ΕΠΙΘΕΣΗ ΙΡΑΝ ΣΕ ΙΣΡΑΗΛ

Βρετανοί ερευνητές σχεδιάζουν να μολύνουν με κορωνοϊό υγιείς εθελοντές

Βρετανοί ερευνητές σχεδιάζουν να μολύνουν με κορωνοϊό υγιείς εθελοντές Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου EPA
0

Βρετανοί ερευνητές σχεδιάζουν να εκθέσουν υγιείς εθελοντές στον νέο κορωνοϊό, σε μια μελέτη που σύμφωνα με τους ίδιους αποτελεί παγκόσμια πρωτιά και στόχος της οποίας είναι να βοηθήσει τις έρευνες για θεραπείες και εμβόλια.

Το Human Challenge Programma, μια συνεργασία που περιλαμβάνει το Imperial College του Λονδίνου, στοχεύει στο να βοηθήσει να «μειωθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού, να περιοριστεί ο αντίκτυπός του και να μειωθούν οι θάνατοι», αλλά και βοηθήσει στην κατανόηση του ιού, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση της ανάπτυξης εμβολίων και θεραπειών.

Στο αρχικό στάδιο του σχεδίου- στο οποίο θα μετέχουν έως 90 άτομα- θα σχεδιάζεται να εκτεθούν στον κορωνοϊό υγιείς εθελοντές. Στόχος των ερευνητών είναι να επιστρατεύσουν άτομα από 18 έως 30 ετών, χωρίς υποκείμενα προβλήματα υγείας, όπως διαβήτης, καρδιολογικές ασθένειες ή παχυσαρκία.

«Σε αυτή την αρχική φάση, ο στόχος είναι να ανακαλύψουμε τη μικρότερη ποσότητα του ιού που απαιτείται προκειμένου να αναπτύξει κάποιος Covid-19», ανέφερε το Imperial College σε ανακοίνωση. Οι εθελοντές θα μολυνθούν μέσω της μύτης, εξήγησε ο Πίτερ Όπενσοου, καθηγητής πειραματικής ιατρικής στο Imperial.

«Το μεγάλο πλεονέκτημα αυτών των εθελοντικών μελετών είναι ότι μπορούμε να εξετάσουμε κάθε εθελοντή πολύ προσεκτικά, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της μόλυνσης αλλά και πριν από αυτή και μπορούμε να επεξεργαστούμε τι ακριβώς συμβαίνει σε κάθε στάδιο», είπε μιλώντας στο BBC.

Οι ερευνητές θα χρησιμοποιήσουν τα αποτελέσματα προκειμένου να μελετήσουν πώς μπορεί να λειτουργούν τα εμβόλια, αλλά και να εξετάσουν πιθανές θεραπείες. Επειδή στη μελέτη θα μολυνθούν εσκεμμένα οι εθελοντές «θα είναι δυνατό οι επιστήμονες να εξακριβώσουν την αποτελεσματικότητα πολύ γρήγορα, εξετάζοντας αν αυτοί που ήδη έχουν κάνει ένα εμβόλιο είναι λιγότερο πιθανό να μολυνθούν από τον ιό», εξήγησαν οι ερευνητές.

«Η Νο1 προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια των εθελοντών», διαβεβαίωσε ο Κρις Κιου, του τμήματος μολυσματικών ασθενειών του Imperial. «Καμία μελέτη δεν είναι δίχως ρίσκο, αλλά οι εταίροι του Human Challenge Programme θα εργαστούμε σκληρά προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι οι κίνδυνοι είναι όσο δυνατόν μικρότεροι», πρόσθεσε.

Η μελέτη- αν εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές- θα ξεκινήσει στις αρχές του επόμενου χρόνου και τα αποτελέσματα αναμένονται τον Μάιο του 2021. Για τη διενέργειά της συνεργάζονται το Imperial College, η εταιρεία hVIVO και μία ένωση βρετανικών νοσοκομείων. Η κυβέρνηση της Βρετανίας θα επενδύσει 43,5 εκατομμύρια δολάρια στη μελέτη.

Με πληροφορίες από AFP, Reuters

Τech & Science
0

ΕΠΙΘΕΣΗ ΙΡΑΝ ΣΕ ΙΣΡΑΗΛ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα είδος αλεπούς ισως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου», λένε αρχαιολόγοι

Τech & Science / Ένα είδος αλεπούς ίσως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου» πριν από τον σκύλο, λένε αρχαιολόγοι

Η ανάλυση σκελετικών υπολειμμάτων ηλικίας 1.500 ετών στην Παταγονία υποδηλώνει ότι το Dusicyon avus ήταν «ένας πολύτιμος σύντροφος για τις ομάδες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών»
NEWSROOM