LIVE!

Εφαρμογές μπορούν να ανιχνεύσουν ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων

Εφαρμογές μπορούν να ανιχνεύσουν ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Ήταν ζήτημα χρόνου, η Τεχνητή Νοημοσύνη να μεταπηδήσει και στον τομέα της Υγείας και των Φαρμάκων.

Με την κατάλληλη αξιοποίηση των εργαλείων και των αλγορίθμων της, η Τεχνητή Νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση θα μπορούσαν να εντοπιστούν ταχύτερα, πληροφορίες ασφάλειας και ανεπιθύμητες ενέργειες, που σχετίζονται με φαρμακευτικά προϊόντα.

Η ενσωμάτωση των εργαλείων Τεχνητής Νοημοσύνης σε αυτή τη διαδικασία θα μπορούσε να βελτιώσει την αποδοτικότητα και την ακρίβεια της διαχείρισης σημάτων ασφαλείας, εξασφαλίζοντας την έγκαιρη αναγνώριση πιθανών κινδύνων. Ωστόσο, παραμένει η πρόκληση της ανάπτυξης συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης που όχι μόνο μειώνουν το φόρτο των ειδικών της φαρμακοεπαγρύπνησης αλλά συμμορφώνονται και με τα αυστηρά ρυθμιστικά πρότυπα.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν στη διάρκεια στρογγυλής τράπεζας με θέμα την εφαρμογή των εργαλείων της Τεχνητής Νοημοσύνης στις διαδικασίες οι οποίες ερευνούν και παρακολουθούν την ασφάλεια των φαρμάκων (φαρμακοεπαγρύπνηση) , που διοργανώθηκε στo πλαίσιo του συνεδρίου Aristotle Medical Forum 2024.

Στη στρογγυλή τράπεζα την οποία οργάνωσε και συντόνισε ο καθηγητής Φαρμακολογίας της Ιατρικής ΑΠΘ και υπεύθυνος της Μονάδας Κλινικών Ερευνών της ΕΜΒΙΕΕ, Γεώργιος Παπαζήσης, μίλησαν ο καθηγητής Ιατρικής Φυσικής και Πληροφορικής στην Ιατρική Εκπαίδευση και πρόεδρος της ΕΛΕΒΙΤ, Παναγιώτης Μπαμίδης, ο , επικεφαλής του τμήματος Ασφαλείας Φαρμάκων & Φαρμακοεπαγρύπνησης στη Pfizer Giovanni Furlan, η φαρμακοποιός μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνησης (PRAC) για την Ελλάδα Σοφία Τράντζα και ο φαρμακοποιός επιστημονικός συνεργάτης της Μονάδας Κλινικών Ερευνών Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ Ελευθέριος Τεπερικίδης.

Οι ομιλητές σημείωσαν ότι η συμβολή του ανθρώπινου παράγοντα παραμένει καθοριστικότερη και αναντικατάστατη γιατί η κλινική αξιολόγηση των ευρημάτων από τους ειδικούς είναι αυτή που θα αξιολογήσει και θα επιβεβαιώσει τα τελικά ευρήματα που παράγονται από τους υπολογιστές.

Η υψηλή επιστημονική κατάρτιση του προσωπικού του ΑΠΘ αποτελεί θέλγητρο για τη φαρμακοβιομηχανία και όπως είπε και ο κ. Παπαζήσης στο προσεχές διάστημα αναμένεται η έναρξη συνεργατικών δράσεων στον τομέα αυτό με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων που βελτιώνουν την ασφάλεια των ασθενών επιτυγχάνοντας παράλληλα εμπράκτως και τη διασύνδεση του πανεπιστημίου με τον κόσμο των επιχειρήσεων και της αγοράς εργασίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τech & Science
0

LIVE!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ ΗΠΑ ANTHROPIC

Τech & Science / Anthropic και Πεντάγωνο ξανά σε διαπραγματεύσεις για τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης από τον στρατό

Προ ολίγων ημερών η εταιρεία ήλθε σε ρήξη με την κυβέρνηση Τραμπ - Απαίτησε διαβεβαιώσεις ότι τα AI μοντέλα της δεν θα χρησιμοποιηθούν για «μαζική επιτήρηση Αμερικανών πολιτών» ή «ανάπτυξη αυτόνομων οπλικών συστημάτων»
THE LIFO TEAM
Η τεχνητή νοημοσύνη αποκτά… φιλόσοφο

Τech & Science / Anthropic: Η τεχνητή νοημοσύνη αποκτά… φιλόσοφο

Η εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Anthropic έχει αναθέσει σε φιλόσοφο τη διαμόρφωση του ηθικού πλαισίου του chatbot Claude, δημιουργώντας ένα εσωτερικό «σύνταγμα» 30.000 λέξεων που καθοδηγεί τον τρόπο με τον οποίο το σύστημα απαντά σε σύνθετα ηθικά ζητήματα.
THE LIFO TEAM
OPENAI ΣΑΜ ΑΛΤΜΑΝ ΗΠΑ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ

Τech & Science / OpenAI τροποποιεί τη συμφωνία με το Πεντάγωνο μετά τις αντιδράσεις – «Έμοιαζε ευκαιριακή και πρόχειρη», λέει ο Σαμ Άλτμαν

Περίπου 900 εργαζόμενοι των OpenAI και Google κάλεσαν, μέσω ανοιχτής επιστολής, τις διοικήσεις των εταιρειών να απορρίψουν οποιαδήποτε συνεργασία που θα οδηγούσε σε μαζική παρακολούθηση ή σε αυτόνομα οπλικά συστήματα χωρίς ανθρώπινο έλεγχο
THE LIFO TEAM
CLAUDE ANTHROPIC ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Τech & Science / Ο αμερικανικός στρατός χρησιμοποίησε το Claude στην επίθεση κατά του Ιράν, παρά την απαγόρευση Τραμπ

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, το στρατιωτικό επιτελείο των ΗΠΑ χρησιμοποίησε το Claude για ανάλυση πληροφοριών, αλλά και για την επιλογή στόχων και την προσομοίωση επιχειρήσεων στο πεδίο μάχης
THE LIFO TEAM