Η πρώτη εδώ και επτά χρόνια δοκιμή ενός πιθανού εμβολίου κατά του ιού HIV ξεκίνησε στη Νότια Αφρική, αυξάνοντας τις ελπίδες ότι θα συμβάλει στο τέλος της επιδημίας.

 

Παρά το γεγονός ότι λιγότεροι άνθρωποι πεθαίνουν από το AIDS επειδή 18.200.000 ασθενείς ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή καταστολής του ιού, οι προσπάθειες που έγιναν για να αποτρέψουν τη μόλυνση περισσότερων ανθρώπων δεν ήταν επιτυχείς. Τα ποσοστά μόλυνσης συνέχισαν να αυξάνονται και οι ειδικοί δεν πιστεύουν ότι η επιδημία δεν θα τερματιστεί χωρίς εμβόλιο.

 

Το εμβόλιο υπό δοκιμή είναι μια τροποποιημένη εκδοχή του μοναδικού εμβολίου που έχει έως τώρα δείξει μια θετική επίδραση, από τα πολλά που έχουν περάσει σε φάση δοκιμών. Πριν από επτά χρόνια, το εμβόλιο γνωστό ως RV144, έδειξε ένα μέτριο όφελος σε ποσοστό περίπου 31% σε δοκιμές που έγιναν στην Ταϊλάνδη ωστόσο στην πορεία οι επιδόσεις του δεν κρίθηκαν ικανοποιητικές.

 

Αλλά οι ερευνητές που επιδιώκουν να πετύχουν ένα απόλυτα επιτυχές εμβόλιο πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να έχουν καλύτερη τύχη στη Νότια Αφρική, λόγω μιας σειράς τροποποιήσεων που έχουν γίνει στη φόρμουλα. Η νέα κλινική δοκιμή, που ονομάζεται HVTN 702, έχει μόλις αρχίσει να εφαρμόζεται σε 5.400 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 18 έως 35.

 

«Ο HIV έχει λάβει καταστροφικές διαστάσεις στη Νότια Αφρική, αλλά τώρα αρχίζουμε μια επιστημονική έρευνα που θα μπορούσε να υποσχεθεί βελτίωση για τη χώρα μας. Εάν βρεθεί ένα εμβόλιο κατά του HIV που πετυχαίνει στη Νότια Αφρική, θα μπορούσε να αλλάξει δραματικά την πορεία της πανδημίας», είπε η Δρ Glenda Gray, διευθύνων σύμβουλος του Συμβουλίου της Νότιας Αφρικής «Medical Research», η οποία συμμετείχε στη μελέτη.

 

Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα που διεξάγει τις δοκιμές το φιλόδοξο σενάριο θα ήταν να σημειώσουν επιτυχία πάνω από 31% και έως 50% ή και 60%.

 

Ο στόχος της νέας δοκιμής είναι να προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία στις ρυθμιστικές αρχές προκειμένου να δοθεί άδεια για ένα εμβόλιο. «Πιθανώς ο μαγικός αριθμός είναι το 50% επιτυχίας σε τρία χρόνια», είπε η Linda-Gail Bekker, από το πανεπιστήμιο του Κέιπ Ταόυν το οποίο συμμετέχει στις δοκιμές. «Νομίζω ότι κανείς δεν θα ενδιαφερθεί για ένα εμβόλιο το οποίο θα έχει επιτυχία μικρότερη από 50% καθώς ένα εμβόλιο με μικρότερη αποτελεσματικότητα θα μπορούσε να είναι πρόβλημα αν οι άνθρωποι υποθέτουν ότι προστατεύονται και δεν λαμβάνουν περαιτέρω προφυλάξεις», πρόσθεσε.

 

Με πληροφορίες από Guardian