Δέκα χρόνια του Ήλιου σε μια ώρα - Το καθηλωτικό timelapse της Nasa από το διάστημα

Δέκα χρόνια του Ήλιου σε μια ώρα - Το καθηλωτικό timelapse της Nasa από το διάστημα Facebook Twitter
0

Η Nasa έδωσε στη δημοσιότητα ένα καθηλωτικό timelapse βίντεο του Ήλιου που συμπτύσσει έναν ολόκληρο ηλιακό κύκλο σε μια ώρα υλικού, χρησιμοποιώντας εικόνες του αστέρα τραβηγμένες ανά μία ώρα συνεχόμενα για πάνω από μια δεκαετία. 

Το Παρατηρητήριο Ηλιακής Δυναμικής (SDO) της Nasa συγκέντρωσε 425 εκατομμύρια εικόνες υψηλής ανάλυσης του Ήλιου, από την αναχώρησή του τον Φεβρουάριο του 2010 μέχρι φέτος τον Ιούνιο, που ενώθηκαν μαζί για την δημιουργία του βίντεο.

Τα 20 εκατομμύρια gigabytes δεδομένων που συγκεντρώθηκαν την τελευταία δεκαετία συνεισέφεραν σε «αναρίθμητες νέες ανακαλύψεις για τις λειτουργίες του Ήλιου», σύμφωνα με τη Nasa, με τις εικόνες στο βίντεο να δείχνουν σήμερα κάθε δραστηριότητα του Ήλιου, από ηλιακές εκρήξεις μέχρι διελεύσεις άλλων πλανητών. 

Κάθε δευτερόλεπτο του 61 λεπτών βίντεο καταγράφει εικόνες που τραβήχτηκαν σε διάστημα μιας ημέρας, με το πρώτο στιγμιότυπο να δείχνει τον Ήλιο στις 2 Ιουνίου 2010 ενώ το τελευταίο τραβήχτηκε την 1η Ιουνίου 2020.

Με αυτό που η Nasa περιγράφει ως «τριάδα οργάνων», το SDO τραβούσε μια φωτογραφία του Ήλιου περίπου κάθε 0,75 δευτερόλεπτα.

Η Nasa ζήτησε στον Γερμανό μουσικό Lars Leonhard να συνθέσει ένα κομμάτι που θα συνοδεύει το βίντεο. 

 

Με πληροφορίες από Guardian

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εφευρέτριες δημιούργησαν "έξυπνο αναπηρικό αμαξίδιο" που συνδέεται με τον εγκέφαλο

Τech & Science / Εφευρέτριες στην Τυνησία δημιούργησαν «έξυπνο αναπηρικό αμαξίδιο» που συνδέεται με τον εγκέφαλο

Το αμαξίδιο είναι ιδιαίτερα εύχρηστο αφού τα άτομα που το χρησιμοποιούν μπορούν να το κινήσουν με τη χρήση οθόνης αφής, φωνητικής εντολής και εκφράσεων προσώπου.
NEWSROOM
Ανατροπή: Κι όμως δεν φοράμε λευκά, όταν θέλουμε να παραμείνουμε δροσεροί στον καύσωνα

Τech & Science / Ανατροπή: Κι όμως δεν φοράμε λευκά, όταν θέλουμε να παραμείνουμε δροσεροί στον καύσωνα

Η επιστήμη απαντά στο τι κάναμε λάθος -τόσα χρόνια- αναφορικά με το χρώμα, το ύφασμα ακόμα και την εφαρμογή των ρούχων μας το καλοκαίρι και στην προσπάθειά μας να παραμείνουμε δροσεροί
NEWSROOM
Το Αριστείο Μποδοσάκη σε δύο σημαντικούς ερευνητές με διεθνή απήχηση

Τech & Science / Το Αριστείο Μποδοσάκη σε δύο σημαντικούς ερευνητές με διεθνή απήχηση

Η Ελληνίδα ερευνήτρια του διαστήματος, Καθηγήτρια Αστροφυσικής με μακρά πορεία στη NASA Χρύσα Κουβελιώτου και ο κορυφαίος ερευνητής της σύγχρονης βιοϊατρικής έρευνας που καθοδηγεί την ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας στα ευρωπαϊκά ερευνητικά δρώμενα, Καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης βραβεύονται για την καθοριστική τους συμβολή στην εξέλιξη της επιστήμης
NEWSROOM
Μπορεί το χρήμα να νικήσει τον θάνατο; Τι κάνουν οι πλούσιοι για να ζήσουν για πάντα

Tech & Science / Μπορεί το χρήμα να νικήσει τον θάνατο; Τι κάνουν οι πλούσιοι για να ζήσουν για πάντα

Ο Πίτερ Διαμαντής, ο ελληνικής καταγωγής μεγαλοεπιχειρηματίας στους τομείς της τεχνολογίας και της υγείας, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των δισεκατομμυριούχων που αγωνίζονται να κερδίσουν τη μακροζωία, αν όχι την αιώνια ζωή.
NEWSROOM