Αυτό το εργαλείο κλείνει πληγές μέσα σε 20' και σώζει ζωές

Αυτό το εργαλείο κλείνει πληγές μέσα σε 20' και σώζει ζωές Facebook Twitter
5

Το εργαλείο της φωτογραφίας ονομάζεται XStat και εδώ και ενάμιση χρόνο χρησιμοποιείται από τον αμερικανικό στρατό για να κλείνει τις πληγές από σφαίρες και οβίδες σε πεδία μαχών αλλά μετά την έγκριση για τη μαζική παραγωγή και διάθεσή του, μπορεί να σώζει ζωές ακόμα και μέσα στο σπίτι.

Η αιμοστατική συσκευή, που έχει σχήμα σύριγγας, εισέρχεται σε μεγάλης έκτασης ή βάθους πληγή που έχει προκαλέσει σφαίρα ή αιχμηρό αντικείμενο, και με την πίεση του αντίχειρα απελευθερώνει εντός της, 92 σπογγίδια τα οποία ερχόμενα σε επαφή με το αίμα διαστέλλονται και σταματούν την αιμορραγία μέσα σε 20 δευτερόλεπτα.

Πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί σε ελάχιστο χρόνο να σώσει ζωές, που χωρίς τη συσκευή να χάνονταν από την ακατάσχετη αιμορραγία, αφού οι σύμφωνα με τις στατιστικές το 40% των σοβαρών τραυματισμών, καταλήγουν λόγω αιμορραγίας.  

Η συσκευή έχει τη δυνατότητα να απορροφά μισό λίτρο αίμα ενώ σε μεγάλα τραύματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν έως τρεις σύριγγες XStat, που μπορούν να μείνουν στον οργανισμό έως 4 ώρες το μέγιστο, έως ότου ο τραυματίας διακομιστεί στο χειρουργείο. 

 

Η ευρεσιτεχνία του εργαλείου ανήκει στην εταιρεία RevMedx από το Όρεγκον, και έχει ήδη σώσει ζωές αρκετών στρατιωτών, με την αιμοστατική και αντισηπτική δράση της, από το 2014 ενώ πρόκειται να βγεί στο εμπόριο μετά το πράσινο φώς που έδωσε μόλις η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). 

 

 

Τech & Science
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Bryan Johnson

Υγεία & Σώμα / «Ζήστε, χωρίς να γεράσετε»: Ο γιατρός των εκατομμυριούχων που «παγώνει» τον χρόνο αποκαλύπτει τις μεθόδους του

Τα τρία επίπεδα μιας ζωής που για την ώρα μπορούν να πληρώσουν λίγοι, αλλά σε μερικά χρόνια θα είναι διαθέσιμα σε όλους.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

σχόλια

5 σχόλια
Πολύ καλό αυτό...!!Μια παρατήρηση μόνο... τα δευτερόλεπτα είναι με " και τα λεπτά με ', οπότε εφόσον λέει σε 20 δευτερόλεπτα πρέπει στον τίτλο να το κάνετε 20".
Αν οντως ειναι ετσι πραμγματικά θα μπορει κάποιος να κερδισει χρόνο μέχρι το χειρουργείο ακόμη και σε πιο σοβαρές αιμορραγίες. Απο την άλλη σε μια χώρα που υπάρχει έλλειψη ακόμα και στα τσιρότα στα νοσοκομεία αυτή η καινοτομία είναι ενα μακρινο, άπιαστο όνειρο...

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