Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble παρακολουθεί τις εποχές να εναλλάσσονται στον Κρόνο

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble παρακολουθεί τις εποχές να εναλλάσσονται στον Κρόνο Facebook Twitter
NASA
0

Η Γη δεν είναι ο μόνος πλανήτης στον οποίο οι εποχές εναλλάσσονται και το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble αποκαλύπτει την πολύχρωμη μετάβαση από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο στο βόρειο ημισφαίριο του Κρόνου.

Ο Κρόνος είναι ο έκτος πλανήτης σε σχέση με την απόστασή του από τον Ήλιο και ο δεύτερος μεγαλύτερος στο ηλιακό μας σύστημα. Χρειάζονται περίπου 29 γήινα χρόνια για να ολοκληρώσει μια πλήρη περιφορά γύρω από τον  Ήλιο. Έτσι η κάθε εποχή στον Κρόνο διαρκεί περισσότερο από επτά γήινα χρόνια. Όπως μεταδίδει το CNN οι αστρονόμοι μελετούν το καλοκαίρι στον Κρόνο τα τελευταία χρόνια, και έχουν καταγράψει εικόνες του βόρειου ημισφαιρίου του πλανήτη το 2018, το 2019 και το 2020. Στην πορεία, έχουν δει αλλαγές στην ταραχώδη ατμόσφαιρα του Κρόνου τόσο στις πολικές περιοχές όσο και γύρω από τον ισημερινό.

«Αυτές οι μικρές αλλαγές ετήσιες αλλαγές στις χρωματιστές ζώνες του Κρόνου είναι συναρπαστικές», δήλωσε η Έιμι Σάιμον, πλανητική επιστήμονας στο Goddard Space Flight Center της NASA στο Greenbelt, Maryland προσθέτοντας ότι οι επιστήμονες εντόπισαν μια μικρή αλλαγή στο χρώμα και πιθανώς στο ύψος νέφους και τους ανέμους. «Ωστόσο δεν μας προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι αλλαγές δεν είναι τεράστιες, καθώς μελετάμε μόνο ένα μικρό κομμάτι του έτους του Κρόνου. Αναμένουμε μεγάλες αλλαγές σε ένα εποχικό χρονοδιάγραμμα, οπότε αυτό δείχνει την πρόοδο προς την επόμενη σεζόν».

Η Σάιμον είναι η κύρια συγγραφέας μελέτης που δημοσιεύθηκε στις 11 Μαρτίου στο «Planetary Science Journal». Τα δεδομένα του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble δείχνουν ότι από το 2018 έως το 2020 ο ισημερινός του Κρόνου έγινε 5% έως 10% φωτεινότερος, ενώ οι άνεμοι επιβραδύνθηκαν από 1.000 μίλια την ώρα σε περίπου 800 μίλια την ώρα.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble παρακολουθεί τις εποχές να εναλλάσσονται στον Κρόνο Facebook Twitter
NASA

Όπως μεταδίδει το CNN, η εναλλαγή των εποχών συσχετίζεται με τις θερμοκρασιακές αλλαγές που συμβαίνουν στην επιφάνεια της Γης, δηλαδή με τη μεταβολή της ηλιακής ακτινοβολίας που πέφτει στην επιφάνεια ενός τόπου. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τον Κρόνο, γεγονός που σημαίνει ότι οι εποχιακές του αλλαγές, καθώς και οι ατμοσφαιρικές παραλλαγές, θα μπορούσαν να προκληθούν από μετατοπίσεις στο φως του ήλιου.

Ο Κρόνος διαθέτει εννέα δακτυλίους και το μεγαλύτερο τμήμα του αποτελείται από υδρογόνο (75%) και ήλιο (25%), ενώ σε στοιχειώδεις ποσότητες απαντώνται αμμωνία, μεθάνιο και υδρατμοί που δημιουργούν το κίτρινο χρώμα του. Οι επιστήμονες υποπτεύονται ότι ο πυρήνας του γίγαντα αερίου είναι βραχώδης. Πέρυσι, η πεντακάθαρη εικόνα του Κρόνου που τράβηξε το τηλεσκόπιο Hubble έδειξε ίχνη μικρών καταιγίδων στην ατμόσφαιρα του πλανήτη.
 


 

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