Διάστημα: 280 Έλληνες έκαναν αίτηση στον ESA για να γίνουν αστροναύτες

Διάστημα: 280 Έλληνες έκαναν αίτηση στον ESA για να γίνουν αστροναύτες Facebook Twitter
0

Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση των Ευρωπαίων στην πρόκληση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) για νέους αστροναύτες.

Συνολικά, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, 22.589 άτομα έκαναν αίτηση μέσω Διαδικτύου, εκ των οποίων 17.170 άνδρες (76%) και 5.419 γυναίκες (24%). Από την Ελλάδα υποβλήθηκαν 280 αιτήσεις, οι 220 από άνδρες (78,6%) και οι 60 από γυναίκες (21,4%).

Ο ESA εξέφρασε την πρόθεση να εκπαιδεύσει και ένα άτομο με σωματική αναπηρία ως αστροναύτη. Συνολικά 257 ΑμεΑ (197 άνδρες και 60 γυναίκες) έκαναν αίτηση από τις ευρωπαϊκές χώρες, εκ των οποίων 4 από την Ελλάδα.

Ο ESA εμφανίστηκε ενθουσιασμένος από τη μεγάλη συμμετοχή, η οποία ήταν υπερδιπλάσια σε σχέση με την προηγούμενη αίτηση για Ευρωπαίους αστροναύτες που είχε γίνει το 2008 (τότε είχαν κάνει αίτηση 8.413 υποψήφιοι). Η επιλογή των νέων υποψηφίων αναμένεται να έχει γίνει έως το τέλος του 2022.

«Η ύπαρξη άνω των 22.000 υποψηφίων είναι εντυπωσιακός αριθμός. Έχουμε όλοι εκπλαγεί. Είναι μια πολύ ισχυρή έκφραση του ενδιαφέροντος και του ενθουσιασμού που έχουν οι άνθρωποι στην Ευρώπη για το διάστημα και για να γίνουν αστροναύτες», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ESA, Γιόζεφ Ασμπάχερ.

Ο ESA αναμένεται τελικά να υπογράψει συμφωνία με τέσσερις έως έξι υποψήφιους που θα στελεχώσουν το σώμα των αστροναυτών της τα επόμενα χρόνια σε βάση πλήρους απασχόλησης. Παράλληλα, σχεδιάζει να προσλάβει έως 20 ακόμη άτομα που θα αποτελέσουν τις «ρεζέρβες» σε περίπτωση ανάγκης ή δοθείσας της ευκαιρίας.

Μια τέτοια ευκαιρία μπορεί να είναι η επιθυμία ενός κράτους-μέλους του ESA (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας) να πραγματοποιήσει μια «εθνική αποστολή» στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Η ενδιαφερόμενη χώρα θα μπορούσε να στείλει έναν αστροναύτη -που θα έχει στο μεταξύ εκπαιδευθεί από τον ESA- με κάποια ιδιωτική διαστημική εταιρεία που κάνει ταξίδια στο Σταθμό.

Οι περισσότεροι υποψήφιοι αστροναύτες προέρχονται από τη Γαλλία (7.137) και ακολουθούν Γερμανία (3.700), Βρετανία (1.979), Ιταλία (1.860), Ισπανία (1.344) και Βέλγιο (1.019). Η επόμενη φάση της διαδικασίας επιλογής θα περιλαμβάνει ψυχολογικά τεστ, θα ακολουθήσουν πρακτικά και ψυχομετρικά τεστ, μετά ιατρική αξιολόγηση και τέλος δύο γύροι συνεντεύξεων. Μετά το αρχικό «ξεσκαρτάρισμα» των υποψηφίων, αναμένεται ότι τουλάχιστον 1.500 θα περιληφθούν σε αυτή τη μακρά ανταγωνιστική διαδικασία επιλογής.

