Δυσανεξία στη λακτόζη: Τι συνιστούν οι γαστρεντερολόγοι

Δυσανεξία στη λακτόζη: Τι συνιστούν οι γαστρεντερολόγοι Facebook Twitter
0

Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι συχνό πρόβλημα, καθώς υπολογίζεται ότι περίπου τα δύο τρίτα του πληθυσμού σταματούν να παράγουν το ένζυμο λακτάση.

Η λακτάση διασπά τη λακτόζη στο λεπτό έντερο, με αποτέλεσμα η αδιάσπαστη λακτόζη να φτάνει στο παχύ έντερο και να προκαλεί δυσφορία με ενοχλήσεις όπως το φούσκωμα και ο κοιλιακός πόνος.

Εντούτοις, οι γαστρεντερολόγοι συνιστούν να μην κόβουμε ξαφνικά τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Μελέτες δείχνουν ότι οι περισσότεροι που έχουν αυτού του είδους τη δυσανεξία, μπορούν να αντέξουν μέχρι και 12-15 γραμμάρια λακτόζης, Αυτό ισούται με περίπου 1 φλιτζάνι γάλα. Ακόμη, η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων τακτικά, μπορεί να βοηθήσει στην προσαρμογή του εντέρου και στην καλύτερη απορρόφηση της λακτόζης.

Για να αυξήσετε την ανεκτικότητα», λένε οι ειδικοί, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Washington Post, «μπορείτε να καταναλώνετε γαλακτοκομικά σε μικρές ποσότητες μέσα στην ημέρα και σε συνδυασμό με άλλες τροφές, να προτιμάτε προϊόντα χαμηλής λακτόζης, και να δοκιμάσετε συμπληρώματα λακτάσης πριν από τα γεύματα.

Αν και η δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να μην είναι πλήρως αναστρέψιμη, υπάρχουν τρόποι που συνιστούν οι ειδικοί για να αυξηθεί η ποσότητα λακτόζης την οποία μπορεί να αντέξει ένας οργανισμός.

Οι συμβουλές των ειδικών

  • Κατανείμετε την κατανάλωση γαλακτοκομικών καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και συνδυάστε τα με άλλες τροφές. Αυτό έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τη συνολική ανεκτικότητα στη λακτόζη έως και 18 γραμμάρια την ημέρα. Για παράδειγμα, οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες κινούνται πιο αργά μέσα στο έντερο, δίνοντας περισσότερο χρόνο στον λεπτό έντερο να αφομοιώσει τη λακτόζη.
  • Επιλέξτε γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής ή χωρίς λακτόζη. Αντί για το απλό φυσικό γιαούρτι, δοκιμάστε το ελληνικό γιαούρτι, το οποίο έχει περίπου τη μισή λακτόζη. Επίσης, αντί για φρέσκα, μαλακά τυριά όπως το κότζα ή η μπουράτα, προτιμήστε παλαιωμένα, σκληρά τυριά όπως το παρμεζάνα, το τσένταρ ή το μπρι, καθώς γενικά, όσο πιο παλιό είναι το τυρί, τόσο λιγότερη λακτόζη περιέχει. (Μία εξαίρεση: οι κλασικές φέτες αμερικανικού τυριού ή το Velveeta, αν και δεν είναι φρέσκα, συνήθως περιέχουν υψηλότερη ποσότητα λακτόζης.)
  • Πάρτε ένα συμπλήρωμα λακτάσης, περίπου 15 λεπτά πριν από γεύματα που περιέχουν υψηλή ποσότητα λακτόζης. Αυτά δεν λειτουργούν για όλους και τα δεδομένα από τις τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές είναι περιορισμένα. Ωστόσο, είναι μια απλή και ασφαλής δοκιμή που μπορείτε να κάνετε για τον εαυτό σας.

Η δυσανεξία στη λακτόζη θεωρείται φυσική προσαρμογή για ορισμένες πληθυσμιακές  ομάδες ανθρώπων, ενώ άλλες, όπως οι Βόρειοι Ευρωπαίοι, διατηρούν το ένζυμο λακτάση λόγω εξελικτικών πιέσεων.

