Βρετανία: Εγκρίθηκε η πρώτη ενέσιμη θεραπεία μακράς δράσης για τον HIV

Βρετανία: Εγκρίθηκε η πρώτη ενέσιμη θεραπεία μακράς δράσης για τον HIV Facebook Twitter
Pixabay
0

Νέα ενέσιμη θεραπεία μακράς δράσης για ασθενείς με HIV εγκρίθηκε στη Βρετανία ως εναλλακτική για όσους επιθυμούν να σταματήσουν την καθημερινή λήψη χαπιών.

Η θεραπεία λειτουργεί απέναντι στον ιό, με παρόμοιο τρόπο όπως δρουν τα συμβατικά αντιρετροϊκά φάρμακα.

Υπολογίζεται ότι 13.000 άνθρωποι στην Αγγλία θα μπορούσαν να κάνουν τη μετάβαση από τα χάπια σε ενέσιμη θεραπεία.

Η καβοτεγκραβίρη (ονομάζεται επίσης Vocabria και παρασκευάζεται από τη ViiV Healthcare) και η ριλπιβιρίνη (ονομάζεται επίσης Rekambys και παρασκευάζεται από την Janssen) χορηγούνται ως δύο ξεχωριστά ενέσιμα κάθε δύο μήνες, σταδιακά μετά από μια περίοδο έναρξης της θεραπείας.

Η θεραπεία είναι κατάλληλη μόνο για όσους έχουν ήδη επιτύχει μη ανιχνεύσιμα επίπεδα του ιού στο αίμα κατά τη λήψη των χαπιών.

Οι ειδικοί λένε ότι η συγκεκριμένη θεραπεία θα μπορούσε να είναι πιο βολική για αρκετούς.

Η καθηγήτρια Chloe Orkin, ειδική στον HIV στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, είπε ότι η μέθοδος αυτή θα απαλλάξει τα άτομα με HIV από το βάρος της καθημερινής στοματικής θεραπείας και θα χρειάζονται μόνο έξι θεραπείες.

Ο Δρ Sanjay Bhagani, πρόεδρος της European Aids Clinical Society, χαιρέτισε την κίνηση.

«Το στίγμα παραμένει ένα σημαντικό ζήτημα στην κοινότητα του HIV και η καθημερινή λήψη δισκίων μπορεί να είναι δύσκολη για μερικούς ανθρώπους. Η ενέσιμη θεραπεία προσφέρει μια ενιαία εναλλακτική για πολλούς ανθρώπους.

»Τα δεδομένα και οι μελέτες που στηρίζουν αυτή τη σύσταση είναι ακριβή και η εμπειρία του πραγματικού κόσμου υποδηλώνει ότι οι ασθενείς που ξεκινούν ενέσιμες θεραπείες προτιμούν να παραμένουν σε αυτές».

Ο Alex Sparrowhawk, από το Μάντσεστερ, εργάζεται για μια φιλανθρωπική οργάνωση κατά του HIV που ονομάζεται Terrence Higgins Trust.

Διαγνώστηκε με HIV πριν από 12 χρόνια και έκτοτε λαμβάνει καθημερινά ART. Ισχυρίζεται ότι η νέα θεραπεία είναι τα καλά νέα που περίμενα πολλοί.

«Η ιδέα να κάνεις ενέσεις έξι φορές το χρόνο αντί να παίρνεις καθημερινά φάρμακα σίγουρα ακούγεται ελκυστική. Μερικοί άνθρωποι μπορούν να ζουν με άλλα άτομα που δεν γνωρίζουν την κατάστασή τους για τον ιό HIV ή πρέπει να εργάζονται σε βάρδιες ή σε μια δουλειά, που τους αναγκάζει να ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο, καθιστώντας πιο δύσκολη την καθημερινή λήψη φαρμάκων».

Πιστεύει δε, ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε αυτούς που χρειάζονται περισσότερο τη νέα θεραπεία.

Με πληροφορίες του BBC

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