Ο ESA έχει σήμερα επτά ενεργούς αστροναύτες, ένας από τους οποίους, ο Γάλλος Τομά Πεσκέ, βρίσκεται αυτή την περίοδο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Υπάρχουν επίσης δύο Ιταλοί (Λούκα Παρμιτάνο και Σαμάνθα Κριστοφορέτι), δύο Γερμανοί (Αλεξάντερ Γκερστ και Ματίας Μάουρερ), ένας Δανός (Αντρέας Μόγκενσεν) και ένας Βρετανός (Τίμοθι Πικ).

Καθώς αναμένεται μαζικό κύμα συνταξιοδοτήσεων από τον ESA, εκτιμάται ότι μέσα στην επόμενη πενταετία θα προσλάβει περίπου 500 άτομα, συνεπώς θα υπάρξουν και άλλες ευκαιρίες για όσους δεν γίνουν αστροναύτες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Meta παρουσίασε τα πρώτα Ray-Ban με ενσωματωμένη οθόνη επαυξημένης πραγματικότητας

Τech & Science / Η Meta παρουσίασε τα πρώτα Ray-Ban με ενσωματωμένη οθόνη επαυξημένης πραγματικότητας

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ παρουσίασε τα γυαλιά στο συνέδριο Meta Connect στην Καλιφόρνια, σημειώνοντας ότι «τα γυαλιά είναι το μόνο μέσο όπου η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να δει και να ακούσει ό,τι βλέπεις κι ακούς εσύ»
LIFO NEWSROOM
Νέο εργαλείο AI προβλέπει τον κίνδυνο για 1.000 ασθένειες έως και 20 χρόνια πριν

Τech & Science / Νέο εργαλείο AI προβλέπει τον κίνδυνο για 1.000 ασθένειες έως και 20 χρόνια πριν

Λαμβάνει υπόψη το ιατρικό ιστορικό, βασικά δημογραφικά στοιχεία και παράγοντες τρόπου ζωή ώστε να εκτιμήσει αν και πότε μπορεί να εμφανιστούν παθήσεις όπως καρκίνος, διαβήτης και καρδιολογικά ή αναπνευστικά νοσήματα
LIFO NEWSROOM
Η Σελήνη «πωλείται»: Φινλανδική εταιρεία αγόρασε ήδη πόρους - Τι είναι το Ήλιο-3

Τech & Science / Η Σελήνη «πωλείται»: Φινλανδική εταιρεία αγόρασε ήδη πόρους - Τι είναι το Ήλιο-3

Το ηλιακό φως «βομβαρδίζει» το φεγγάρι με Ήλιο-3 εδώ και 4 δισεκατομμύρια χρόνια - Επειδή η Σελήνη δεν έχει μαγνητικό πεδίο, το ισότοπο παραμένει στην επιφάνεια, αντίθετα με τη Γη, όπου απορρίπτεται στο διάστημα
LIFO NEWSROOM
Πώς χρησιμοποιούν οι άνθρωποι το ChatGPT – Η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα μελέτη

Τech & Science / Πώς χρησιμοποιούν οι άνθρωποι το ChatGPT – Η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα μελέτη

Η μελέτη αποδεικνύει ότι το μοντέλο δεν χρησιμοποιείται μόνο για την επιτάχυνση επαγγελματικών διαδικασιών αλλά και για να εμπλουτίσει την καθημερινή ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως
LIFO NEWSROOM
Η Apple αποκλείει τους Ευρωπαίους χρήστες από τη νέα λειτουργία ζωντανής μετάφρασης των AirPods Pro

Τech & Science / Η Apple αποκλείει τους Ευρωπαίους χρήστες από τη νέα λειτουργία ζωντανής μετάφρασης των AirPods Pro

H λειτουργία «Live Translation with AirPods», που αποτελεί μέρος του Apple Intelligence, δεν θα ενεργοποιείται εάν ο χρήστης βρίσκεται εντός ΕΕ και ο λογαριασμός Apple ανήκει σε περιοχή της ΕΕ
LIFO NEWSROOM