Αυτός ο 17χρονος έφτιαξε το site όπου μπαίνει όλος ο πλανήτης, να δει live την επέκταση του κορωνοϊού

Αυτός ο 17χρονος έφτιαξε το site όπου μπαίνει όλος ο πλανήτης, να δει live την επέκταση του κορωνοϊού Facebook Twitter
0

Όταν οι ΗΠΑ μπήκαν σε καθεστώς lockdown για τον περιορισμό της εξάπλωσης του Covid-19, ο Τραμπ είχε πει χαρακτηριστικά: «Έχουμε πρόβλημα και έναν μήνα πριν κανείς δεν το ήξερε».


Όμως, τα πράγματα απ' ό,τι φαίνεται δεν είναι ακριβώς έτσι, καθώς στις 29 Δεκεμβρίου, κι ενώ ο Τραμπ ήταν διακοπές μαζί με την οικογένειά του στο Mar-a-Lago της Φλόριντα, ο 17χρονος Avi Schiffmann από την Ουάσινγκτον έφτιαξε ένα website από το σπίτι του, όπου κατέγραφε την εξάπλωση του κορωνοϊού παγκοσμίως.


Έκτοτε, το site του έχει πάνω από 100 εκατομμύρια επισκέπτες, με τον ίδιο να αναφέρει σε συνέντευξη που έδωσε την περασμένη εβδομάδα: «Ήθελα απλώς να κάνω αυτά τα δεδομένα εύκολα προσβάσιμα, αλλά ποτέ δεν πίστευα ότι θα κατέληγε έτσι».


Χρησιμοποιώντας το web-scraping, μια συγκεκριμένη μέθοδο κώδικα, το site του Schiffmann συλλέγει δεδομένα από διάφορες πηγές, όπως ο ΠΟΥ, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών και το Yonhap News Agency της Νότιας Κορέας, και παρουσιάζει τα τελευταία στοιχεία με τα κρούσματα από τον Covid-19. Χαρακτηριστικό του site είναι τα απλά γραφικά και οι ευανάγνωστοι πίνακες, χωρισμένοι ανά ήπειρο, χώρα ή πολιτεία.

Αυτός ο 17χρονος έφτιαξε το site όπου μπαίνει όλος ο πλανήτης, να δει live την επέκταση του κορωνοϊού Facebook Twitter

Γεγονός είναι ότι αυτές τις μέρες της πανδημίας, που οι ανυπόστατες φήμες, τα fake news και ο πανικός έχουν κυριαρχήσει, ο 17χρονος από την Ουάσινγκτον κατάφερε να φτιάξει ένα εξαιρετικά αξιόπιστο site προς ενημέρωση του κοινού.


Γεγονός είναι ότι αυτές τις μέρες της πανδημίας, που οι ανυπόστατες φήμες, τα fake news και ο πανικός έχουν κυριαρχήσει, ο 17χρονος από την Ουάσινγκτον κατάφερε να φτιάξει ένα εξαιρετικά αξιόπιστο site προς ενημέρωση του κοινού.

Ο Avi ξεκίνησε μόνος του να μαθαίνει να γράφει κώδικα σε ηλικία επτά ετών, παρακολουθώντας κυρίως βίντεο στο YouTube, ενώ πριν δημιουργήσει αυτή την ιστοσελίδα, είχα κάνει στο παρελθόν 30 ακόμη ανάλογες προσπάθειες. «Ο προγραμματισμός είναι ένα αρκετά δημιουργικό μέσο» λέει ο ίδιος. «Αντί να χρησιμοποιείς ένα πινέλο ή οτιδήποτε άλλο, μπορείς απλά να πληκτρολογήσεις μερικές λέξεις και να φτιάξεις ένα site για τον κορωνοϊό».


