech & Science / Καρκίνος του δέρματος: Εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο δίνει «πραγματική ελπίδα» για μόνιμη θεραπεία

Εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο που βρίσκεται πλέον σε κλινική δοκιμή φάσης 3, κηρύσσεται από τους επιστήμονες «πραγματική ελπίδα» για την οριστική θεραπεία του καρκίνου του δέρματος
NEWSROOM