Με πληροφορίες από Washington Post

 


 

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανακαλύφθηκε νέο ιπτάμενο ερπετό που πετούσε πάνω από τους δεινόσαυρους πριν 200 εκατ. χρόνια

Τech & Science / Ανακαλύφθηκε νέο ιπτάμενο ερπετό που πετούσε πάνω από τους δεινόσαυρους πριν 200 εκατ. χρόνια

Το απολίθωμα, μια γνάθος που διατηρήθηκε σε εξαιρετική κατάσταση, αναλύθηκε με σύγχρονες τεχνικές σάρωσης, αποκαλύπτοντας χαρακτηριστικά που το κατατάσσουν σε ένα άγνωστο έως τώρα είδος
LIFO NEWSROOM
Επαναφορά ακοής με μία ένεση: Επαναστατική γονιδιακή θεραπεία αποκαθιστά την ακοή σε παιδιά και ενήλικες

Τech & Science / Επαναφορά ακοής με μία ένεση: Επαναστατική γονιδιακή θεραπεία αποκαθιστά την ακοή σε παιδιά και ενήλικες

Εντυπωσιακά αποτελέσματα μέσα σε λίγες εβδομάδες από νέα θεραπεία που στοχεύει το γονίδιο OTOF – Παιδιά απέκτησαν ξανά την αίσθηση της ακοής, με μία επταετή να συνομιλεί κανονικά με τη μητέρα της τέσσερις μήνες μετά
LIFO NEWSROOM
Κοινό βακτήριο που βρίσκεται στο στομάχι μπορεί να προκαλέσει καρκίνο σε τουλάχιστον 12 εκατ. ανθρώπους

Τech & Science / Ελικοβακτηρίδιο: Κοινό βακτήριο που βρίσκεται στο στομάχι μπορεί να προκαλέσει καρκίνο σε τουλάχιστον 12 εκατ. ανθρώπους

Οι περισσότεροι μολύνονται με το βακτήριο όταν είναι παιδιά και μπορεί να το έχουν για χρόνια χωρίς να το ξέρουν, γιατί συνήθως δεν έχει συμπτώματα
LIFO NEWSROOM
Πώς να αναγνωρίσετε αν έχετε «έλλειμμα ντοπαμίνης» – και τι να κάνετε για να το επαναφέρετε σε ισορροπία

Τech & Science / Πώς να αναγνωρίσετε αν έχετε «έλλειμμα ντοπαμίνης» – και τι να κάνετε για να το επαναφέρετε σε ισορροπία

Σε έναν κόσμο γεμάτο υπερδιέγερση από μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υπερεπεξεργασμένες τροφές και ψηφιακές απολαύσεις, ο εγκέφαλος κατακλύζεται από τεχνητές εξάρσεις ντοπαμίνης
LIFO NEWSROOM
«Απλά... ουάου»: Σπάνιο ηλεκτρικό φαινόμενο απαθανατίστηκε από αστροναύτη της NASA

Τech & Science / «Απλά. Ουάου»: Σπάνιο ηλεκτρικό φαινόμενο απαθανατίστηκε από αστροναύτη της NASA

Η εικόνα δείχνει ένα σπάνιο ατμοσφαιρικό φαινόμενο που είναι δύσκολο να εντοπιστεί από το έδαφος αλλά γίνεται πιο ορατό από το διάστημα, σε ύψος περίπου 400 χιλιομέτρων από τη Γη
LIFO NEWSROOM
Η Apple ενώνει τις δυνάμεις της με τη SpaceX, εισάγοντας το Starlink στα iPhones

Τech & Science / Η Apple ενώνει τις δυνάμεις της με τη SpaceX, εισάγοντας το Starlink στα iPhones

O Έλον Μασκ ανέφερε ότι οι χρήστες μπορούν να αναμένουν υποστήριξη για εικόνες, μουσική και podcasts μέσω της τρέχουσας τεχνολογίας Starlink, με σχέδια για προσθήκη υποστήριξης βίντεο σε μελλοντικές ενημερώσεις
LIFO NEWSROOM