«Το κεφάλι του κινείται συνεχώς από το ένα πράγμα στο άλλο, το οποίο είναι καλό, αλλά εγώ προσπαθώ επίσης να τον φέρνω στην πραγματικότητα» αναφέρει η Nathalie Acher, μητέρα του Avi. «Εγώ δεν ασχολούμαι καθόλου με την τεχνολογία. Το βρίσκω πολύ βαρετό. Ο ίδιος, βέβαια, το βλέπει σαν μια μορφή τέχνης».


«Λαμβάνω το ένα e-mail μετά το άλλο» είχε πει στη συνέντευξή του. «Κάθε λίγα δευτερόλεπτα βλέπω και ένα καινούργιο». Μερικοί άνθρωποι, βέβαια, πέρα από τα θετικά σχόλια που του κάνουν για το site, έχουν να προτείνουν και αλλαγές. «Και σκέφτομαι: ok, αργότερα!» συμπληρώνει ο ίδιος.

Αυτός ο 17χρονος έφτιαξε το site όπου μπαίνει όλος ο πλανήτης, να δει live την επέκταση του κορωνοϊού Facebook Twitter
O 17χρονος Avi από την Ουάσινγκτον κατάφερε να φτιάξει ένα εξαιρετικά αξιόπιστο site προς ενημέρωση του κοινού.


Ενώ, λοιπόν, οι συνομήλικοί του ανησυχούν περισσότερο για το εάν θα ακυρωθούν οι σχολικές εκδηλώσεις στο τέλος της χρονιάς, ο Avi έχει αποκτήσει πλέον διεθνή φήμη. «Βλέπω τον εαυτό μου παντού – σε sites από την Αφρική, την Ταϊλάνδη, την Ταϊβάν, παντού!».


Χαρακτηριστικό είναι ότι μέσα σε μία μέρα είχε δύο προγραμματισμένες συνεντεύξεις για podcast και μετά ετοιμάστηκε για φωτογράφιση. «Χρειάζομαι περισσότερες επαγγελματικές φωτογραφίες, γιατί δεν μου αρέσουν αυτές που χρησιμοποιούν τα μίντια. Φαίνομαι περίεργος».


Η ίδια η ιστορία του αποδεικνύει ότι είχε πάρει από πολύ νωρίς στα σοβαρά την εξάπλωση του κορωνοϊού – πολύ νωρίτερα από αυτούς που θα έπρεπε. «Ανησυχώ εδώ και καιρό, γιατί το βλέπω να εξαπλώνεται πολύ γρήγορα και σε ολόκληρο τον κόσμο. Θέλω να πω ότι είναι πλέον παντού».

Με πληροφορίες από New Yorker

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Έλληνας διευθυντής στο Media Lab του MIT, μιλάει κοφτά και καίρια για την επόμενη φάση της ανθρωπότητας

Μιχάλης Μπλέτσας / Ο Έλληνας διευθυντής στο Media Lab του MIT, μιλάει κοφτά και καίρια για την επόμενη φάση της ανθρωπότητας

Ο διευθυντής Πληροφορικής στο Media Lab του MIT, Μιχάλης Μπλέτσας, μιλά στη LiFO από τη Βοστώνη για τα fake news, τον κίνδυνο της απώλειας της ιδιωτικότητας, τις οικονομικές επιπτώσεις και τη διαχείριση της κατάστασης στην Ελλάδα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Βήξτε παρακαλώ»- και το κινητό θα σού λέει αν είσαι θετικός στον κορωνοϊό

Τech & Science / «Βήξτε παρακαλώ»- και το κινητό θα σού λέει αν είσαι θετικός στον κορωνοϊό

Η εφαρμογή COVID-19 Sounds συλλέγει δείγματα φωνής, αναπνοής και βήχα μέσω του μικροφώνου του τηλεφώνου ελπίζοντας στην δημιουργία ενός αλγόρiθμου που θα μπορεί να ανιχνεύσει τα θετικά κρούσματα κορωνοϊού.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ιρλανδική ρυθμιστική αρχή αυστηροποιεί την πίεση στην πλατφόρμα X του Έλον Μασκ για έλεγχο ηλικίας σε πορνογραφικό περιεχόμενο

Τech & Science / Η ιρλανδική ρυθμιστική αρχή αυστηροποιεί την πίεση στην πλατφόρμα X του Έλον Μασκ για έλεγχο ηλικίας σε πορνογραφικό περιεχόμενο

Ο νέος Κώδικας Ασφάλειας Διαδικτύου της Ιρλανδίας περιλαμβάνει αυστηρές διατάξεις για τον έλεγχο ηλικίας, με σκοπό να αποτραπεί η πρόσβαση ανηλίκων σε επιβλαβές περιεχόμενο, όπως πορνογραφία και βίαιο υλικό
LIFO NEWSROOM
Aeneas: Η Google και ο Έλληνας Γιάννης Ασσαέλ δίνουν νέα ζωή στις ρωμαϊκές επιγραφές με εργαλείο AI

Τech & Science / Aeneas: Η Google και ο Έλληνας Γιάννης Ασσαέλ δίνουν νέα ζωή στις ρωμαϊκές επιγραφές με εργαλείο AI

Το σύστημα, που ονομάζεται Aeneas από τον μυθικό Τρωικό ήρωα, βοηθά τους ιστορικούς να ερμηνεύσουν, να αποδώσουν και να αποκαταστήσουν αρχαίες ρωμαϊκές επιγραφές
LIFO NEWSROOM
«Η ανθρωπότητα νίκησε»: Ποια είναι η ιδιοφυΐα που κέρδισε το ChatGPT στον κορυφαίο διαγωνισμό προγραμματισμού

Τech & Science / «Η ανθρωπότητα νίκησε»: Ποια είναι η ιδιοφυΐα που κέρδισε το ChatGPT στον κορυφαίο διαγωνισμό προγραμματισμού

Όπως λέει, «δεν είχε ποτέ πραγματικό σχέδιο για τη ζωή» και τυπικά έχει μόνο δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς δεν ολοκλήρωσε τις πανεπιστημιακές του σπουδές
LIFO NEWSROOM
Στέλεχος βακτηρίου ανθεκτικό στα αντιβιοτικά εξαπλώνεται στην Ευρώπη, προειδοποιούν επιστήμονες

Τech & Science / Στέλεχος βακτηρίου ανθεκτικό στα αντιβιοτικά εξαπλώνεται στην Ευρώπη, προειδοποιούν επιστήμονες

Εντοπίστηκε για πρώτη φορά πριν από σχεδόν μια δεκαετία στην Ολλανδία και τη Γερμανία, και έκτοτε έχει εξαπλωθεί σε τουλάχιστον εννέα ακόμη ευρωπαϊκές χώρες
LIFO NEWSROOM
Η Γη περιστρέφεται πιο γρήγορα και ίσως χρειαστεί να «αφαιρεθεί» ένα δευτερόλεπτο για πρώτη φορά στην ιστορία

Τech & Science / Η Γη περιστρέφεται πιο γρήγορα και ίσως χρειαστεί να «αφαιρεθεί» ένα δευτερόλεπτο για πρώτη φορά στην ιστορία

Μικρότερες ημέρες, μεγάλη ανησυχία για τους χρονομέτρες: Μια απροσδόκητη επιτάχυνση της Γης φέρνει για πρώτη φορά το ενδεχόμενο ενός «αρνητικού δευτερολέπτου»
LIFO NEWSROOM
Explainer: Γιατί η Nvidia αξίζει περισσότερο από την Apple και την Tesla μαζί

Explainer / Γιατί η Nvidia αξίζει περισσότερο από την Apple και την Tesla μαζί

Η Nvidia δεν έχει oρατή παρουσία στην καθημερινότητα των περισσότερων ανθρώπων, όμως χωρίς την τεχνολογία της, πολλές από τις συσκευές και τις υπηρεσίες που σήμερα αποκαλούμε «έξυπνες» δεν θα ήταν εφικτές
LIFO NEWSROOM